Besprekingen boeken over houtskeletbouw, passief bouwen, duurzaam en ecologisch bouwen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste ecobouwers,

Ik vroeg me af of jullie goede en liefst recente boeken kennen over houtskeletbouw, passief bouwen, duurzaam en ecologisch bouwen. Het mogen technische boeken zijn, maar ook boeken om "inspiratie op te doen" mogen vermeld worden.

En ja ik heb de zoekfunctie al gebruikt... ik vind wel enkele boeken, maar meestal wordt het woord 'boeken' op dit forum gebruikt in de zin "er kunnen boeken over geschreven worden".

Ik kan ook op internet titels vinden, maar weinig besprekingen. Ik ben vooral benieuwd naar besprekingen van mensen die zo'n boek gelezen hebben.

Graag titel, schrijver, uitgeverij en ISBN-nr erbij... maar wat me vooral interesseert is een bespreking van de inhoud. Ik kan ook op internet surfen en boekentitels vinden, maar ik wil eerst weten of het wel de moeite is voor ik iets bestel hé.

Ik vond zelf o.a. onderstaande titels; heeft iemand die gelezen?
"Natuurlijk wonen", uitgeverij Lannoo. (ik denk dat dit onder de categorie 'inspiratieboeken' zal vallen?)
"Handboek houtskeletbouw" (http://www.sbrcurnet.nl/producten/publicaties/handboek-houtskeletbouw-1) vind ik nogal prijzig

Reacties

Spijtig dat er geen reacties komen.

Ik veronderstel dat sommigen onder jullie toch al eens een boek gelezen hebben over thema's zoals houtskeletbouw, passief bouwen, duurzaam en ecologisch bouwen...

Het zou interessant zijn om op het forum te delen welke boeken de moeite waard zijn

 

... en vooral waarom ze de moeite waard zijn.

De meeste mensen zoeken via websites i.p.v. via boeken.

Kijk eens op http://ecologisch.startpagina.nl/ en http://eco-websites.startpagina.nl/ , onder de rubriek "ecologisch bouwen en wonen"  voor links naar websites.

 

Tegen de tijd dat het boek klaar is om te worden verkocht is de wereld al weer veranderd en het boek verouderd. Daarom zul je niet veel boeken vinden.

Ik vind het leuk om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwe technieken en bouwmethodes... maar die hebben soms ook hun kinderziektes.

Ik vertrouw zelf liever op technieken en methodes die al enkele jaren hun degelijkheid bewezen hebben.

Om een passiefhuis te bouwen heb je toch niet altijd de laatste nieuwe technieken en methodes nodig die er de laatste jaren zijn uitgevonden.

Men is in België ondertussen toch ook al 10j bezig met passiefbouwen. In die tijd heeft men veel kunnen leren.

Men zou ondertussen toch al mogen weten welke methodes en technieken hun degelijkheid bewezen hebben en men zou ze kunnen samenvatten in een boek.

Jang,

 

Voor het vinden van boeken en publicaties ga je zeker even kijken op de website van VIBE, bij 'winkel' en 'downloads' kan je heel wat leesvoer vinden. Bij downloads zelfs heel concrete en praktijkgerichte info en geheel gratis.

 

Echte boeken (buiten de uitgaves van VIBE) zijn in het Nederlandse taalgebied bij mijn weten eerder schaars, zeker als ze meer technisch en praktijkgericht moeten zijn. Af en toe een artikel in een gespecialiseerd vaktijdschrift, maar moeilijk toegankelijk voor de niet-bouwprofessional.
Tenslotte zijn er nog wel wat documenten terug te vinden over houtskeletbouw via internet: houtinfo, Belgian Woodforum, WTCB, Passiefhuisplatform, maar vaak verouderd of niet altijd toegankelijk zonder leden-wachtwoord.

 

Lezen op dit forum dus !