Betonnen gewelven steunen niet op muurtjes in kruipkelder

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Toen ik onlangs in de kruipkelder was, zag ik dat de gewelven niet steunen op de muurtjes die de binnenmuren van het gelijkvloers weerspiegelen. De gewelven dragen dus enkel op de buitenmuur.
Aangezien ik veel last heb van laag frequente brom binnen, vroeg ik me af of in dat niet beter opvoeg zodat de gewelven misschien minder trillen (als dat al aan de oorzaak ligt van het brommen natuurlijk).
Iemand tips hoe in dit best doe? Bestaat er een soort cement die nog lichtjes uitzet bij het uitharden zodat de gewelven er echt wel door gesteund worden?

Reacties

Beste,

Betonnen welfsels zijn berekend en bedoeld om enkel aan de uiteinden ondersteund te worden. Vermits ook de binnenmuurtjes in de kruipkelder er eerst staan en de welfsels later vanaf de zijkant van het gebouw aansluitend tegen elkaar worden gelegd zou het al moeten lukken dat ze allemaal ook netjes op een binnenmuur zouden steunen. Trouwens, de welfsels in het midden hebben ook geen zijdelingse ondersteuning.

Verder moet je ook nog weten dat boven op de welfsels nog een druklaag in beton wordt gegoten waardoor alles één geheel wordt.

Sowieso kan een zijdelingse cementvoeg nooit enige steun geven.

Maak je dus over die ondersteuning geen zorgen, De oorzaak van het gebrom zoek je best elders.

Klaar en duidelijk.
Dank u Charel

Vergeten vragen daarnet Charel, heb je soms enige tips waar dat brommen zou kunnen aan liggen?

De binnenmuren zijn in gensterstenen, lege spouw van ca.6 cm en dan schelde-stenen buitenmuur.
Zou het eerder daardoor zijn of toch door de gewelven (zowel vloer als plafond/zolder).

Bedankt alvast

Beste, ik zou eerder denken aan iets elektronisch, één of ander toestel in standby, een relais, een transfo, een sensor.....

Helaas, al de hoofdzekering uitgelegd en geen oplossing.
Het komt ook wel degelijk van buiten, daar hoor ik het ook maar raar genoeg minder duidelijk dan binnen.
Het is alsof ons huis mee resonneert/oscilleert op een bepaalde lage frequentie en dan krijg je ene brom die binnen 
dus veel luider is dan buiten.

Daarom dat ik toch aan't kijken ben naar iets structureel aan ons huis wat ik zou kunnen aanpassen.
Misschien toch overwegen om spouw op te vullen.

Als er een resonantie probleem is met een externe bron, dan kan je eens proberen met de welfsels midden te stutten. Goed opspannen. Je gaat dan grofweg de resonantiefrequentie verdubbelen, waardoor die niet meer getriggerd kan worden door die externe bron. Als dus met stutten de brom weg is, weet je alvast waar het 'probleem' zit. Daarna kan je verder zoeken naar echte permanente oplossingen.

 

Mvg, Marc

Al eens vastgesteld dat de bron van het lage brommen, waar een ouder koppel last van had, afkomstig was van het opstarten van een condensatieketel.

Roel

 

Dag Marc,

 

Sorry, het is een tijdje geleden maar ik kom niet elke dag in min kruipkelder ;-)

Probleem is dat deze laag is, heel laag (60 cm) en volgens ik zie bestaan er geen bouwstempels korter dan een meter.
Zou ik in de ruimte tussen die draagmuurtjes en de gewelven geen houten spies kunnen slaan en dan opvoegen tussen de spies?
Of weet jij van het bestaan af van een soort specie die uitzet bij het uitharden?

 

Bedankt nog eens
Chris