dampdicht onderdak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

   Hallo, graag even jullie mening :

- ik was onlangs op een zolder (ong 15 jaar geleden onderdak geplaatst) bij kennissen ivm zolderisolatie , en mijn oog viel op het onderdak : in goede staat , eenvoudig winddicht te maken dmv kleefband, een beetje het uitzicht van Biplex , maar dan wit.

- nu is mijn vraag : de huidge biplex is dampopen, doch ik vrees dat dit type niet dampopen is. zie foto. Wie het herkend mag het zeker laten weten

 

- de volgende vraag is : als het dampdicht is, wat staat ons te doen : onderdak eraf en damopen (celi/pavatex ) erop ?

Of is het toch mogelijk te isoleren met bvb de voorwaarde dat je een intelligent dampscherm gebruikt , zodat eventueel in het isolatiepakket ingedrongen waterdamp, terug naar binnen kan ipv naar buiten. Op de zolder komt  hoogstens later slaap/hobbykamer , geen badkamer of sauna.

 

 

 

Reacties

Beste,

De foto van het materiaal zegt mij niet direct iets, maar het lijkt inderdaad erg op Biplex. Als je twijfelt (en dit is zeker het geval), zou ik aanbevelen, zoals je zelf vooropsteld, om een intelligente damprem te plaatsen. Je zou er trouwens nog van verschieten hoeveel vocht een mens in een slaapkamer produceert.

Wel zeker de naden van de "biplex" eerst afkleven met degelijke plakband, zodat ook de open kanalen van het onderdak afgesloten worden en de platen onderling winddicht zijn. Goed opletten aan je dakvoet, zijmuren, dakvlakvensters en nokbalk!!

Tip 1: overweeg ev inblazen van isolatie zodat alle kieren goed gevuld worden

Tip 2: isolatie op basis van cellulose is te verkiezen boven glas- & rotswol omwille van het capteren van zonnewarmte op de wame dagen. En werkt naar geluid ook beter.

Veel succes,

Geert,

 

Dit lijkt helemaal op de onderdakplaten met de productnaam Horilon. Nu volgens mij helemaal niet meer op de markt beschikbaar, maar ik heb het ooit gezien en heb er zelfs nog een oud lastenboekartikel van zitten. Ik heb het ooit (ongeveer 15 jaar geleden) verwerkt in een lastenboek voor een architect waarvoor ik toen werkte (een jeugdzonde).

 

Ik citeer: 'een dubbelwandige polypropyleen kunststofplaat, een 100% copolymeer. De plaat heeft een zelfdovende kwaliteit volgens DIN 4102, klasse B1. Gewicht 550g/m². Afmetingen: 250 x 120 cm, 3 mm dik.

En dan komt de aap uit de mouw:' De Horilonplaat is niet dampdoorlatend, daarom wordt er onder de platen een verluchte ruimte voorzien met een aanvoer aan de dakbasis en een afvoer ter hoogte van de nok, 500 cm²/lm dakbreedte.'

Met wat we/ik nu weet uiteraard totaal not-done, maar ooit was het gebruikelijk dat er geventileerd werd tussen isolatie en onderdak.

Deze lastenboekbeschrijving was destijds wellicht afkomstig van de technische voorschriften van de fabrikant.

Ok, bedankt Bert , dit is duidelijk