Bekkasinen kachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,
Heeft iemand ervaringen met de Bekkasinen kachel die firma oskam-fv in Nederland importeerd?

Ben benieuwd of de verbranding echt zo goed is als ze zeggen.
En of er goed houtkrullen in kan worden vertookt?

Miel

Reacties

Niemand?!?

We hebben er net een gekocht , maar nog bezig met installeren, we houden je op de hoogte, ik heb ze zien branden in het bedrijf, het type drie verwarmde het toch wel redelijk groot kantoor, het was er lekker warm terwijl buiten ijskoud. groetjes

dag Johan,

ben je tevreden over je bekkasinen?
ik ben echt heel nieuwschierig naar het resultaat.

mvg. bert

dag Johan,

ben je tevreden over je bekkasinen?
ik ben echt heel nieuwschierig naar het resultaat.

mvg. bert

Een (echte) finoven is niet zomaar groot en zwaar…

Die Bekkasinen kachels zijn erg lichte kachels die geen warmte kunnen vasthouden. Ze moeten dus (net zoals de meeste houtkachels trouwens) voortdurend branden om een ruimte op temperatuur te kunnen houden. De documentatie zegt dat deze kachel op één vulling makkelijk 12 uur kan branden. In theorie is dat misschien mogelijk maar in de praktijk kan dat in zo’n kachel alleen maar door de luchttoevoer maximaal te knijpen. Die methode is een absolute garantie voor een erg onvolledige verbranding en, vroeg of laat, schoorsteenbrand.
Het rendement van 80 percent waar in de documentatie over gesproken wordt, houdt natuurlijk geen rekening met een slecht verbrandingsrendement.
Ik schat dat zo’n Bekkasinen kachel drie tot vier keer minder nuttige warmte uit hout haalt dan een echte finoven.
Bovendien is die kachel een echte convectiekachel. Dat wil zeggen: hoge luchttemperaturen en maximale verschillen tussen de temperatuur aan de vloer en het plafond.
De Bekkasinen is volgens mij een kachel die vooral laat zien hoe het niet moet

Dirk Bauwens

heren,
ik ben schoorsteenveger door limburg en al mijn klanten die een bekkasinen
haard hebben zijn er helemaal gek op. ik hoor niets dan goeds van de haard.
daarbij komt dat iedere stalen haard moet blijven branden om warmte te
blijven geven. de trick zit hier in het van boven toevoeren van de lucht. zoek
maar een bij de masonry heaters op google onder top to bottom.
de jotul daarintegen is een dijk van een haard en ik zou deze niet zomaar
inruilen voor een bekkasinen haard. zeker niet als je een sigaarvormige jotul
hebt. de jotul 26 is een gelijksoortige haard als de bekkasinen maar hout
zoals eerder vermeld wel lange warme vast. is daarintegen weer niet zo zuinig.
veel stookplezier

Tom

Onze buren hebben twee van die bekkasinen kachels een totale ramp voor de buurt. Dagelijkes worden we getrakteerd op dikke rookwolken.
Miel schrijft:
> Hallo,
> Heeft iemand ervaringen met de Bekkasinen kachel die firma oskam-fv in Nederland importeerd?
>
> Ben benieuwd of de verbranding echt zo goed is als ze zeggen.
> En of er goed houtkrullen in kan worden vertookt?
>
> Miel

 Hoi Miel. 

Ik bouw al jaren zelf kachels voor iedereen en de laatste tijd gaat mijn voorkeur uit naar het model van de bekkasinen. Deze kachel houd de warmte niet vast, maar dat moet ook niet, hij moet het afgeven!

Teveel mensen gebruiken kolenkachels om hout mee te verstoken maar door de stenen brand al het hout veel te snel weg. Ik kan je de bekkasinen wel aanraden, als je de lucht toevoer knijpt zal de kachel met gemak de nacht doorsmeulen. Als je droog hout gebruikt kabbelt de rook heel kalm uit de schoorsteen, dus geen dikke dampen voor de buren. Ook mag de kachelpijp niet geknepen worden, de rook die niet weg kan verstikt het vuur waardoor de verbranding onvolledig is. Bij een goed werkende kachel stoot het hout net zo veel co2 af als het opneemt tijdens zijn leven, voorwaarde is dat het hout goed droog is.

<cite>Ik kan je de bekkasinen wel aanraden, als je de lucht toevoer knijpt zal de kachel met gemak de nacht doorsmeulen</cite>

Hmm, en dat op een eco forum!

Met dat soort praktijken zullen houtkachels in Vlaanderen weldra -terecht- verboden worden.

Lucht-toevoer knijpen is synoniem aan slechte, zwaar vervuilende verbranding.

 

Ik heb me drie jaar geleden een Bekassinen houtkachel aangeschaft, het kleinste model gezien mijn redelijk geïsoleerde woning. (De meeste houtkachels zijn veel te groot zodat men de luchttoevoer moet afsluiten om de kamertemperatuur niet te hoog te laten oplopen!)

Tot op heden heb ik de as twee keer verwijderd, er wordt alleen hardhout (eik, beuk) gestookt.

De schouw (zeer belangrijk) bestaat uit een dubbelwandig geïsoleerde inox buis van de zelfde diameter als de kacheluitgang. Nadat de kachel is aangestoken (met uiteraard droog hout) en op temperatuur gekomen is er geen rook te zien aan de schouwuitgang. Een groot voordeel van de kachel is dat de zijdelingse straling door de dubbele wand kwasi nihil is! Een kast of fauteuil op een halve meter van de kachel worden slechts handwarm!

Per winter verstook ik ongeveer 3 stere. Belangrijkst is de plaatsing van het hout in de kachel: 1 houtblok gaat niet,het zuinigst zijn 2 houtblokjes (bijna) tegen mekaar in de lengterichting van de kachel (lengte = de halve kachellengte) geplaatst vlak onder het luchtgat. De kachel brandt m.i. ook het best als een een flinke aslaag inligt (5à10 cm!). En ja, dan is er vaak s'morgens nog leven in de stoof.

Ik ben dus zeer tevreden met m'n Bekassinen. In t'kort: de voordelen: zeer volledige verbranding (voorwaarde: kachel niet te groot!!!!), weinig as dus, (praktisch) geen stof, kan relatief dicht bij meubilair opgesteld worden, zeer snel op temperatuur.

Nadeel: luchttoevoer vraagt een beetje aandacht en ervaring voor juiste stookwijze (de thermometer op de rookbuis is hier een heel goede indicator), kachel is relatief licht en koelt daardoor sneller af. (dit stoort mij alleszins niet)

harry

PS; houtkrullen zijn geen goed idee bij deze kachel, te klein hout ook niet, de verbranding is te moeilijk onder kontrole te houden!.

 

 

 

 

 

 

 

Harry4 schreef: “...zeer volledige verbranding (voorwaarde: kachel niet te groot!!!!), weinig as dus...”

 

Harry4, alleen al met die uitspraak toon je voldoende aan dat je maar weinig van houtstook en kachels begrijpt. Het uiteindelijke asgehalte heeft werkelijk niets met volledige verbranding te maken.

 

Dirk Bauwens

Hallo...

Grappige discussie !

Ik heb 4 bekkasines in gebruik, model 1 (werkplaats in Frankrijk), model 2 (grote keuken in Frankrijk), model 3 (woonkamer Frankrijk) en een model 3 in Nederland.

U begrijpt dat ik er erg ontevreden over ben !

Afknijpen is nooit goed, maar kan vaak niet anders; dat is voor elke kachel zo..

Ik stook permanent op hout en daarvoor is de Bekk. ideaal, zeker met de aslaag, hier blijft het vuur lang in zitten.

Die 12 uur is niet overdreven, er kan gewoon veel hout in wat met een luchtstroom óver het hout/vuur en het convectie systeem een hoog rendement geeft.

De kachel is zeer goed te trimmen, als je er even de tijd voor neemt.

Gebruik altijd droog hout, eiken beuken fruitboom...Géén harshoudend hout..

Hout krullen etc. kan wel maar dan moet je erbij blijven, ik ben er niet echt een voorstander van..vereist een "heet"vuur

Veeg je schoorsteen élk jaar, ik doe het zelf meestal 2x..dan loop je weinig risico op schoorsteenbrand.

Is je (stenen) schoorsteen recht ? plaats dan een enkelwandige RVS pijp in de schoorsteen, deze pijpen zijn goedkoop bij de Bricodepôt in Frankrijk,.....aan RVS hecht minder snel teer en verbrandingsresten.

Zorg dat de pijpen IN elkaar vallen, zo blijft evt condens in de pijp.

Laat de kachel een paar keer (2 á 3) per dag fel branden met dunne takken (wel temp. langzaam opvoeren) om zo het kanaal regelmatig "schoon te stoken"..

vervuiling..breek me de bek niet open..!..CO2, enig idee wat al het rottend hout (etc) in het bos aan CO2 geeft ?, kun je het beter in de kachel stoppen, houtverbranding is CO neutraal !

Stank ?? er is geen lekkerder geurtje dan eikenrook in de koude maanden, mijn buren met cv genieten van mijn "vervuiling".....paling en vlees wordt just gerookt met eiken !

Ik voel dat het tijd wordt voor een aardbei uit Israel....vervuiling...tsss !

 

 

 

 

Besteleend schreef: “Afknijpen is nooit goed, maar kan vaak niet anders; dat is voor elke kachel zo...”

 

Onjuist. Finovens, om een mooi voorbeeld te noemen, zijn gemaakt om voluit te branden en dit met alle lucht die voor volledige verbranding nodig is.

 

Besteleend schreef: “Die 12 uur is niet overdreven, er kan gewoon veel hout in wat met een luchtstroom óver het hout/vuur en het convectie systeem een hoog rendement geeft”

 

Ook dat is niet waar. Dergelijk smeulende kachels waren zo’n 30 jaar geleden helemaal in de mode. Ze waren niet alleen erg milieuonvriendelijk, ze sprongen (in tegenstelling tot wat de bedoeling was) ook erg onzuinig om met hun brandstof. Het beste bewijs daarvoor is de creosootvorming. Creosoot is één van de makkelijkst brandbare componenten van hout. Als creosoot zich in de schoorsteen kan afzetten, dan wijst dat per definitie op een erg slecht kachelrendement.

 

Besteleend schreef: “vervuiling..breek me de bek niet open..!..CO2, enig idee wat al het rottend hout (etc) in het bos aan CO2 geeft ?, kun je het beter in de kachel stoppen, houtverbranding is CO neutraal !”

 

Over CO2 heeft niemand het. Op dit forum weet waarschijnlijk iedereen ondertussen dat hout een CO2-neutrale brandstof is.

 

Besteleend schreef: “Stank ?? er is geen lekkerder geurtje dan eikenrook in de koude maanden, mijn buren met cv genieten van mijn "vervuiling".....paling en vlees wordt just gerookt met eiken !”

 

Ikzelf ruik ook erg graag de geur van houtrook. Maar dergelijke geuren zijn, net als andere parfums, alleen maar te genieten in erg lage concentraties. In hogere concentraties zijn dergelijke rookgassen ongezond, ziekmakend en zelfs dodelijk. Vandaar dat rook bijvoorbeeld als ontsmettingsmiddel en als bewaarmiddel voor vlees en vis gebruikt wordt.

 

Je schrijft dat je buren genieten van je “vervuiling”. Misschien is dat wel waar, maar het valt sterk te betwijfelen of ze die rook altijd kunnen appreciëren, bijvoorbeeld wanneer hun was buiten hangt te drogen. Het is mijn ervaring dat steeds meer mensen aanstoot nemen aan rokende houtkachels.

 

Dirk Bauwens