renovatie duurzaam strobalen

Alle dagen vakantiegevoel

Een woning waar het alle dagen vakantie lijkt. Wie zou dat niet willen? Voor Steve en Griet Theuns bleef het niet bij dromen. Ze verbouwden eigenhandig een huis uit 1946. Het dak ging eraf en ze pakten de oude muren in met een strobalenmuur. Het resultaat? Een aantrekkelijke en energiezuinige woning met een natuurlijke uitstraling. Deze woning won in 2017 de prijs van het publiek van Ecobouwers Renovatie van het Jaar.

“Iedereen die hier binnenkomt zegt dat het hier precies vakantie is en zo voelt het ook voor ons. Als wij op reis gaan, komen er hier vrienden uit de stad wonen. Ze genieten van de ruimte en het contact met de groene omgeving. Door de natuurlijke materialen voelt ons huis anders aan; er hangt een heel fijne natuurlijke energie. De zwemvijver versterkt het zomergevoel nog extra. Dat is helemaal anders dan een lelijk en dood zwembad. Zeven kube lavasteen zuivert het water en door de toegevoegde bacteriën is het water glashelder zonder chemische producten toe te voegen. Er leven zelfs dikkopjes en slakken in,” vertelt Steve Theuns. 

Huisje van steen krijgt jasje van stro

“Wij zijn in 2009 gestart met het verwijderen van het oude puntdak. Daarna lieten we een houtskelet rond het oude gebouw plaatsen. Toen kwam het leuke werk: de strobalen er in rammen. We volgden eerst een cursus bij Casa Calida. Als je bij de scouts bent geweest dan volstaat dat om zelf je strobalen te kunnen plaatsen. Natuurlijke materialen zijn echt veel gemakkelijker om mee te werken dan kunststof isolatieplaten.”

Wat we zelf doen, doen we goedkoper

“Alleen het houtskelet en de bezetting met traskalk van de buitengevel hebben we uitbesteed. Door veel zelf de handen uit de mouwen te steken, konden we goedkoper bouwen. Bovendien zijn strobalen niet duur. We hebben kasten en de trap zelf gemaakt. Ook het lemen deden we zelf. Je moet wel raad vragen en dan lukt dat allemaal wel. In 2009 was het nog niet zo gemakkelijk om info te vinden over ecologische materialen, bijvoorbeeld vloerisolatie met argexkorrels. Op het ecobouwersforum vond ik vaak antwoorden. Ik merk wel bouwen met de duurzame materialen in de lift zit. De kennis is al veel geëvolueerd.”

In 2009 was het nog niet zo gemakkelijk om info te vinden over ecologische materialen. Op het ecobouwersforum vond ik vaak antwoorden

Koel in zomer, warm in winter

Het huis uit 1946 herken je niet meer, toch is het er nog. “Het gelijkvloers bleef staan en de ruimtes daarin bleven behouden, ze kregen wel allemaal een andere functie. Waar bijvoorbeeld vroeger de inkomhal was, is nu de badkamer. De stenen muren binnenin leveren als extra voordeel dat er minder temperatuurschommelingen zijn. In de zomer houdt de steenmassa het huis langer koel en in de winter houden de stenen de warmte langer vast. In de zomer hangen hangen we grote doeken voor de ramen. Nu is het buiten 32 graden en toch is het hier binnen nog aangenaam.”

We hebben wat meer geld geleend om onze woning zo zuinig te maken, maar doordat we ze weinig betalen voor energie, kunnen we die lening gemakkelijk af betalen

Vier maanden per jaar verwarmen

“Voor de verwarming is een klein houtkacheltje voldoende. We stoken maar vier maanden per jaar van november tot en met februari. Zelfs als het buiten vriest en de zon schijnt dan moeten we overdag de kachel niet aansteken. De zon die gul binnenvalt door de grote ramen verwarmt het huis. Onze elektriciteit komt van pv-panelen, de zon warmt ons water op. En op twee kranen na, gebruiken we overal regenwater: voor de douche, het wc en de wasmachine. Zo zijn we grotendeels energieonafhankelijk. We hebben wat meer geld geleend om onze woning zo zuinig te maken, maar doordat we ze weinig betalen voor energie, kunnen we die lening gemakkelijk af betalen.” 

"Door onze grote ramen wordt binnen een beetje buiten.  De seizoenen en het weer bepalen elke dag opnieuw de kleuren en lichtinval in ons huis. Onbetaalbaar behang is dat!  Het geeft ons een heel vrij gevoel. Op een koude, winterse dag lijkt het toch of we een beetje buiten zijn."

Ben je benieuwd naar meer technische gegevens over deze woning? Bekijk dan zeker hier de fiche!

ArchitectArchitectengroep Barchi BVBA​

Deze woning deed mee aan Ecobouwers Renovatie van het Jaar 2017 en won de prijs van de jury.

Advies en begeleiding

Advies nodig om zelf duurzaam te (ver)bouwen? Ga dan zeker langs bij bij jouw provinciale steunpunt voor duurzaam bouwen. Zij bieden onafhankelijk, professioneel advies - gratis, of aan een klein prijsje - bij alle aspecten van je verbouwing of bouwproject.

Download zeker ook de BENOvatiebrochure van het Vlaams Energieagentschap, die je stap voor stap door je renovatietraject loodst.