Isoleren wachtgevel (goed kostprijs - levenduur combinatie)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo Iedereen,

we hebben een woning gekocht met een ongeïsoleerde wachtgevel. De wachtgevel staat reeds 35 jaar vrij en is in goede staat.

We zouden deze zo goed mogelijk maar ook zo goedkoop mogelijk willen isoleren, omdat er onzekerheid is over de termijn van aanbouwen. (Onze buurman is een gepensioneerde boer van 74 jaar, heeft geen plannen om aan te bouwen. Echter hij heeft 2 zonen die aannemer zijn en hebben intresse in de (4)bouwgrond van de vader. Stel dat we alles goed isoleren en proper/duur afwerken en na 2 jaar, kunnen we alles weer weghalen.... Langs de andere kant kan dit ook 15 of 20 jaar zijn en mag de isolatie en bescherming het niet begeven bij een goedkoper alternatief.

We hebben navraag gedaan en hebben het volgende voorstel gekregen:
Keperwerk + isolatie (styrodur 6cm) en Deltamax folie.

Mijn bezorgdheid:
Styrodur 6cm lijkt me te weinig (ons lijkt 6cm Pur/Pir of 10cm Styrodur beter)
Deltamaxfolie is zwart of rood (de muur heeft +- 10 uur zon in de zomer) en oogt niet proper.

Wat zou een goede optie zijn? Dit bekeken vanuit levenduur (eventueel achteraf te recuperen)/ duurzaamheid / kostprijs en uitzicht.

Is het voorstel een veel toegepast systeem of zijn er alternatieven? (vb geen deltamax folie maar een onderdakplaat met tand-en-groef systeem?

Alvast bedankt,

vriendelijke Groet,

ChrisDR

Reacties

Persoonlijk zou ik het zo doen : verticaal balkjes van 6X6 cm monteren (gedrenkt dennenhout , niet zo duur).

De tussenafstand van je balkjes neem je zodat je er zonder versnijden 6 cm glas/rotswol tussen kunt steken (bvb. als je platen hebt van 60cm breed  neem je als tussenafstand 58 cm).

als je dat gedaan hebt , zou ik opteren voor ruitleien van eternit , zijn het goedkoopst per M2 en toch duurzaam.

Je moet dan om de ong. 20 cm horizontale pannelaten op je balkjes vijzen.

De ruitleien worden met een koperen nageltje gemonteerd.

Soms kan je stockresten/weinig gevraagde kleuren voor zeer weinig geld op de kop tikken.

BVB. bij bouwmaterialen DEWITTE uit Wetteren kan je op hun site zoeken welke stockresten ze nog liggen hebben.

zo kan je voor ong. de helft van de normale prijs toch degelijke materialen kopen (tis tenslotte een wachtgevel,hé)

op de site van eternit kan je opzoeken hoe je ruitleien moet monteren (niets moeilijks aan)

Idee:

Je zou ook een  geregistreerde overeenkomst kunnen opmaken met de huidige eigenaar om met een een degelijke isolatie van X mm de muur te kunnen bekleven. (Dikte daarvan zou je kunnen afstemmen op de spouw die eventueel voorzien is tussen jouw woning en een nieuwe aan te bouwen woning).

De wetgeving is duidelijk: Een overeenkomst tussen twee personen is bindend.

Je zou er als versteviging,  met een geschikte lijm, een glasvlieslaag kunnen overkleven en die met een waterbestendige verflaag esthetisch kunnen afwerken. Op die manier is de isolatie tevens goed beschermd tegen degradatie door UV licht en goed beschermd tegen slagregen.

Een geregistreerde overeenkomst (bekom je via het kadaster, 3 copyen meenemen en +-25 Euro kosten) beveiligd je overeenkomst tegenover toekomstige eigenaars, die met hun aankoop (van de aanpalende eigendom) dezelfde rechten en plichten tegenover jou hebben als in de overeenkomst met de huidige eigenaar.

Ik deed dit zo met het in twee splitsen van een erfdienstbaarheid. Mijn vorige buur verkocht reeds na 1 jaar zijn eigendom. Mijn nieuwe buur kan heden geen verhaal op mijn helft van de erfdienstbaarheid eisen, en ik evenmin op zijn helft. Mijn nieuwe buur moet de geregistreerde overeenkomst naleven, ik ook! Op die manier vermijd je ongerustheid, wrevel en ruzie. Resultaat: Ik heb een supergoede tevreden nieuwe buur waar ik in vrede mee leef. 

Ik wens voor jou in de toekomst hetzelfde.

Succes!

 

 

 

 

beste Chris, Rudi heeft het bij het rechte eind .In dien er geen onderhandelen mogelijk is bedenk dan liever te

isoleren langs je eigen kant.het is echter wel zo dat met de neiuwe EPB-norm je ook verplicht wordt om

gemeenschappelijke muren met een bepaalde waarde te isoleren.In die optiek kan je je nieuwe buren misschien

overtuigen een overeenkomst te ondertekenen zoals Rudy het voorstelde.

Grtn Jos

Beste,

bedankt voor de reacties, blijkbaar heb ik nog heel wat uit te zoeken alvorens over te gaan met het effectief isoleren.

Geert, we hebben de optie met leien bekeken en enkel offertes aangevraagd. Omdat we alles zouden laten uitvoeren, blijkt de oplossing met leien de duurste (tussen de 3000-6000 euro, enkel voor het lei-werk). Hoewel dit een mooie oplossing is, hebben we al halvelings beslist, gezien de kostprijs, dit niet te doen.

Ik zal contact opnemen met de buurman en even uitpluizen wat onze en hun rechten en plichten zijn. Het zit namelijk ook zo dat na 30 jaar  niet gebruik maken (door de buurman) van de wachtgevel, de grond inclusief de lengte over het perseel waarop de wachtgevel staat onze eigendom wordt (= een spie van 9cm over de lengte van hun  perseel). Ik weet niet of dit de situatie verslechterd, of misschien kan ik het uitspelen om geen gebruik te maken van dit recht...

Wat ik nog niet begrijp is de meerwaarde voor de buurman van zo'n contract. Hij zou mee betalen voor de isolatie, veronderstel ik? Stel bij verkoop van de grond en boerderij, dan levert dit hem toch niets op?

Als het positief uitdraait, zal de oplossing waarschijnlijk neigen naar deze van Rudy.

Nu, stel dat dit alles negatief uitdraait voor ons en we moeten dit op eigen houtje bekostigen, is volgend voorstel dan ok?

- keperwerk

Isolatie: 6cm pur-isolatie (R=2,6) of 8cm Styrofoam (R=2,3)  (wettelijk voor subsidie is R1,3 het minimum, dacht ik?)

- afwerking: Optie1= Deltamax-folie // Optie2= wandplaat in metaal (vb:www.vanama.be/dakplaten/profielen.php)

Hoe zit het met de dampdoorlaatbaarheid in optie 2? Kan dit of dient er een geventileerde spouw tussen isolatie en plaat voorzien te worden?

 

Vriendelijke Groet,

ChrisDR

 

 

 

 

 

 

 

 

Hallo ChrisDR,

Ben ook opzoek naar een goede en goedkope manier om een wachtgevel aftewerken met isolatie. Het systeem dat je voorsteld met optie2 lijkt me een goed idee. Heb je daar nog informatie over ivm prijs?

Met vriendelijke groeten,

LucVR