houtskeletbouw en binnenisolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag allemaal,

Toen ik twijfelde om eventueel binnenisolatie toe te passen was een van de belangrijkste argumenten waarom dit afgeraden werd het feit dat je dan geen inerte massa hebt binnenshuis en dat je kamers dan zeer snel opwarmen en afkoelen (Geen buffering van de stenen). Ik heb ook gelezen dat volgens een Duits onderzoek zou blijken dat het stookseizoen dan 2 maanden langer zou duren.
Nu was ik wat aan het lezen over houtskeletbouw. Hiervan wordt toch gezegd dat het ecologisch en energetisch een zeer goede bouwmethode is. Tot mijn verwondering lees ik daar dat een van de voordelen is dat je een verwarming met een kleiner vermogen nodig hebt net omdat het gebouw een kleinere massa (inertie) heeft. Men dient nu enkel maar de lucht op te warmen en niet de muren, wordt nog gezegd, aangezien de materialen bijna geen warmte opnemen.
In de zomer moet je maar de ramen open zetten en het huis is afgekoeld terwijl in een bakstenen huis de muren blijven nastralen, zeggen ze ook. Maar dit geldt dan toch ook in de winter. Van de moment dat de verwarming wordt afgezet zal het dan toch ook snel afkoelen.

Hoe zit het nu eigenlijk ? Wat is nu het beste ? Als ik hun redenering doortrek zou ik denken dat binnenisolatie nog zo slecht niet is als het vermijden van koudebruggen lukt en als je dit combineert met een gecontroleerde ventilatie met warmterecuperatie.

Erik