Dampscherm in Badkamer bij plat dak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Kan iemand advies geven over welk soort dampscherm het best gebruikt wordt in een badkamer bij platdak.
We zijn met de voorbereiding bezig van een grondige verbouwing. Het plan is om het volledige platdak af te breken, en boven op de bestaande muren I-dragers te leggen van de voorkant van het huis tot aan de achterkant van het huis.
Het huis is 10 meter diep. en het platdak heeft een helling van +/- 5%.
Tussen de I-dragers willen we celulose vlokken laten spuiten. Op de I-dragers komen stroken houtvezelplaat en daarboven OSB, met daarboven een damp dichte en waterdichte laag, als ook een groen dak.
Het idee zou zijn om langs de onderkant van de I-dragers een intelligent dampscherm aan te brengen. Dit kamer per kamer, netjes aansluitend met de plakkerij van de muren.

Mijn vraag gaat over welk type dampscherm ik het best aanbreng in de badkamer.

Ik vraag me af of het niet verstandig is om een volledig gesloten (niet intelligent) dampscherm aan te brengen in de badkamer.
Gezien de compartimenten celulose doorlopen over de binnenmuur naar de naastliggende ruimten (hal, en technische ruimte), kan het vocht dat zich in de constructie bevind boven de badkamer via het intelligent dampscherm van de hal en technische ruimte ontsnappen.
Door het volledig damp gesloten scherm in de badkamer, komt er geen extra vocht in de isolatie ruimte terecht.

Iemand ervaring hiermee? ideeën, feedback?

alvast bedankt !

Roeland

Reacties

Ik zou deze vraag rechtstreeks stellen aan de leverancier/invoerder en zeker vermelden welke isolatiedikte,ventilatie en plafondbekleding je hebt in je badkamer.

Beste,

 

Volledig dicht bestaat in de praktijk niet ..

Als je kleine "foutjes" hebt in een volledig dampdicht scherm, dan moet het vocht dat in de constructie komt er door dezelfde "foutjes" weer uit.

 

Het voordeel van een intelligent dampscherm is dat vocht dat op één of andere manier in de constructie komt in de winter, er in de zomer makkelijk weer uit kan dampen op het ganse oppervlak. (bij een groendak wel iets moeilijker)

 

Een opbouw met cellulose + inteligente damprem werkt prima, en heeft alleen maar voordelen.

De OSB kan je beter vervangen door masieve planken (zo heb je extra capaciteit om vocht te bufferen)

 

Dirk

 

 

Inderdaad in het onderzoek wat in Leuven is gedaan naar hygrische studie kouddak met cellulose isolatie wordt meen ik vermeld dat de opwarming van de constructie van de zwarte EPDM een gunstige invloed heeft op dit systeem.

 

Opwarming aan de 'koude' kant is nodig om de dampdruk te verhogen, waarop de intelligente damprem reageert en meer dampopen wordt.