Dikke isolatie : spouwhaken of houten kader ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik twijfel (samen met mijn architect) hoe ik de 12à15 cm isolatie zal bevestigen aan de buitenmuur: met verlengde spouwhaken (oplossing van silicaatsteen) of met een houten kader (oplossing Willy Lievens).

Verlengde spouwhaken:
Dubbele laag rotswol: 2 x 7 cm

Houten kader: 2 lagen of 3 lagen

Twijfel slaat mij om het hart.

Kris Igodt

Reacties

Weet iemand waar ik spouwhaken van 30 cm lang kan vinden om in beton en snelbouw te schroeven?
Binnenspouwblad 14 cm
isolatie 15 cm
luchtspouw 3 cm
gevelsteen 10 cm

Hartelijk dank

Ik ben daar momentel ook naar op zoek.
Volgende reeds gevonden (zoek naar slagspouwanker):
www.gb.nl
www.borgh.be

Prijs : Borgh : 250 mm RVS, diam. 4 mm, 84,35 EUR excl. BTW (bruto) per 100 verpakt per 250

Kent iemand nog andere adressen?

Ergens in zoersel ofzo zou er ook een winkel zijn met ecomateriaal ofzo. 'k zoek ook nog spouwhaken van 30 en 40 (muizentand).

Wat het systeem Willy Lievens betreft:
- Moet er geen dampscherm komen tegen de silicaatsteen? Is er dan geen
probleem met het doorboren van het dampscherm door de bevestiging van
de pannenlatten?
- Hoe bevestig je best de pannenlatten tegen elkaar om koudebruggen te
vermijden? (de tweede rij horizontale tegen de eerste rij verticale; de derde
rij verticale tegen de tweede rij horizontale)

Bij de verbouwing bij mijn dochter hebben wij gekozen voor een zelfdragende steense buitenmuur (18 cm)zonder spouwhaken,dus 2 volledig afzonderlijke bouwschillen binnen/buiten,dit maakt het probleem met koudebruggen ook aan de ramen en deuren een stuk simpeler en je krijgt daarboven een zeer stevige bouwconstruktie.De 9 cm extra ruimteverlies weegt niet op tegenover de voordelen.
Opbouw: 18 cm oude machinesteen, 3 cm spouw,17 cm pur,Ytong 15cm.

François,

Waarom een spouw van 3 cm?

Spouw van 3 cm was nodig omdat dit beter kwam voor de draagbalken boven de ramen en deuren,anders moesten we daar dunnere isolatie gebruiken,gezien de algehele constructie was ik voorstander van een verluchte spouw,eender wat er ook gebeurd in de toekomst de spouw zal altijd uitdrogen.
Voor de pur isolatie werden afgekeurde industriele diepvriespanelen gebruikt,pur gevat tussen staalplaten, welke afgekeurd waren omdat er een diktemaatverschil was van 2 tot 5 mm.Indien geen spouw was gebruikt zou het ook kunnen dat op lange termijn de staalplaat langs de kant van de spouw zou kunnen gaan roesten.
Bovenaan de facadesteen werd een ringbalk gegoten tot tegen de isolatieplaat in dezelfde kleur als de facadesteen,beton met kleurpigment, zoals men gebruikt voor garagebeton, op de ytong werd de bovenste betonplaat gegoten tot dezelfde hoogte als de facaderingbalk,voor het dak werden 4 staalspanten gebruikt, overspanning 14 m. en daarop dezelfde isolatie van 17 cm,was tegelijk langs buiten volledig waterdicht en langs binnen afgewerkt ,klaar om in de gewenste kleur te schilderen.

Moet er een dampscherm tussen de binnenmuur en de isolatie aan de
buitenkant?
Bij het systeem Willy Lievens is dat tussen de silicaatsteen en de drie lagen
rotswol (18cm).

hoi, ik heb eerst mijn binnenmuur gemetst, dan voegen aan de buitenkant volledig dicht gevoegd. Dan halfharde isolatie van 7,5 cm geplaatst. Dubbel en volledig geschrankt tov elkaar. dan pas spouwhaken geboord en vastgezet met pluggen. perfecte plaatsing isolatie en geen koudebrug van spouwhaken. Als je wil stuur ik je wel foto's.

Dus zonder dampscherm?

Ja geen dampscherm. Is dit nodig bij 16cm binnenblok, 2 keer 7,5 cm isolatie, 2 cm luchtspouw, 10cm facade. oude veldbrand.