Condenserende en niet-condenserende ketel op zelfde getubeerde afvoer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

In het appartement waar we wonen is onze ketel aan vervanging toe. Het is - net als de andere ketels - een niet-condenserende ketel met gestuwde afvoer.

De schouw is dubbelwandig getubeerd, en vertakt naar de drie individuele ketels. Die vertakking is gescheiden, dus er komen twee buizen van 80mm uit de muur. Eentje voor de aanvoer en eentje voor de afvoer.

Wij zouden de niet-condenserende ketel graag vervangen door een condenserende ketel, aangezien die sowieso verplicht zijn vanaf volgend jaar. Enkele vragen hieromtrent:

- mogen wij onze ketel vervangen door een condenserende terwijl de andere appartementen hun niet-condenserende ketels behouden ? Ik hoor hier tegenstrijdige info over. Er zou een probleem kunnen zijn met verschillende druk in de schouw of zo.
- ik ben niet 100% zeker of er onderaan de schouw een afvoer is voor het condenswater. Ik veronderstel dat dit bij condenserende ketels essentieel is ? De ketel moet sowieso een condensafvoer hebben, maar blijkbaar komt er ook veel condenswater in de schouw terecht.
- de oplossing dat in alle gevallen wel zou werken is dat we de ketels individueel tuberen in de bestaande schouw ? De condens zal dan terug door de ketel in de bestaande afvoer lopen. En dan kunnen de andere appartementen ook hun ketel vervangen door een condenserende wanneer nodig.

De vraag is of die individuele tubering nodig is. Bedankt voor de info,

Alain

Reacties

Daar zouden installateurs en/of fabrikanten toch makkelijk op moeten kunnen antwoorden, niet?

Ja ware het niet dat die allemaal verschillende dingen zeggen.

Volgens de ene is het geen probleem om ketels te mixen, volgens de andere moet je dan individueel tuberen.

Het juiste antwoord kan je vinden bij de reglementering van gasverwarmingstoestellen. Die kan je opvragen bij elke controleinstantie (bijvoorbeeld OCB, Vincotte, ...). Het zou zelfs kunnen dat het antwoord in de beknopte installatievoorschriften staat die je bij de distributienetbeheerders kan krijgen.

 

Ik *denk* trouwens dat je individuele afvoer zal moeten voorzien.

 

Mvg, Marc