forum over DDG centrale verwarming-houtkachels

om alle reacties wat samen te bundelen is er een site:

http://ddg-heatingforum.actieforum.com/

beste groeten

dirk

ik vind het echt niet de moeite waard om aan zo'n minderwaardige kachel een forum te wijden.
het is genoegzaam bekend dat de DDG kachel echt niet past in de energiezuinige woning van vandaag. en al helemaal niet bij milieubewuste eigenaars.

hans

Hierbij mijn ervaring met een DDG kachel. 
Wij hebben deze 6 maanden geleden aangeschaft ( type F40 , 37kW ) en heel wat denkwerk verricht om deze samen te laten werken met de gasketel.
Wij hebben een dubbele beveiliging geplaats, veiligheid voor alles.  
Wij hebben een buffervat van 400L met 2in en uitgangen en optie om een elektrische spiraal te monteren
De DDG kachel warmt ( als het huis op temperatuur is , en er warmte overschot is ) het onderste deel van de boiler en de gasketel warmt het bovenste deel bij tot 60 graden ( indien nodig ) .
Wij verwarmen savond en in het weekend met de kachel. De gasketel werkt enkel smorgens 1uur.
Voordelen van DDG kachel : In 5 minuten is hij opgestart ( dankzij onderverluchting raast het vuur na enkele minuten )  en na 30 minuten volop warmte ( handig savonds als je om 18u thuiskomt ). Warmte in het GANS het  huis. Handig met studerende kinderen , elk op hun kamer. Wij verbranden enkel ( zuiver , ongeschilderd ) afvalhout ( hard en zacht ) die niemand meer moet hebben. Wij verminderen de afvalberg.Een paar weekends zaagwerk , maar 3000 liter mazout gespaard.
Nadelen : goed doorstoken is belangrijk , met droog hout en een goede droge schouw. Je hebt inderdaad zwarte rook, maar dit is eigen aan het concept.  
Concurrenten : speksteenkachel is onhandig want je kan er enkel zachthout mee branden ( aangezien ik afvalhout gebruik heb ik geen keuze ) en de warmte heb je maar op één plaats. Tegelkachel heeft groot rendement maar zelfde probleem , enkel warmte in je living. Pellets : absurd , bomen vellen om er staafjes van te maken 
Kostprijs : 4000€. So what ? een goede kachel kost 2000€, die extra 2000€ haal je er snel terug uit. 
Conclusie : DDG kachel is OK voor mensen die een kachel als CV willen gebruiken en beseffen dat vuur maken een hobby moet zijn. Niets voor niets. 
 
Dank U DDG voor de gezellige avonden.
 

filip declercq schreef: "Je hebt inderdaad zwarte rook, maar dit is eigen aan het concept."
 
Zwarte rook alleen al zegt genoeg. Zwarte rook wijst op een (buitengewoon) slecht brandende kachel.
 
Hout kan totaal rook- en reukloos verbrand worden.
 
Dirk Bauwens

Aiai, bij onze DDG-kachel hebben we ook veel zwarte rook. 
In het begin hadden we een tamelijk schone verbranding, maar nu is het glas van de kachel altijd zwart gerookt. We zien de vlammen niet meer. Ook qua warmte-uitstraling hebben we geen overschot. We merken soms niet dat het ding brandt.
Heeft er toch iemand een voorstel voor een oplossing? Zou de kachel wat slordig in elkaar gelast zijn en valse lucht trekken? We richten ons in de eerste plaats tot dit forum, want we hebben al gemerkt dat de service bij DDG te wensen overlaat.
Dirk en Rita

dirk en rita
je kan natuurlijk de ruit schoonmaken, dan zie je de vlam weer, al zal dat aan de verbranding niet veel uitmaken.
valse lucht zal voor een onvolledige verbranding zorgen, maar wat jullie voorhebben heeft zowat iedere bezitter van een DDG-kachel voor vrees ik, toch diegenen die ik ken.
een belangrijke vraag is, hoe wordt bij jullie de pomp gestuurd, want dat is een heel belangrijk detail. want als dat fout zit, krijg je zeker problemen.
 
een aanrader voor wie nog naar batibouw gaat, ik was daarnet nog daar en heb eens naar de bovenste warmtewisselaar van de ddg gekeken . wel, als je ziet hoe die er uitziet, is er niet veel uitleg meer nodig. hopelijk lezen de ddg-ers dat hier niet en laten ze de WW zoals ie is. want al ze hem 4 keer per dag schoonmaken, heb je zoveel effect niet meer -;).
hans d.
 
 

Beste Rita en Dirk ,
 
Het ruitje kan je gemakkelijk schoonmaken met een schuimspuitbus van Riem , Instantspray.
 
Ivm met zwarte rook : Het is belangrijk dat het hout kurkdroog is. Indien niet , krijg je zwarte rook.Ook is een goede schouw belangrijk. Een ruitje die direct zwart wordt is een gevolg van slechte 'trek'. Het ruitje moet minstens 5 stookbeurten doorstaan zonder zwarte vlekken. Ik denk dat jullie best eens de schouw inspecteren en vooral de schouw bovenaan want die is waarschijnlijk aan het verstoppen. 
 
Groeten
Filip

filip
je geeft zelf al aan," zwarte rook, eigen aan het concept". en dat is iets waar ik al jaren op hamer, het is een, neem me de uitdrukking niet kwalijk, een kloteding.
je vlam kan onmogelijk mooi uitbranden, en al helemaal niet als je hard stookt, want daarvoor in de stookruimte veel te laag. het gloedbed ligt op een warmtewisselaar, toch bij de kachels die ik gezien heb, dus je gloedbed wordt continu gekoeld, waardoor een slechte verbranding voorgeprogrammeerd is. een goede verbranding eist een gloedbedtemeperatuur van minstens 800°C, en dat lukt nooit als je de basis continu afkoelt.
maar ja, een goede houthaard kost wel wat meer dan de ddg.
ik ken meerdere houthaarden en -ketels, en die branden net zo goed na een minuut of 5.
en 37kw vermogen? ik denk dat je dan beter eerst je huis wat geïsoleerd had met die centen, dan had je ook direct een flink pak gespaard. want 3000lt mazout uitgespaard, hoeveel verbruik jij dan wel in het totaal?
en hoe heb jij je veiligheden opgebouwd? want een ddg heeft daar geen enkele voorziening voor.
ik weet dat mr. ddg zich als de specialist in houtverbranding ziet, wel, hij zou beter eens richting oosten gaan, dan kan ie nog wat bijleren.

Beste Hans,
Hierbij enkele antwoorden en bemerkingen :
1) De zwarte rook : Ik heb gemerkt dat het hout niet droog genoeg is na 1 zomer drogen. ( het siste nog bij de verbranding )  We zijn overgeschakeld op hout die 2 jaar gedroogd is , en hiermee is het zwarte rook verhaal opgelost. De rook is nu grijs. De verbranding moet goed zijn , want de stenen rond de haard zijn wit en het raampje moet maar om de 2 weken gekuisd worden bij continue branden , wat wijst toch op een redelijk goede verbranding? Ik zal er eens de warmtecamera opzetten en meten.
Ivm met verbrandingtemperatuur : De warmtewisselaar onderaan zit verscholen onder 10cm rood gloeiend materiaal , de bovenste zit boven de toppen van de vlam , dus ik betwijfel dat de verbrandingtemperatuur teveel zakt. Wat ik vermoed is dat de restwarmte in de rook inderdaad laag is , wat een roetafzetting kan veroorzaken in de schouw. Daarom is het goed bij een ddg haard te zorgen dat de as in de schouw kan opgevangen worden , zoals bij een klassieke schouw , die onderaan een vergaarruimte heeft.
 
Ik besef dat een finoven of speksteen een betere verbranding moet geven en hoger rendement doordat er een langer afvoerkanaal is voor de warme gassen , maar ze nemen veel plaats in , zijn duur , en geven maar warmte in 1 ruimte.
 
2) De beveiliging : DDG voorziet standaard een overdrukventiel. Een gevaar aan de ddg stoof is dat de circulatiepomp kan stilvallen door wegvallen van de elektriciteit. In dit geval gaat vanaf 90 graden  een ventiel open die de eventuele stoom laat ontsnappen in een afvoer. Bij het wegvallen van de waterdruk gaat er een beveiliging open die regenwater aanvoerd om de warmtewisselaar te koelen. Als deze ook faalt ( doordat er geen elektriciteit meer is, werkt de opvoerpomp niet ) , dan wordt er stadswater aangevoerd. 2 automatische ontluchters doen de rest , ... tot het elektrisch probleem is opgelost of de stoof dooft...
 
3) Voor de verbouwing stookten we 3000l mazout per jaar. Ons huis was niet geisoleerd en een vergiet.  De ketel en tank zijn verwijderd ( Ik raad iedereen aan om een mazouttank van meer dan 40 jaar te verwijderen , want als hij lekt , kan je het een fortuin kosten om op te ruimen , dixit een vriend die 50.000euro lichter is ) . Er is een hogerendementcondensatieketel geinstalleerd. We hebben sinds mei 2009  219m3 gas verbruikt ( U leest het goed ) en 5m3 hout voor de verwarming en sanitair water. Niet slecht denk ik voor een huis met grondoppervlak van 173m2. Het is een lage-energiewoning ( 7cm PUR in de vloer , 8cm recticel in de muur , 20cm isover in het dak, en alles met veel zorg uitgevoerd ) en bij ons is het in ALLE kamers warm. Hierbij dien ik op te merken dat ons alleenstaand huis op 20 km van de kust is gelegen in middenin de polders zonder buren of bomen. De koude kustwind is hier op 20 dagen  per jaar na, altijd aanwezig.  
4) Kan je aub een alternatief opgeven voor een ddg kachel ? Vrienden willen namelijk een haard als CV in hun passieve woning, ik sta open voor alternatieven, maar geen pelletkachels , die zijn volgens mij onzin. Bomen vellen om in staafjes te drukken is onzin. Reken de energie die nodig is om de bomen te transporteren, verwerken , pellets naar belgie te voeren , detailhandel.... Je hebt dan wel een co nul uitstoot , maar hoeveel co is in de lucht gepomp om je pellets tot bij je co nul stoof te voeren ? De verhoogde vraag naar hout is ook niet positief voor het bomenbestand. Neen hoor , wij stoken op afvalhout van paletten , afbraak, enz. Deze worden ter plaatse verwerkt. Ik besef echter  dat niet iedereen op afvalhout kan stoken , want dan is er onvoldoende aanbod.
 
5) Milieu : PUR is inderdaad niet milieuvriendelijk , maar ik heb al teveel bouwmiserie gezien en daarom kozen wij voor een klassieke , maar goed geisoleerd bouw die langer zal meegaan dan ikzelf, zodat mijn kinderen er nog iets aan hebben.
 
 
Groeten

Filip
 
 
 
 
 
 

filip
voor de makkelijkheid volgt m'n antwoord onderaan de vraagstaart, dat is duidelijker.
hans d

Beste Filip
 
Een andere optie ipv een DDG kachel is een lechma kachel werkt ook op de centrale verwarming en ook voor het water. Het grote verschil is dat bij de lechma kachel het water rond de kachel zit en de kachel aan de zijkanten niet warmer wordt dan de temperatuur dat je stookt.
Als je verder nog iets wilt weten geef maar een seintje

Zwarte rook?
Ben ik blij dat ik je buurman niet ben.
En wat betreft massakachels, je kan daar ook hardhout in stoken!
En er zijn ook al massakachels waar je een buffervat kan aan aansluiten, dus je kan dan perfect andere kamers mee verwarmen.
 
 
(P.S. wanneer gaat het BBL forum eens iets doen aan de post die niet geranschikt zijn op datum, dat is nu al jaren dat alles dor elkaar staat)

walter
de antwoorden worden gepost na diegene waar jij op reageert, wil je dat niet dan moet je je reactie bij de allerlaatste post zetten, vervelend is dan dat niemand weet waarop je reageert.
hans d

Misschien al eens de CV houtkachels Van Wall therm geprobeerd.
Een kachel met een rendement hoger dan 93% en een uitstoot van 24mg/m3.
De eerste kachel met een AA++ label
.De prijs ligt evenwarrdig als de prijs van een ander houtkachel.Daaraan een buffervat gekoppeld met daarbij thermische zonnepanelen voor je warm water en je bespaart heel wat op jaarbasis.

User is online Online
 
 
 
Beste H.H,
 
Er zijn wel degelijk kachels die optimaler en efficienter werken dan de DDG kachels.
Een wallnofer van eco2all geeft max. 30 % warmte naar de ruimte en heeft een rookkanaal temperatuur van ± 90 graden en een rendemeny van groter dan 93% en een fijnstof van 23mg/m3.
Als ik mijn kachel stook dan heb ik in ± 8 uur mijn buffervat van 1000 liter op 85 graden daarna hoef ik bij een buitentempratuur van -3 graden een maal per dag te stoken en wel vanaf 18.00 uur tot 24.00 uur daarna gooi ik de kachel helemaal vol met hout dan gaat te wallnofer het verder zelf regelen; de lucht klep gaat automatisch dicht als de waarde is gehaald en als de verwarming in komt dan gaat deze weer harder branden, ook het douchwater zit in de tank.
Ik heb een een huis van 1000 m3 en 3 kinderen daarbij heb ik voor de Winter en zomer een Zonneboiler op mijn dak.
Ik bespaar ± 1750,- euro per jaar op mijn gaskosten na 6 jaar heb ik het terug verdiend.
Met behoud van sfeer en extra geld voor andere dingen en door biomassa (Hout) en zonneenergie draag ik niet bij aan de CO2 toename in ons land/wereld.
Kijk op www.eco2all.nl daar hebben zij diverse toepassingen ook houtkachel die ook op pellets brand
Hans
 

Hans,
is het mogelijk uw ervaringen te delen op bovenvernoemde website...

is belangrijk dat uw standpunt en visie anderen kan helpen een beter inzicht te bekomen van de DDG-kachels

alvast bedankt

Dirk

eerste berichtjes geplaats...hopelijk volgen er nog met vele goede ideeën

alvast bedankt

aan Hans....

DDG kachels passen niet in een energiezuinige woning???

Volgens uw website Sunpipe.be promoot/verkoopt u onderandere pelletkachels...

Zijn pellets geen houtresten? wat is het verschil dan tussen het verbranden van een blok hout van 35cm en kleine stukjes hout van enkele mm???

een citaat van uw website:
Pellets zijn kleine, lichte gestandaardiseerde staafjes, cilindrisch geperst uit droog houtafval van de houtverwerkende industrie en hebben een diameter van 5 tot 8 mm en een lengte tussen 10 en 25 mm.
Ze worden onder hoge druk geperst (zonder scheikundige bindmiddelen) en hebben een extreem laag vochtgehalte.
Voor de huishoudelijke verbranding van biomassa vormen ze nu een heel belangrijk aandeel omdat ze een hoger gebruiksgemak bieden dan brandhout.

Pellets zijn CO2 neutraal bij verbranding wat een pluspunt is voor ons milieu. Ze zijn een lokale bron van brandstof, wat ons minder afhankelijk maakt van import van dure fossiele brandstoffen, en zorgen tegelijkertijd lokaal voor extra werkplaatsen
Vooral in Oostenrijk, Duitsland en de Scandinavische landen worden enorme inspanningen geleverd door de overheden om de huishoudelijke verbranding van pellets populair te maken, en niet zonder sukses. Ook in ons land stijgt de vraag voortdurend

beste groeten

Dirk,

De DDG kachel wordt door Hans minderwaardig genoemd, NIET de brandstof.

Dirk Bauwens

Volgens mij is het zelfs niet zo eenvoudig om een houtkachel te ontwerpen die nog slechter werkt dan een (houtverbrandende) DDG.

Ooit heb ik een vriend trachten te helpen, die met zo’n kachel uitzichtloze problemen had. Ik had op een gegeven moment zelfs een kettingtakel nodig om de warmtewisselaar uit de DDG te kunnen tillen. Die was veranderd in één massief blok creosoot…

Dirk Bauwens

Dirk,

Was is eigenlijk de bedoeling van het ddg forum ? ... en vooral ... van wie komt het initiatief ?

Ik ben zelf ook eigenaar van een ddg kachel.

Zoals de kachel geleverd wordt is ze niet geschikt om hout te stoken, en een ramp voor het milieu wegens slechte verbranding. (mijn mening)

Ik heb er al vele uren aan gesleuteld ... er ligt nu bvb een plaat op de bodem, en er staat een PID regeling op met motorgestuurt driewegventiel.... stoken moet heel secuur gebeuren, en alleen met het beste kurkdroge hout...

Op die manier is het voor mij milieutechnisch aanvaardbaar, maar nog lang niet perfect (ik twijfel tussen het ding buiten gooien of er nog extra een katalisator opzetten)

De reden waarom ik de kachel nog niet buitengegooit heb is omdat ik maar max 2m³ per jaar verstook (zo'n 20 stookbeurten)

De investering in een degelijke kachel vind ik eigenlijk te hoog in verhouding tot mijn lage verbruik ...

Dirk

Ik heb reeds 15 jaar een DDG 35 kWatt en ben daar heel tevreden over,met mij waarschijnlijk nog vele anderen.
Wel is een goed geisoleerde schouw noodzakelijk,uiteraard droog hout en bij dagelijks of intensief gebruik is een 3 wekelijkse kuisbeurt van de WW noodzakelijk.Niks voor niets.Een overgedimesioneerde boiler hangt er bij mij altijd aan,zodat de kachel op vollast kan branden.

Aan allen….

Kan iemand mij uitleggen wat er juist scheelt aan een DDG kachel???

Hoe kan een kachel een slechte verbranding geven (tenzij je nat hout of anderen brol verbrand) ??? Een vuurtje steken aan het hout en de rest gaat vanzelf, de kachel is toch slechts een omhulsel om de vlammen op een welbepaalde afmeting te houden zodat er geen brandgevaar is.
Al de rest zijn maar regelingen van oververhitting en doorsturing van water naar de pomp.

Men spreekt over een onding en onvriendelijk voor het milieu maar wat juist de oorzaak is tot zo een ongenoegen had ik graag geweten.

Zelf heb ik geen verstand van de constructie van kachels welk merk dan ook

Dit is juist de bedoeling van het forum, om alle ervaringen en reacties eens op een site bij elkaar te krijgen.
Ik doe dit initiatief op privé basis zonder andere bedoelingen.

Zelf heb ik al enkele jaren een DDG kachel en heb er nog nooit hoeven aan te sleutelen en heeft mij nog helemaal niet teleurgesteld.

Alvast bedankt

Dirk 43912,

Het concept van een DDG kachel zit, wat betreft het stoken van hout, totaal verkeerd in mekaar.
Een houtvuur dat langs boven én langs onder geforceerd gekoeld wordt, kan onmogelijk goed branden. Tot overmaat van ramp wordt het reeds slecht brandend vuur dan nog eens “geregeld” met de hoeveelheid aangezogen verbrandingslucht. Alleen deze twee dingen al zijn een absolute garantie voor een zéér slechte en onvolledige verbranding. En dan zwijg ik nog over een aantal andere essentiële voorwaarden waaraan niet voldaan wordt.

Je vind dat een kachel niet meer is dan een omhulsel voor het vuur. Ik dacht vroeger ook zo.
Maar op een gegeven moment kwam ik er, gelukkig, achter dat er ook kachels bestonden die veel meer waren dan een omhulsel. Dat was zeker zo toen ik, vele jaren terug, in een boek over het bestaan en de werking van de zogenaamde "finoven" las. Een finoven is, zowat in ieder opzicht, het tegenovergestelde van een DDG kachel. Wat dacht je van een houtkachel die aan één stookbeurt per dag genoeg heeft en toch de klok rond kan verwamen… en dat dan nog eens gecombineerd met een (praktische) nul-uitstoot van milieuschadelijke stoffen, inclusief creosoot?

Bovendien schat ik dat een echte finoven ongeveer drie keer meer nuttige warmte uit een bepaalde hoeveelheid hout kan halen dan een DDG, rekening houdend met praktische rendementen en verliezen.

Dirk Bauwens

aan Bauwens

graag een woordje uitleg:

"Een houtvuur dat langs boven én langs onder geforceerd gekoeld wordt, kan onmogelijk goed branden"

ik zie niet in wat een spiraal boven en onder een blok hout dat aan het verbranden is een negatief effect veroorzaakt aan de verbranding.

ik ga mij toch eens informeren over die "finoven" als blijkt dat volgens u die zo een veel beter rendement heeft dan een DDG kachel

Door rondom een vuur geforceerd warmte te onttrekken, daalt de temperatuur van de vuurhaard en zullen, alleen daardoor al, een groot aantal stoffen niet meer kunnen verbranden. Maar er is nog meer. Verbranding van hout is een soort ongecontroleerde droge distillatie van hout. De bovenste warmtewisselingsspiralen functioneren als echte condensors in een distilleerkolom. Dat is de reden waarom zo snel en zo veel creosoot neerslaat op die spiralen.
Nu moet men weten dat creosoot één van de makkelijkst ontvlambare componenten is van hout! De andere, moeilijker ontvlambare componenten van hout, zoals bijvoorbeeld CO en koolstof, worden natuurlijk ook geforceerd afgekoeld door de warmtewisselaar.Die stoffen slaan wel niet neer op de warmtewisselaar maar kunnen ook niet meer tot ontbranding komen. Het verbrandingsrendement van een DDG moet daardoor nog lager liggen dan dat van een open vuur.

Dirk Bauwens

En wat ik vergat uit te leggen: dit reeds erg slecht brandend vuur wordt in een DDG-kachel verder "gestuurd" door het af en toe te beroven van verbrandingslucht!!

Deze formule is de beste garantie voor een zo slecht mogelijke verbranding en een zo laag mogelijk rendement.

Dirk Bauwens

@ Bauwens

eens de kachel en de cv installatie op temperatuur is brengt dit toch zo geen afkoeling in de kachel meer?

wat bedoel je met "het beroven van verbrandingslucht"??

Dirk43912 schreef: “Eens de kachel en de cv installatie op temperatuur is brengt dit toch zo geen afkoeling in de kachel meer?”

Natuurlijk wel: de temperatuur van de betreffende warmtewisselaar kan nooit hoger zijn dan 100 graden. De warmtewisselaar zal dus altijd erg veel warmte blijven onttrekken aan het vuur. Waardoor de ontwijkende brandbare componenten van hout niet volledig kunnen verbranden.

Dirk43912 schreef: “Wat bedoel je met "het beroven van verbrandingslucht"??”.

Een thermostaat sluit de luchtinlaat van de kachel progressief af wanneer het water in de warmtewisselaar te warm wordt. Het brandend houtvuur wordt daardoor beroofd van de noodzakelijke hoeveelheid verbrandingslucht. Ook dat zal erg onvolledige verbranding veroorzaken.

Dirk Bauwens

ik heb eeb scan-kachel en die geeft enorme warmte zonder te laten jagen.
ik denk er wel aan om een circuit te plaatsen tussen de 2 bovenwanden om zo een deel van de warmte net buiten de kachel te gaan gebruiken om de rest van het huis wat op te warmen.
volgens sommigen werkt dit vrij goed.
en wat het verschil is van hout blokken en pellets is dat er aan die pellets weer goed te verdienen valt als er veel van die toestellen worden verkocht net als bij aardgas en stookolie.
volgens mij verdiend dirk goed aan die pellets en aan een blok natuurhout niks.ik heb al pellet-kachels zien branden wat daar van warmte uitkomt moet ik mijn kachel tegen het uitgaan af laten branden dat is na 12uur.
ik verbruik 10 blokken beukenhout van 45cm per 24 uur en het is hier zo'n lekkere 24°C,kom daar maar eens met de pelletjes achter.
En hout geeft geen co uitstoot, enkel petrolium producten dus ook aardgas al is het veel minder dan stookolie.

groeten
rene

rene,

zeker doen als je de mogelijkheid hebt om uw kachel aan te sluiten op uw cv installatie...je bespaart rap enkele duizenden liters brandstof.

dirk43912

Rene, alvorens verwijtend te posten, lees eerst een paar andere onderwerpen op het forum om u te informeren.
Er wordt hier nogal veel nodeloos verwijt en als het dan nog uit de lucht gegrepen wordt...

Slechte verbranding door geforceerde koeling van het vuur??

DDG-kachels hebben een temperatuurvoeler(instelbaar) in het rookgaskanaal zitten, welke de EXTRA circulatiepomp laten werken als de temperatuur hoog genoeg is.

NAT HOUT en NIET DOORSTOKEN(jaja legt er een blokske meer op) zijn de meest voorkomende fouten.

Mijn DDG wordt een dezer dagen/weken aangesloten.
Wel overweeg ik om een extra buffervat te plaatsen(om inderdaad te kunnen blijven DOORSTOKEN en later te recupereren).

Ook heb ik onlangs van een vriend gehoord(en hij heeft geen DDG-kachel) dat hij een extra elektrische bedienbare klep heeft laten plaatsen. Hij had namelijk het fenomeen dat hij de normale CV gebruikte ook de kachel mee verwarmde en deze dan via de luchtcirculatie in de schouw afkoelde(gigantisch verlies van warmte via de schouw die zelfs voelbaar warm werd).

Allez mannen de groeten
MArc

Beste H.H,
 
Er zijn wel degelijk kachels die optimaler en efficienter werken dan de DDG kachels.
Een wallnofer van eco2all geeft max. 30 % warmte naar de ruimte en heeft een rookkanaal temperatuur van ± 90 graden en een rendemeny van groter dan 93% en een fijnstof van 23mg/m3.
Als ik mijn kachel stook dan heb ik in ± 8 uur mijn buffervat van 1000 liter op 85 graden daarna hoef ik bij een buitentempratuur van -3 graden een maal per dag te stoken en wel vanaf 18.00 uur tot 24.00 uur daarna gooi ik de kachel helemaal vol met hout dan gaat te wallnofer het verder zelf regelen; de lucht klep gaat automatisch dicht als de waarde is gehaald en als de verwarming in komt dan gaat deze weer harder branden, ook het douchwater zit in de tank.
Ik heb een een huis van 1000 m3 en 3 kinderen daarbij heb ik voor de Winter en zomer een Zonneboiler op mijn dak.
Ik bespaar ± 1750,- euro per jaar op mijn gaskosten na 6 jaar heb ik het terug verdiend.
Met behoud van sfeer en extra geld voor andere dingen en door biomassa (Hout) en zonneenergie draag ik niet bij aan de CO2 toename in ons land/wereld.
Kijk op www.eco2all.nl daar hebben zij diverse toepassingen ook houtkachel die ook op pellets brand
Hans
 

voor mijn relaas , zie bijgevoegd document

Hoedt u voor de verkoopspraatjes !

Bij deze protesteren wij uw factuur van 13/03/2008 ten bedrage van xxxxx euro.De door u geleverde goederen zijn visueel duidelijk beschadigd ( plaatstaal beschadigd door niet sluitende schuifdeur ten gevolge van een productie fout waarvoor u trouwens meermaals ter plekke geweest bent ) , nog steeds niet correct geinstalleerd ( rookhinder , regelklep wordt gewoon door een ijzeren buisje geklemd tegen de water afvoer vastgezet om te verhinderen dat de schuifdeur niet meer opengaat ) en ook niet geinstalleerd zoals afgesproken met de technische verkoper die ter plekke onze installatie is komen bekijken voor er een offerte opgesteld werd.

Eerst in korte bewoordingen het verslag van alle interventies en bemerkingen :

1. bezoek technische verkoper : zowel radiatoren , vloerverwarming en boiler kunnen aangesloten worden volgens hem en geregeld door de cv thermostaat. Of zoals beschreven op de website van ddg : met behoud van uw centrale regelcomfort. Volgens de verkoper hebben we een bepaald type kachel nodig ( L30 , van +/- 35 Kw ) . Zowel vloerverwarming , radiatoren en boiler kunnen , eventueel in samenwerking met cv , van warm water voorzien worden. Deze kachel kan, dankzij de schuifdeur , ook als open haard gebruikt worden. Hierin zijn we erg geinteresseerd en we besluiten , na een extra bezoek aan de showroom van ddg en wat extra uitleg , de offerte te tekenen.
2. elektrische leidingen leggen als voorbereiding op de ddg installatie : hoeveel ik er moet leggen en welke soort , welke : er wordt niet geantwoord op mijn mails of ik krijg verschillende antwoorden , naargelang wie de mail of telefoon beantwoordt. . ik ga deze leidingen nochtans zelf klaarleggen.
3. commerciele telefoons : na de bestelling ontvang ik meermaals telefoon van ddg om een verkoper langs te sturen en eens een kijkje in hun toonzaal te nemen . ik heb nochtans reeds besteld en een voorschot betaald.
4. levering en plaatsing 27*28 feb : ddg komt leveren op 27 februari . Blijkbaar werken ze met een installateur in onderaanneming. Deze beweert dat hij de kachel niet op de volledige cv kan aansluiten en dat de beweringen op de ddg website en van de verkoper op zijn minst dubieus te noemen zijn. Ook schijnt het plots groot nieuws te zijn dat ik vloerverwarming en radiatoren heb met “evenwichtsflens “.( nochtans heeft de ddg bezoeker de volledige cv en het parkoers dat de extra leidingen moet nemen onderzocht en de cv documentatie doorgenomen : allemaal geen probleem volgens hem) Er wordt een schema voor de installatie doorgefaxt vanuit ddg en ja , geen aansluiting rechtstreeks op de cv wegens te gevaarlijk, hoewel mijn cv installateur het tegenovergestelde beweert. Warm water produceren voor de boiler gaat helemaal niet automatisch , het gaat enkel om restwarmte van de radiatoren als dat in de cv ketel toekomt. We zijn ten zeerste verbaasd , maar besluiten ddg zijn gang te laten gaan. Zij zijn tenslotte de verwarmingsspecialist die ons een centraal regelbaar systeem verkocht hebben. Ddg is in leuven vertrokken met de kachel op een zware steekkar ,komt 1.5 uur na de installateur bij mij aan , maar zonder lier. De enige vervoerder/plaatser van ddg rijdt de kachel van +/- 250kg binnen en komt dan tot de conclusie dat hij alleen de kachel er niet af kan heffen. Iedereen onverrichterzake naar huis , mijn vrije dag opgesoupeerd voor niets en een afspraak voor de volgende dag, samen met mijn vrouw. De installatie is dan op enkele uren gedaan. Er wordt ook een overdrukbeveiligingstest gedaan in mijn afwezigheid. Bij mijn thuiskomst blijkt dat men de kachel leidingen niet naar de centrale cv laat lopen. Het circuit van de aan en afvoer naar de radiatoren is gewoon doorgesneden en er is een t-stuk opgeplaatst. Het begint me een raadsel te worden hoe ik via mijn centrale temperatuurregeling van de cv iets ga kunnen bijsturen, temeer daar door ddg enkel een pompje geplaatst wordt om water te laten circuleren. Ik zie niets van een centrale warmtewisselaar : als je de kachel aansteekt , moet de warmte onmiddellijk opgesoupeerd worden en je moet dus alle radiatoren manueel gaan opendraaien , of je beveiliging schiet in actie en laat teveel aan warm water wegstromen en neemt terug koud water op. Als je ze erna, na het stoken van de houtkachel , niet terug minder zet , begint je cv ketel de hele nacht te branden , tenzij je ook de centrale temperatuur zeer laag zet . Centraal regelcomfort is de geijkte ddg uitdrukking in hun verkoopspraatjes.

5. S’avonds de eerste test : geurhinder door niet-sluitende kap. Deze staat aan 1 kant open : na 1 keer stoken merken we geurhinder. Kachel is dus onbruikbaar. Op 3 maart komt ddg langs ( frezen van onderdelen etc ). De schuifdeur gaat perfect naar beneden, maar na hun testen is het plaatstaal van de kachel wel beschadigd. 5 maart : email met fotos naar ddg met volgende klachten : schuifdeur staat terug scheef , er is links ook een opening van 3 cm achteran de kachel waar rook uitkan , de regelklep van het rookkanaal steekt na 1 keer branden uit het plaatstaal waardoor de schuifdeur niet meer omhoog gaat.
6. 12maart : strip om opening te dichten wordt geplakt , duwwerk waardoor de klep terug in de kachel geduwd wordt ( ze gaan een bout opsturen om de klep te fixeren ! )
7. 13 maart : kap sluit weer niet dank zij het vorige duw- en trek werk , + klepregeling komt er weer uit na éénmaal stoken. Door al deze problemen zijn er nu ook extra beschadigingen op het plaatstaal.
8. 26 maart : bezoek ddg voor bovenvernoemde problemen.
9. 3 april : bezoek eigenaar ddg , laat een “spuitbusje” achter om de beschadigingen bij te werken.
10. 10 april : klepregeling + schuifdeur interventie weeral, geen oplossing : de mensen van ddg vertrekken naar hun bedrijf om met het toonzaalmodel te testen.Bij aankomst thuis vind ik de kachel gewichten buiten liggen , open en bloot op de grond . Volgens mijn vrouw gingen deze mensen terugkomen , maar we hebben ze niet gezien en geen telefoon gehad.
11. 23 april : schuifdeur gewichten – werkt nu oke , maar de opening links van 3 cm is er terug.Blijkbaar heeft men terug de afsluitstrip verwijderd omdat anders de deur niet perfect sluit.
12. erna beide polsen gebroken + elleboog : geen tijd en mogelijkheid tot verdere opvolging. Erna volgt een periode van te warm weer ( 1 tot 16 mei )
13. 17 mei : het is wat kouder , dus een eerste test na het te warme weer om de kachel en reparaties te testen. Weeral geurhinder !! het is buiten 15 graden , ik heb de cv laag gezet . plots stijgt de temperatuur van de houtkachel pijlsnel en ik zie de gradenmeter op 100 graden staan terwijl de beveiliging bij 60 graden reeds moest starten. Stoom schiet naar buiten EN TOT MIJN GROTE VERWONDERING OOK NAAR BINNEN ; EEN GELUK DAT ER NIEMAND OP DIE PLAATS IN DE STOEL ZIT EN LEVEND VERBRAND WORDT. De overdruk/temperatuur beveiliging werkt duidelijk niet efficient genoeg. Ondertussen hoor ik doodleuk de cv aanspringen daar mijn huisgenoten het warme water opsouperen met douche en bad. De produktie van warm water voor de boiler is dus ook een fabeltje. Hopelijk zijn de alpex leidingen , die ddg adviseerde en enkel teperaturen tot +/-95 graden aankunnen , niet beschadigd . Ik riskeer wel geen stookbeurt meer en contacteer onmiddellijk een juridische dienst voor een eerste advies.
14. de ddg offertes vermelden dat ze hun kachels fabriek- af leveren. In mijn geval heb ik nog steeds een kachel , die rook doorlaat , blijkbaar levensgevaarlijk is en niet doet wat mij zowel door een bezoek van ddg bij mij thuis, als door hun website vermeld wordt. Ook is deze kachel visueel beschadigd door ddg interventies. Verder heb ik , buiten enkele testen , deze kachel zelfs niet kunnen gebruiken tijdens de voorbije maanden. Ook blijkt dat zowel de website van ddg als de verkoper zeer bedrieglijke verkoopsargumenten hanteren om overgedimensioneerde kachels te verkopen , die helemaal niet centraal kunnen gestuurd worden, helemaal de cv niet kunnen vervangen voor de productie van warm water en blijkbaar ook gigantisch veel hout moeten verbruiken om tot een aanvaardbare watertemperatuur te komen.
15. Voorschot van 2500,- euro kwijt , maar toch ddg kachel buiten,gegooid. Opgepast voor die jongens. De eigenaar wou , na een laatste gesprek , nog een poging doen om ons laten te betalen met als uitleg dat de kachelm verkeerd was aangesloten op het cv gedeelte. Drie maanden na de eigenlijke installatie , met de faxen voor de eigen DDG installateur toegefaxt vanuit DDG, beweert DDG dat ze verkeerd hebben aangesloten. Ze zijn ondertussen al wel +/- 8 keer teruggeweest bij mij thuis.

Wij hebben ons ook laten vangen aan de "voordelen" van een DDG-kachel.
Bij ons is het een kachel op mazout. Ongelooflijk slecht rendement en chauffagewater dat amper 40° warm wordt. Tenzij we ook de tweede brander aansteken met een nog hoger verbruik en een veel te warme living als gevolg.

Sinds vorig jaar hebben we een gascondensatie-ketel en zijn we heel content dat we die brol van DDG niet meer nodig hebben.

pffff is helemaal gene reclame voor DDG

hopelijk trekken ze der conclusies uit en nemen ze hun verantwoordelijkheid

dirk43912

Lees liever eens wat meer over ketels met hout, houtsnippers, pellets of combi's met rendementen meer dan 90% : ze bestaan!
Misschien ook eens kijken naar mijn topic: groepsaankoop Pelletketel!
Ook houtketels en houtsnipperketels kunnen opgenomen worden.
voor meer info
http://www.eta-heiztechnik.at
of ariterm.se

Groeten,
Peter

sam

wij hebben thuis ook een systeem van ddg, hij werkt bij ons drie jaar. We branden enkel op hout. onze woning is een oude boerderij (lang en smal) en kunnen er ons ganse huis mee verwarmen, vorig jaar nooit de gaskachel voor de cv nodig gehad. Wel waar is dat het water die vertrekt uit de kachel nooit warmer is dan 45 a 50graden maar dit is voldoende om ons ganse huis mooi op te warmen.
Het is wel aan te raden om zo'n batterij bij te nemen voor het geval de stroom uitvalt, zo blijft je water verder doorstromen en is er geen gevaar voor uitvliegende stoom die inderdaad gevaarlijk kan zijn.
In vorige berichtjes lees ik dat bijna iedereen negatief is over het systeem, wijzelf kijken er positief op terug. Wij Hadden als verkoper Paul en waren heel tevreden met hem.
mvg sam

Wij overwegen een aankoop van een houtkachel op het centrale verwarmingssysteem. Na het lezen van voorgaande berichten heb ik toch een aantal vragen en bedenkingen.
Gezien we evenwel zelf veel brandhout hebben zou dit voor ons een goede oplossing zijn om de energiecrisis te lijf te gaan.
Schijnbaar is door de afkoeling van de vuurhaard een goede verbranding onmogelijk. Dit is destemeer zo bij het starten van de kachel.
Nu als je de warmte van de vuurhaard wil recupereren dan moet je bij elk systeem toch de vuurhaard afkoelen? De mate waarin dit gebeurt is natuurlijk belangrijk, maar zelfs bij een gewone houtkachel wordt de haard afgekoeld. Zoniet zou de kachel geen warmte afgeven.
DDG heeft zijn kachels laten testen door een onafhankelijk labo Cetiat in Frankrijk.
De kachels van het type F25 en F45 werden getest volgens de norm NF EN 13240. De kachels werden conform bevonden aan deze norm omdat ze een rendement van meer dan 65% en een CO uitstoot van minder dan 0.6% presteerden. Dit lijken toch wel niet onaardige cijfers te zijn.
Heeft iemand ervaring met deze norm? Mag ik hieruit besluiten dat voorgaande reacties te wijten zijn aan een slechte installatie van de kachel, of een verkeerd gebruik?
Kan iemand me dan wel een houtkachel op centrale verwarming aanraden die niet de nadelen van een DDG kachel heeft?
Zou iemand bereid zijn om me de installatie van zijn DDG kachel te tonen? Dit mag zowel een goede als een slechtwerkende installatie zijn.
Dank bij voorbaat.

Seppe,

ik heb vroeger een DDGkachel gehad in mijn vorig huis.
Ik had die toen gekocht in 1987,ik heb er jarenlang veel plezier aan gehad.
In mijn living had ik 4 radiatoren met thermostaatventielen.(net als bij alle radiatoren behalve een die steeds openbleef voor de veiligheid.De badkamer werdt steeds verwarmd door de kachel.Ik had in serie nadien een mazoubrander aangesloten omdat dit nodig is als beide gaan werken.Anders duurt het te lang om alles weer op temperatuur te krijgen.
Ik heb in het begin met hun futurex kolen gestookt,maar amaai dat was echt een vuiligheid.
Ik heb nadien veel met brandhout gestookt en het werkt prima.
Wat er wel is,is het feit dat er rond de bovenste warmtewisselaar (waterbuizen) na een tijd echt van dat zwart nat verbrand pek aankoekt.
En het is heel moeilijk dit te verwijderen.

"Wat er wel is,is het feit dat er rond de bovenste warmtewisselaar (waterbuizen) na een tijd echt van dat zwart nat verbrand pek aankoekt."

komt dat eerder niet door afzet van hetgeen je verbrand?

Het zijn de roetresten die zich daar daar vasthechten rond die spiralen...
Maar is nat zwart plakkerig...
Voor de rest warmt die goed.
De bovenste schuif is bijna niet meer open te krijgen,dus kunnen enkel langs de binnekant als de kacheldeur open is er aan.
Heel moeilijk te kuisen in die omstandigheden.
Voor de rest enkel droog brandhout ermee verbrand

Dus, slechte verbranding.
Mon

Slechte verbranding is slecht rendement, meerverbruik en milieuvervuiling.
Mon

Gelukkig was mijn kachel niet ingebouwd in de muur en had ik 3m dikke stale buis die maar bovenaan in de muur ging en nadien naar de nok en schouw...
Dus veel warmte kreeg ik van de buis.
Ok esthetisch is ingebouwd mooier maar het rendement is toch beter als al die wermte in de woonkamer blijft.
Dat geldt voor veel kachels.
Inbouwkassetten zijn wel esthetisch maar je verspilt toch meer warmte.

Keysaler,

Creosootaanslag, zelfs met droog brandhout.
En “veel warmte” van een enkelwandige schoorsteenbuis tot aan de nok van het dak.
Alleen signalen die helaas maar op één ding wijzen: een oerslechte kachel!!

Dirk Bauwens

Dag
Ik heb een DDG staan en ik heb deze , tegen de raad van de firma DDG , parrale aangesloten .
Mijn installatie is opgebouwd uit 3 kringen.
Een voor de badkamer, een voor de boven en een voor de beneden.
Mijn dagveloop is zo, ik sta op met warmte van de cv ketel, 21gr , dan gaan we werken en staat de temp op bv 18 gr.
Als ik om 15uur de DDG aansteek , met kolen, dan is de schakeling zo gebouwd dat de cv ketel niet meer kan aangaan.
Ik heb dan het voordeel dat het warm water van de DDG volledig naar boven gaat en dus de volledige boven verwarmd tegen dat je savonds naar bed gaat.
De beneden word verwarmd door de convectie van het vuur zelf.
Als de badkamer warmte vraagt via een thermostaat dan slaat de pomp van de badkamer aan die op de collector van de DDG zit.
Ik heb een grote radiator gemonteerd op de badkamer zodat deze snel warm is.
Als ik ga slapen kan de DDG op zijn gemak uitgaan en ergens in de nacht , wanneer de tempvoeler in de schouw voldoende koud is , gaat de cv ketel aan .
Deze moet niet verwarmer snachts maar als smorgens de thermostaat van beneden warmte vraagt gebeurd dit met de cv ketel tot 8 uur smorgens.
Het warm water warmt op van zodra de DDG uit is en de cv ketel aangaat.
Dit heeft voorang op alle andere kringen.
Ik heb een hoog verbruik aan kolen , maar tov mazout is het minder dan de helft.....
Ik heb een hogere temp boven en ook beneden door de convectie.
Mijn DDG brand wel goed door om ongeveer 60gr watertemp te hebben.
Ik heb wel even tijd nodig gehad om uit te vissen hoe de DDg en de cv ketel samen konden werken zonder elkaar te storen.
Ook een ingrijpende installatie met veel terugslagkleppen en extra pompen en elektrische schakelingen en beveiligingen waar DDG blijkbaar geen kaas heeft van geheten.
Wat ik wel kan vaststellen dat is dat de verbranding niet optimaal is.
Veel as met hout en slegt branden met hard hout.
Optimaal is palettenhout en beter is branden met kolen.
De vloeroppervlakte van de beneden is ongeveer 250 m²....
Graag meer
Kurt
dirk schrijft:
> om alle reacties wat samen te bundelen is er een site:
>
> http://ddg-heatingforum.actieforum.com/
>
> beste groeten

dirk schrijft:
> om alle reacties wat samen te bundelen is er een site:
>
> http://ddg-heatingforum.actieforum.com/
>
> beste groeten

dirk schrijft:
> om alle reacties wat samen te bundelen is er een site:
>
> http://ddg-heatingforum.actieforum.com/
>
> beste groeten

Ik heb niet zoveel vertrouwen in zo'n DDG.

Een warmtewisselaar zo dicht in uw vuurhaard haalt de verbrandinstemperatuur teveel naar beneden. Is hier al eens gezegd geweest.

Het circulerende water koelt alles af waardoor de verbrandingstemperatuur in de vuurhaard niet hoog genoeg is voor een goede verbranding.

Zijn hier op de rookgassen al eens metingen gedaan? Ik denk dat men zal verschieten van de hoeveelheid onverbrande gassen zoals CO en polyaromatische koolwaterstoffen (PAKS).

Als men denkt van milieuvriendelijk te stoken omdat men hout verbrand kan men het wel mis hebben. Bij slechte verbranding van hout heb je veel vuiligheid in de lucht, die DDG zal daar volgens mij wel een mooi voorbeeld van zijn.