Dimensionering platenwisselaar tbv passieve koeling.

Hallo, 

tot mijn eigen scha en schande ben ik in de 'oververhittingsval' gelopen, niet genoeg nagedacht over het buitenhouden van de zon bij onze nieuwbouw woning :-(.

Eén van de maatregelen (naast het effectief buitenhouden van de zon) die we willen doen is passieve koeling voorzien op onze vloerverwarming, huidige installatie is een warmtepomp met geothermische boringen. In eerste instantie wil ik het supersimpel houden, geen electronische sturingen ofzo maar gewoon een manuale 3 wegskraan en een simpele thermostaat die de temp meet van vloerverwarming, daarna met trial en error uitvinden wat de beste temperatuur is qua wooncomfort, condens,...

Opbouw van het systeem krijg ik wel voor mekaar, enkel de dimensionering van de platenwisselaar baart me zorgen. Op onderstaande site staan enorm veel verschillende 'vermogens'  maar welke heb ik nodig, hoe gaat men te werk dit te berekenen? Is in dit geval 'bigger = better' of is een te grote warmtewisselaar (los van de aankoopprijs) ook niet ideaal?

 

 https://www.internetwebshop.nl/webshop/bekijk_product/342516/Warmtewisselaar_RVS_10_rijen_22_kW.html

 

Alvast bedankt, Christof.

Reacties

Je moet eens iets verder zoeken naar vermogenscurves van warmtewisselaars.

Je vb is 22kw; maar dat is bij een bepaalde temperatuur en debiet.
Ik zou eens een vermogen zoeken bij het debiet van de bronpomp, de temperatuur van de vloer en dan kijken of je inderdaad buurt van het mogelijk vermogen komt dat het systeem zou kunnen leveren.

Verder is Idd groter beter ; en gezien die dingen geen fortuin kosten. ..

Op welk vermogen is je warmtepomp/bronpomp gedimensioneerd?

Merk op dat de warmteafgifte moeilijker is bij koeling. Dat zonder een actief systeem schat ik dat je zo wat rond 1/5 van het vermogen kan leveren als met de warmtepomp. Daar zou je de warmtewisselaar op moeten dimensioneren. Maar omdat de temperatuurs verschillen klein zijn zit je toch met een redelijk 'zware' wisselaar.

Bij koelen is er een risico op condens ; wel geen idee of dat risico bij passieve koeling er ook is.

Walter

Heb zelf ook ooit is deze optie bekeken en heb toen het volgende gevonden:

Vermogen platenwisselaar: Q = U*A*delta T

A = oppervlak, U is 1000 - 4000 afhankelijk van karakteristieken platenwarmtewisselaar bij max debiet.

Wat condensatie betreft moet je zorgen dat de oppervlaktetemperatuur boven het dauwpunt moet blijven.

Met bovenstaande gegevens in de hand zou ik voor een vele zwaardere platenwisselaar gaan. Verder misschien nog wat betere formules zoeken voor het vermogen van de platenwisselaar waar debiet ook in verdisconteerd is en je moet achterhalen wat die U-factor precies is.