De regenwaterput bij langere droogte automatisch laten bijvullen door een boorput?

Hey,

Wij zijn bezig met een grondige renovatie van onze woning (bj '62) en zouden daarbij graag zoveel mogelijk op regenwater willen aansluiten (toiletten, buitenkranen, wasmachine, douche en bad), het enige dat we op leidingwater willen is de kraan in de keuken en de vaatwasmachine. Uiteraard gaan we voor de nodige filtering zorgen om dit mogelijk te maken! We hebben zo'n 200m2 dakoppervlak en ik had daarom graag een regenwaterput van 15.000L gestoken, het enige probleem is dat de plaats nogal beperkt is. Als ik alles eens opmeet moet het in principe wel lukken, maar dan komen we bij de graafwerken wel gevaarlijk dicht bij de fundering van ons (alleenstaande) garage en de achterbouw van de buurman, zelfs met droogzuiging een risicovolle onderneming volgens mij... Wij zijn momenteel met 2, maar dat zal normaal gezien niet lang meer duren, dus 15.000L lijkt me zowat de minimum als je weet wat we er allemaal op willen aansluiten.

Nu zat ik te denken of het eventueel mogelijk was om een regenwaterput van 10.000L te steken en die bij langere droogte automatisch te laten bijvullen door een geboorde put? Mbv een vlottersysteem moet dit volgens mij wel mogelijk zijn toch. Dan hebben we altijd water in onze regenput, zelfs als het eens 3 weken niet regent. Zijn er mensen die dit systeem gebruiken of tips kunnen geven hier omtrent? Nadelen?

Alvast bedankt!

Reacties

Beste Gert-Jan,

Regenwater hergebruiken is inderdaad een economisch verstandige oplossing, zeker nu het leidingwater duurder wordt.

DS Plastics heeft momenteel een aantal vaste pakketten voorhanden die tegemoet komen aan uw gestelde vraag.  Zo is er ons compleet regenwater recuperatiepakket QR 10000L voorhanden voor groot volume. 

Wat houdt dit in :

  • 1 x regenwatertank van 10000 liter met lage inbouw (165cm)
  • 1 x wervelfijnfilter 150
  • 1 x regenwaterrecuperatiesysteem Optima 4bar

Dit systeem zorgt ervoor dat er automatische omschakeling is naar een andere waterbron (uw geboorde put) indien uw regenwaterput droog komt te staan.

U vindt de verschillende pakketten op onze website terug  via onderstaande link :

http://www.dsplastics.be/WaterTreatment/nl-nl/products-list/90-compleet-regenwaterrecuperatie-pakket

Indien u nog meer informatie wenst, aarzel dan niet ons te contacteren.

Altijd wel grappig hoe veel commerciëlen hier niet op een vraag kunnen antwoorden.

Gert-Jan,
En tanden poetsen ook met regenwater?
En de afwas ook met regenwater?

Zelf denk ik dat je ook met 10.000 liter je er wel komt.
Waarom wil je nog een boorput ook steken? Dat lijkt me een zeer dure oplossing als je die dan maar eens om de paar jaar wil gebruiken.
En bij een boorput zit het misschien toch niet zo nauw. Eens je regenwaterput leeg vul je die manueel met putwater. Desnoods ineens halfvol. Je zal het maar om de paar jaar nodig hebben.

Walter

wil je dat zelf doen of laten doen ?

Regenput trouwens in ungecoat beton want dan kunnen waterzuiverende bacteriën zich op de wand vastzetten.

Put van 10000L want 15000L is eigenlijk veel te groot (met het risico dat het onderste water zelden tot nooit gaat gebruikt worden, altijd gaat stil staan en mogelijk een bron van ziekteverwekkers wordt). Advies VMM: dakopp (m²) x 50 = max. volume regenwaterput (L).

Met 4 gezinsleden gebruiken wij inderdaad ook alleen in de keuken drinkwater. We hebben 2 putten . Eentje van 3000 l die volstaat voor 3 weken zonder regen en een reserve van 5000 l . Ik zie dus ook geen reden om een put van 15;000 l te steken. zelf zou ik er 2 van 5000 steken die als communicerende vaten verbonden zijn zo is er meer beweging in de put. Er bestaan systemen om de put automatisch te laten vullen met drinkwater bij langdurige droogte maar in de 30 jaar dat we nu regenwater gebruiken zaten we 2 keer zonder en dan schakel je gwoon het hele net om op drinkwater

Bedankt voor de reacties jongens! We hebben vorige week 2 putten van 7000L gestoken die ik met een hevel communicerend ga maken. Voor de garage en de tuin komt er nog een (ondiepe) boorput met een ijzerfilter, in geval van langdurige droogte kan ik dus nog altijd wat manueel bijvullen.

Heeft er iemand trouwens aanbevelingen qua pomp om het regenwater in huis te krijgen? Liefst eentje die in geval van problemen overschakelt naar leidingwater. Belangrijkste punten zijn betrouwbaarheid en stilte (komt in de berging)...

thx!

Als je qua pomp de stilste oplossing wil, moet je een nemen die in de put zelf wordt geplaatst. Dus een dompelpomp maar wel een die via een slang aanzuigt met een drijvende bol aan, dus zeker geen dompelpomp die op de bodem aanzuigt.
die groepjes die je tegen de wand hangt schakelen wel automatisch om, maar maken veel lawaai, ook al zit er zo een isolatie behuizing rond.