autonomie zonnepanelen bij stroomuitval & energie opslaan in een accu ter overbrugging

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumleden en -lezers,

Sinds april dit jaar heb ik zonnepanelen maar nu mis ik toch nog wat autonomie zodat :

- de productie verder gaat bij netstroomuitval (convertor blijft aan)

- en die productie wordt geleid naar een accu

- en er bij een stroomonderbreking wordt overburgd ahv een accu

- en de opgespaarde energie in de batterij kan gebruikt worden om in (een bewust gekozen deel) van mijn energiebehoeftes te voorzien (diepvries, circulatiepomp van gasketel, thermostaat, telefoon, radiowekker, ...)

Wat surfen bracht met bij de PowerRouter van de Nederlandse firma Nedap.
De beschrijving van dat toestel sluit heel nauw bij mijn behoeftes aan.

De vragen waarmee ik zit :

- mag je bij stroomuitval je netstroomteller nog laten terugdraaien ?

- telt de geproduceerde stroom bij netstroomuitval mee voor het behalen van een groenestroomcertificaat ?

- zijn er alternatieven voor de PowerRouter ? (andere merken, methodes)

- zijn de accu's voor deze toepassing duurzaam genoeg ?

Ik kijk met veel interesse uit naar gebruikerservaringen en tips ?

Groeten, Mike

Reacties

 En waarom zou je dit willen doen ? Hoeveel minuten per jaar zit jij zonder stroom omdat het net uitgevallen is?

Ik denk dat je deze investering nooit kan terugverdienen en snap dus niet goed waarom je dit zou overwegen ...

Een omvormer moet van het net schakelen bij stroomuitval (netuitval). Als de netbeheerder het net om een of andere reden uitschakelt, is het de bedoeling dat het ook echt af staat. Niet dat een elektricien zijn haren gekamd zijn doordat PV toch nog spanning op het net zet. Dus de teller kan onmogelijk terugdraaien bij het uitvallen van het net. Jou panelen gaan trouwens ook onmogelijk voldoende vermogen kunnen leveren voor de ganse wijk. Wil je autonoom werken op batterijen? Geen probleem, zolang je maar niet koppelt met het net.

Waarom zou je dat koppelen aan je zonnepanelen ?

Je kan evengoed een UPS koppelen aan een circuit dat dan die zaken voedt die je wil behouden.

Vergeet niet dat statistisch gezien er maar 1 spanningsonderbreking is per jaar. En dat de leeftijd van batterijen voor UPS'en niet lang is.

Als je iets van autonomie (langer dan een kwartier) hebt zal je ook veel geld betalen...

 

Geert

 

Mike,

 

Ik speel ook al een tijd met dat idee.

Het is helemaal niet denkbeeldig dat we in de toekomst met netuitval en zelfs een volledige blackout te maken gaan krijgen.

 

Je mag absoluut niks het net opsturen wanneer het is uitgevallen. (dit kan dodelijk zijn !)

 

Sma verkoopt tegenwoordig kant en klare systemen die er bij netuitval voor zorgen dat je een beperkte hoeveelheid stroom kan blijven gebruiken.

(en ook de stroom die op dat moment produceert)

 

sma.de/de/produkte/backup-systeme.html

 

 

Dirk  

 Zoals al gezegd mag in geen geval stroom op het net gestoken worden bij stroomuitval. Anders zouden de mensen van Eandis nogal eens iets meemaken, daarnaast is uw synchronisatie van de 50Hz weg dus kan uw omvormer toch niet werken.

 

Er zijn al tal van merken dat zoals Dirk zegt kant en klare systemen op de markt hebben maar val niet achterover van de prijs van het systeem.

Bert,

 

Als na enkele jaren je PV installatie afbetaald is, kan je dat toch makkelijk betalen van de GSC.  :-)

 

Je hebt al systemen vanaf 2000€ ... die volstaan voor verlichting, koelen en vriezen, cv, .. gaande tye houden.

 

Dirk

 @dirk:

 

Inderdaad, voor kleine systemen zoals verlichting, frigo...valt het mooi mee qua prijs. Er zijn heel eenvoudige systemen op de markt met Hz sinus omvormers incl. Als je een beetje van electriciteit kent kan je zoiets zelf ontwerpen en zal het zelfs behoorlijk goed werken. Ik denk dat ik het ook ga doen voor mijn verlichting (LED 12V), volledig off-grid op 12V, dan heb je zelfs geen omvormer nodig.

 

Maar heb je als eens de prijs bekeken van een SMA Sunny Island of Sunny Back-up als je iets van betekenis wil hebben van vermogen?

@jo-5
Ik ga niet uit van de vanzelfsprekendheid van de stroomvoorziening.
Onder andere door de Panoroma-uitzending “Watt een kluwen” van 6 maart 2011 vind ik het opportuun om stil te staan bij de eventuele gevolgen van uitval en de beschikbare alternatieven daarvoor.
Reportage is nog te herbekijken : http://www.deredactie.be/permalink/1.976952
Terugverdienen is in deze van ondergeschikt belang. Je kan het vergelijken met een verzekering, die kost ook geld, maar je bent gerust en het risico is ingedekt.
 
@Lacroix
Ik heb me minder goed uitgedrukt.
Met de teller bedoelde ik de digitale teller die de productie van de zonnepanelen meet.
Dus niet de teller van de netbeheerder.

De omvormer die ik in gedachte heb zou dus inderdaad zijn verbinding met het net moeten verbreken, maar energie blijven produceren voor dagelijkse minimale consumptie en het verder opladen van de accu’s.
Eén van mijn vragen is of de geproduceerde energie tijdens netstroomonderbrekingen (het digitale tellertje waarop de door te geven meetwaarden voor de Vreg staan vermeld) ook meetelt voor het behalen van een groenestroomcertificaat.
 
@Dirk
Die Sunny Backup & Sunny Island systemen lijken met wel wat. Deze ga ik zeker van naderbij bekijken. Bedankt.
 
@bertvdg
Is inderdaad bedoeld voor huishoudelijk gebruik in afgezwakte vorm zoals diepvries, radiowekker, thermostaat en de circulatiepomp van de gasketel. Vooral bij die laatste voel ik me minder comfortabel omdat je twee energiebronnen (gas en electriciteit) nodig hebt voor verwarming. Ik zou die afhankelijkheid willen beperken.
 
@allen
Alvast al bedankt voor de reacties

Je GSC-teller zal niet meer draaien als je omvormer uitvalt door stroomonderbreker. Als je een stand-alone omvormer zou voorzien die overneemt op het ogenblik dat het net uitvalt, is het in principe mogelijk om de GSC-teller verder te laten draaien, maar dan moet je wel een voorziening treffen om de toegang naar het net (straatkant) af te koppelen (reden is reeds gegeven).Over verwarming met aardgas zou ik me niet teveel illusie's maken bij een black-out. De gastoevoer gaat eveneens uitvallen omdat voor de distributie van het gas ook electriciteit nodig is ( al is het maar om de ketels die de ontspanners in de reduceerstations verwarmen te laten draaien).

@Lacroix

Juist ja :-) Ik had er nog niet bij stilgestaan dat een electriciteitsblackout ook de gasverdeling zal impacteren. Dus voor gas moet ik ook al een backupsysteem voorzien ;-)

Met een solar backupsysteem zullen we anderzijds - tijdens regionale electriciteitswerken - wel met gas kunnen blijven verwarmen.

Ik vond online deze aanbieder. Heeft iemand er ervaring mee?

Zou dit dan ook niet gecertificeerd zijn, als het voor SMA ook niet het geval is?

 

http://www.solarspirit.be/autonoom/zelfverbruik-management