gyproc plaatsen voor bestaande buitenmuur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij wonen in een halfopen bebouwing die momenteel nog vrijstaand is en denkelijk ook zo zal blijven. In een van de ruimtes boven willen we een badkamer installeren.
2 vraagjes hieromtrent:
1. de buitenmuur (aan de gesloten zijde van het huis, noordzijde) heeft een spouw van 6 cm die niet geïsoleerd is. Tegen lopen de verwarmingsbuizen aangezien de centrale verwarming in een latere fase bovenop geplaatst werd en ook de sanitaire aansluitingen (die waren in deze kamer nog niet voorzien) + warm- en koudwatertoevoeren (aangezien de ketel op de zolderruimte vlak boven deze kamer geplaatst werd en langs de nieuwe badkamer dus verder verdeeld wordt). We willen dit stuk buitenmuur graag isoleren en er een gyproc- of fermacellmuur tegen plaatsen maar weten niet goed hoe we hierbij te werk moeten gaan. Isolatie zal sowieso onderbroken worden wegens alle leidingen die tegen de bestaande muur lopen. Wegens de dikte van de buizen zal de nieuwe muur zo'n 20 cm van de oude moeten geplaatst worden. Zetten we dan studs tegen de oude muur (die moeten dan wel onderbroken worden voor de leidingen), opvullen met isolatie ertussen en platen ervoor. Of isolatie plakken tegen de volle muur(onderbreken voor de leidingen), spouw en nieuwe muur volledig los van de oude plaatsen? Waar plaatsen we dan best het dampscherm? Op de isolatie (maar dan wordt het wel onderbroken) of aan de achterkant van de nieuwe muur (dan zit er een luchtspouw tussen de isolatie en het dampscherm?
Achteraf zouden we de spouw van de bestaande muur misschien laten opvullen met PUR. Hebben we dan een dampscherm nodig bij de binnenisolatie?

2) Het plafond van deze kamer wordt ook volledig vernieuwd. Later dit jaar komt er op de volledige zoldervloer (ook het stuk boven deze kamer) een cellulosevlokkenlaag van 23cm, zonder dampscherm omdat we niet over een dampscherm kunnen plaatsen en we schrik hebben voor vochtproblemen op de niet-bereikbare plaatsen. Zou het mits het hier over een badkamer gaat aangewezen zijn om boven dit stuk toch een dampscherm te plaatsen?
En in welke volgorde gaan we best te werk? Eerst plafond opbouwen en dan de muur of omgekeerd?

Alvast bedankt voor de reacties.

Reacties

Beste,

Voor de eventuele opbouw zijn verschillende mogelijkheden mogelijk zoals je al aanhaalt.

Het symptoom wat je wil vermijden is dat warme damp een koud oppervlak raakt (muur, plafond) en op die plaats gaat condenseren. Dit voorkom je door het dampscherm aan de warme kant te plaatsen. Waar aan de warme kant maakt niet uit, zolang de damp maar niet bij de koude komt.

Het maakt dus niet uit of je dampscherm tegen isolatie of nieuwe muur plaatst, zolang het maar voor de isolatie is.

Ik lees dat je 20 cm moet overbruggen met leidingen in. Om dit met zo min mogelijk koudebruggen te doen heb je ofwel celulose (mijn favorite, maar ik draag geitewollesokken) of pur nodig. Een isolatie in plaatvorm zal te veel gaten en kieren laten zoals je zelf al vermoedt. Zelf zou ik een losse wand voor de leidingen zetten die onder boven en aan de zijkanten vast zit. tussen bestaande muur en nieuwe wand zou ik wel compartimenten creeren om celulose tussen te blazen, maar ik weet niet of dit uberhaupt nodig is.

Bedankt voor de reactie!  Aan cellulose had ik ook gedacht (aangezien we dat toch al gaan gebruiken op zolder) maar wat als er dan iets moet gerepareerd worden aan de leidingen? 

Nog even i.v.m. de volgorde van plaatsen.

In mijn ervaring is het veel gemakkellijker om eerst het plafond te plaatsen, daarna de muren af te werken. Het is namelijk veel moeilijker om aan een plafond te werken. Daarom, als je dat eerst doet, heb je ruimere marges dan als je dat laatst doet.

 

Mvg, Marc