ecologische verf voor keukenkastjes.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ga zelf mijn keuken maken en heb 2 opties voor mijn deurtjes:

optie1: berk multiplex met formica op (niet zo ecologisch)

optie2: zero formaldehyde mdf met een ecologische verf erop (met een rollertje)

Maar welke verf zou daar goed voor zijn?
Bestaat er een afwasbare ecologische verf die op MDF kan?
De bedoeling is wel dat de keuken heeeeeel lang meegaat.

Reacties

hallo!

ik had onze oude keuken ook gerenoveerd met ecologische lakverf ( ik dacht van Leinos).  Ik heb wel de kleur zelf moeten mengen. ( ze zijn slechts in een beperkt aantal kleuren beschikbaar).  Ik heb ook eerst een primer ( ecologische) aangebracht, dan een lakverf.

Daarna heb ik er een vernis op aangebracht.

Dat lukte heel goed.  Jammer genoeg is de vloer van onze oude keuken 1.5 jaar geleden beginnen te verzakken, en moest alles eruit.  We hebben dan meteen de oude keukenkasten weggedaan, en een nieuwe keuken gezet.  De kastjes waren al 20 jaar oude, en té versleten om ze verder te hergebruiken. Dus ik kan niet zeggen hoelang je ermee zou doen.  Ze hebben in ieder geval 3 jaar dienst gedaan.

Ik zou je aanraden om zeker eens bij ecomat of biohome langs te gaan, of te mailen of bellen voor info.  Zij kunnen je zeker helpen met professioneel advies!!!

Veel succes

Toon

 

nu we toch reclame aan het maken zijn, als je echt professioneel advies wil hebben zou ik eerder naar iemand gaan die echt met bioverven bezig is, ik denk dan in de eerste plaats aan biofa in brussel, die mensen doen niks anders.

hans d

Beste Walter,

Biohome (www.biohome.be) verkoopt keukens in ecologisch mdf én ecologische verf, zij kunnen je ongetwijfeld vertellen welke verf bruikbaar is.

Als we dan toch reklame aan het maken zijn dan doe ik ook even mee.

Ik maak verf en houtbeits (Maro-verven, Metaldo Bvba in Temse Tel.: 03 771 05 04 ) op basis van lijnolie of soyaoliehars (alkydharsen). De motivatie voor olieharsen ipv pure natuurolie zijn: De minimaale inbreng van energie voor de aanmaak, de minimale input van chemische (niet-herwinbare) grondstof en de grote sloef herwinbare grondstof (soyaolie of lijnolie), heel lage geurafgifte tijdens het drogen en de relatief goede droging.

Bovendien heb je 50% minder metaalsiccatief nodig om het spul te doen drogen als toen mijn vader jaren geleden zuiver lijnolieverf maakte, terwijl de levensduur (o.a. voor buitenwerk) dan tegenovergesteld ongeveer het dubbele is.

Als je het voor binnenwerk zo ecologisch mogelijk wil dan kan je bovendien een kleur uitzoeken die GEEN organisch pigment bevat maar wel ijzeroxide-pigmenten (zogenaamde aardpigmenten) zoals men die ook wel gebruikt .

Net zoals Biofa gebruiken wij totaal gedesaromatiseerde, geurarme white spirit en de producten zijn momenteel allen 100% OK met de VOC richtlijnen voor 2010 (beperking van de solventemissie).

(Voor wederverkopers is fabricatie met natuur-solventen mogelijk maar die kosten momenteel nog altijd +-3 Euro per liter solvent meer)

De satijnglansversie is bovendien sterk vullend en high solid (70% vaste stof) zodat op MDF zonder grondlaag met twee lagen alles gevuld is (de kopse kanten daar hebben we wel een watergedragen plamuur voor).

Prijsidee september 2009 voor een kleur gemaakt op mengbank (diverse kleurenwaaiers) met aardpigmenten: 3/4L +- 19 Euro , 2,5L +- 50 Euro BTW inclusief (afgehaald in Temse)

 

@Rudy: bijna 5 jaar na datum...

Wij hebben simpele houten stoeltjes gekocht voor dagdagelijks gebruik en willen die, om ze enigszins maar vooral milieuvriendelijk en gezond te beschermen, inolieën. Nu heeft er iemand ons lijn(zaad)olie aangeraden, maar er wel bijgezegd dat er een lange droogtijd is.

Er zou gestookte en niet-gestookte lijn(zaad)olie bestaan.

Enkele (misschien stomme) vragen:

  • is lijn(zaad)olie een goed idee? Of heb je een alternatief (?
  • waar kan je dat kopen?

Bedankt en groetjes

Guy

Dag Guyc,

ikzelf ben ondertussen op pensioen maar mijn broer Rony en neef Sam maken nog altijd een verf op basis van soya-olie-alkyd in 100% geurarme en aromaatvrije white spirit (voor de kenners: "type D60").

Hun gegevens vind je in voorgaande repliek.

Reden dat dit hars maakt  met soyaolie ipv met lijnolie is dat het weinig tot geen vergeling geeft. Door het stoken van soyaolie wordt de zo goed als niet drogende soyaolie omgezet in een relatief goed drogend oliehars. En zoals vermeld is minstens 50% minder metaalsiccatief nodig dan bij zuivere lijnolieverf.

Zulk een type verf hoeft bovendien geen conserveermiddel te bevatten in tegenstelling tot alle watergedragen verf waar conservering een absolute noodzakelijk is, of de verf (in de verpakking) beschimmeld binnen de kortste tijd.

De formule van die verf is ook zodanig dat ze een buitengewoon vullend vermogen heeft. Je kan ze dus als grondlaag en als eindafwerklaag tegelijkertijd gebruiken. En je kan ze buiten en binnen, zelfs in vochtige ruimten zoals een badkamer probleemloos gebruiken.

De glans is mat-satijn maar op aanvraag maken ze zelfs met een blik van 3/4L ook een hoogglanzende versie.

succes,

Rudy

Dag Rudy

Bedankt voor je mail. Ik wist niet dat je op pensioen bent, maar apprecieer het dat je, als gepensioneerde, nog steeds jouw mening blijft geven op dit forum!   :-)

Het is mij echter onduidelijk: jij spreekt over verf op basis van lijnolie of beter gezegd: sojaolie. Maar ik dacht niet aan verf, ik dacht de stoelen enkel in te oliën met gewone olie, zonder additieven! Of is dat geen goed idee?

Groetjes

Guy

Dag Guy,

bijna een analoge uitleg als met de verf.

Met lijnolie gaat dat lang kleven (de eerste laag gaat nog, de tweede is niet meer te doen) + overmatige vergeling (en naargelang de al of niet on-zuiverheden in de lijnolie eventueel lange tijd de geur).

Maar een olie-mengsel dat goed droogt, weinig vergeeld en slechts tijdelijk geurt (enkel de eerste dagen) kan je ook bij mijn broer bekomen onder de benaming Maro Hardolie.

Slechts 1 product, 2 of maximaal 3 lagen (naargelang het opslorp-vermogen van het hout). Schuren tussen de lagen niet nodig. De aanvangsglans is vrij hoog maar na enkele dagen als de olie begint door te drogen bekom je een prachtige mat-satijne glans.

Eenmaal droog mag je reinigen met water of zeepsop zonder gevaar voor witte vlekken.

Je kan bij hem altijd teststaaltjes bekomen van 100ml (maar bel wel even of ze er staan hebben hé).

Succes,

Rudy