muurverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo, in onze woning hebben wij in de woonkamer en keuken vloerverwarming. Ook zit er in het hele huis heteluchtverwarming. De hete lucht verwarming staat alleen s'morgens even bij, dit om de ergste kou snel te verwijderen. In de slaapkamers is het overdag dan ook niet prettig en ook hebben wij daar last van vochtige muren.
Nu ben ik vanplan om onder de ramen in de slaapkamers muurverwarming te plaatsen de hoogte is max 80cm. de muren bestan uit een steensmuur 20cm spouw 5cm en een 0.5 steens buitenmuur 10cm. Geen spou isoltie of iets dergelijks.
Het is de bedoeling dat de slaapkamers hierdoor iets warmer worden en minderlast van vochtige muren. Heeft dit zin of is het weggegooide tijd en geld. Of is er iemand die mij een beter advies kan geven.

vr.gr. gerrit

Reacties

muurverwarming in een ongeïsoleerde buitenmuur is sowieso geen goed id. Je stookt dan evenveel of zelfs meer voor buiten dan dat je rendement binnen haalt. Maw de verliezen zijn veel te groot.
In je binnenmuur muurverwarming steken kan wel een goed id zijn. Althans dat vonden wij toch

Let ook op bij het plaatsen van de muurverwarming. Je moet op het laagste punt vertrekken met je buis, je moet hiermee op het hoogste punt uitkomen en steeds in stijgende lijn gaan. Anders gaat er lucht in je buizen ophopen en is je verwarming niks meer waard.

Vochtige muren in de badkamer kunnen ook veroorzaakt worden doordat deze muren de koudste van het huis zijn. De waterdamp uit bv de badkamer zal dan condenseren tegen deze muren. Muur isolatie plaatsen en een afzuiging in de badkamer kunnen hieraan verhelpen (tenzij het hier over opstijgend vocht gaat natuurlijk)

je kan beter eerst een goed kijken of laten kijken wat de oorzaak van je vocht is. Wordt er genoeg geventileerd?

helaas is het zo dat in huizen zonder isolatie verwacht wordt dat je gewoon de ramen openzet om te ventileren. Dat dat tegenwoordig nogal wat energie kost, das nu, daar dacht men vroeger niet aan.
Misschein is een energie audit iets om eens te kijken wat je kan doen als opwaardering van de woning

plaats eerst pavathex plaat 8 cm en daarop je buizen en daarop leem.

zo heb je isolatie (8 cm) + verwarming:
De leem en de pavathex plaat zijn ook vochtbufferend en warmte bufferend.

Ik heb hetzelf nog niet toegepast, maar ga het wel zo volgend jaar uitvoeren. (wij gaan wel een balansventilatie hebben, dus zullen niet zoveel vochtproblemen hebben.)

die, wat bedoel je met een buitenmuur ik was van plan om de leidingen in te frezen in de binnen muur steens muur van 20cm daar achter zit een spouw van 5 cm (geen isolatie) dan komt de buitenmuur van 10cm. Zie je dit als buitenmuur? dan kan ik dus beter niet aan beginnen.

niet aan beginnen.

plaats pavathex plaat 8 cm tegen de binnenkant , dan gaat het wel!

@ Walter, kunt gij wat meer details geven over hoe ge dit praktisch aanpakt? Over een paar jaar zal ik ook een (langs de buitenkant) niet geïsoleerde muur van muurverwarming willen voorzien.

http://www.pavatex.nl/nl/producten/producten_wand.html

kijk onder Pavadentro binnengevelisolatie systeem
(voor de allerlaatse nieuwigheid, wel duur)
de gewone PAVATHERM is minder duur, maar nog steeds niet goedkoop.
Zoek maar eens op google onder muurverwarming of wandverwarming.
Vooral de nederlanders werken met dit materiaal.

Wij overwegen ook muurverwarming (na de nodige isolatie-ingrepen). Mijn man ziet het helemaal zitten om die zelf te plaatsen. Kan iemand een richtprijs geven van hoeveel dit kost per m2 (all in) als je 't zelf doet?
Kwestie dat wij een inschatting kunnen maken van hoever we geraken met onze centen...

Die schreef:"Let ook op bij het plaatsen van de muurverwarming. Je moet op het laagste punt vertrekken met je buis, je moet hiermee op het hoogste punt uitkomen en steeds in stijgende lijn gaan. Anders gaat er lucht in je buizen ophopen en is je verwarming niks meer waard."

Wie heeft je dat wijsgemaakt? Alles kan, vertikale (op en neer) zigzag, spiraaal tot in 't midden en terug, allemaal geen probleem.
Door op de juiste plaats ontluchters te plaatsen krijg je het steeds gevuld.
Een microbellenontluchter in de instalatie zorgt constant voor zuurstofvrij water, als die goed werkt verdwijnt de lucht overal uit je buizen.

het systeem met buizen van onder naar beneden, heeft een iets betere warmteverspreiding

is een microbellenontluchter standaard bij muur of vloerverwarming?

Elke instalateur die z'n werk ter harte neemt plaatst een mikrobellenontluchter EN een vuilafscheider, bij elk type installatie. Het is het lang leven van je ketel.
Standaard is een begrip waar ik al lang niet meer in geloof...

walter: en zou dat echt werken? Zonder vochtprobleem?

ik neem aan dat dat in renovatie over de volledige muur moet toegepast worden? Dus, in geval van houten roostering, laten doorlopen tussen de balken tot tegen het dak?

is er iemand in belgië die dit plaatst?

@ markie: ben je daar zeker van?
Is het dan niet zo dat je op elk hoogste punt (dus voor je weer naar beneden gaat) een ontluchter moet zetten? Bij muurverwarming lijkt met dat niet handig en duur.

Op 't werk staat er ook een microbellen ontluchter op de collector en de chauffage die daar op zolder staat dient toch nog één keer per jaar ontlucht te worden.

Is dat geen gewone automatische ontluchter?
Een mikrobellenontluchter staat niet OP de collector maar tussen de vertrekleiding van de ketel en de collector.

Bij m'n ouders moesten wij vroeger 2x per jaar ontlucten, sinds die mikrobellenontluchter ertussen staat is dat volkomen zinloos geworden. Het compleet dode water neemt vanzelf de laatste restjes lucht mee.

Bij vrienden van ons ligt de muurverwarming in spiraalvorm (van buiten naar binnen, bocht van 180° en weer naar buiten, word ook vaak bij vloeren toegepast) en dat geeft geen enkel probleem. Behalve dat het moeilijk legt...