Niewe mazoutketel, mazoutcondensatieketel, aardgas of aardgascondensatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Naar aanleiding van een energieaudit is duidelijk gebleken dat in onze woonst de grote energieverliezen te wijten zijn aan de oude stookolieketel (1975)

De persoon die de audit heeft uitgevoerd raadt me aan om een nieuwe combi-stookolieketel aan te schaffen.
Gezien de kosten van aardgas (moet nog gelegd worden) en de geringe meerwinst van de condensatieketel (stookolie), geeft hij als advies dus een gewone nieuwe combi-stookolieketel aan te schaffen.

Is dit correct?

Mijn bedoeling is de beste prijs-kwaliteitoplossing te vinden.

Reacties

Gaat de energieaudit enkel over de stookinstallatie of over de ganse woning, isolatie niveau, beglazing enz.?

Als je gas kan krijgen, dan is dit steeds de beste prijs-kwaliteit oplossing, want deze nieuwe stookketel kost het minst en is zeer goed. Als geld geen rol speelt, maar het milieu het belangrijkst is voor jou, dan zet je best een houtpellet ketel, dit is ook volledig automatisch en het milieu vriendelijkst.

Hoeveel mazout verstookte je het voorbije jaar?

Bart.

Ook hier weer een ijdele vergelijk.

Alle fossiele brandstoffen zijn uit de boze.

Aardgas is niet beter dan mazout. Ze zijn gelijkwaardig. Bij morsen mazout is er grondverontreiniging bij aardgas luchtverontreininging. Denk eraan aardgas bestaat uit meer dan 95% methaan en methaan is een veel maal erger broeikasgas als CO2.

Goede condensatie mazoutketel en gasketels zitten op een verbrandingsrendament van ongeveer 98% op de bovenwaarde.( Dit komt overeen met ongeveer 104% op de onderwaarde bij mazout en 108% op de onderwaarde van aardgas)

Dat ze je op deze tijd nog een niet condenserende ketel willen aansmeren is een schande. Als je een condensatie ketel kiest op mazout van hetzelfde merk kost deze natuurlijk wel meer. Maar vergeet niet dat daar tegenoverstaat dat je 40% van het bedrag incl BTW via de belastingen terug krijgt. De schoorsteen moet meestal steeds gevoerd worden als je nu kiest voor een lage tempertuur of een condensatie ketel. Daar je anders vocht in de schouw gaat krijgen.

Hetzelfde geld voor condensatie ketel op aardgas.

Het belangrijkste is dat je het vermogen van de ketel aanpast aan wat het moet zijn en niet wat er nu staat. Vroeger waren de ketel meestal te groot gedimensioneerd.