wie heeft ervaring met afvoer temperatuur ventilatie D

Dag allen, 

Ik heb hier niets van op het forum gevonden wat mij enigsins verbaasde.

De vraag is duidelijk, wie heeft ervaring over de temperatuur van de afgevoerde lucht van een ventilatie D toestel met warmterecuperatie. Ik wil vooral weten of er mensen zijn die dit effectief al gemeten hebben, dus niet het theoretische rendement. 

Concreet, bij een buiten temperatuur x en een binnen temperatuur y is de temperatuur van de uitgeblazen lucht z...

wie kan dat uit eigen metingen invullen. Mogelijk is het interessant om ook het debiet van de ventilatie op dat moment te vermelden?

Alvast bedankt

Reacties

Vermoedelijk wil je hiermee de rendementscurve in de praktijk achterhalen afhankelijk van debiet en luchtvochtigheid. Als dat zo is dan is het een interessante vraag. 

In theorie heeft de uitgaande lucht een warmtecapaciteit en daarmee energieinhoud die afhankelijk is van volume, temperatuur en luchtvochtigheid. Dus alleen temperatuur en volume zal niet genoeg zijn om de rendementscurve in de pratijk te reconstrueren.

Ik ben benieuwd naar de respons die je krijgt en of je inderdaad daarmee het reële rendement kan reconstrueren.

Idealieter zou ik inderdaad al de parameters in rekening moeten brengen maar ik maak mij niet de illusie dat iedereen een hygrometer ter beschikking heeft (in tegenstelling tot een thermometer). De temperatuur van de uitgaande en inkomende lucht is wel héél eenvoudig te meten. Dus aan allen, ook de luchtvochtigheid en merk/type ventilator mag u er bij vermelden.

Alvast bedankt voor de moeite.

Veel toestellen geven die gewoon weer (mijn oude storck toch).

Je moet daarom dus niet altijd meten.
Omgekeerd is de uitgaande temperatuur weinig interessant. Uiteindelijk wil je alleen de inkomende temperatuur weten.

Walter

heat verschil tussen de afgeblazen lucht (binnentemperatuur) en ingeblazen lucht (dus na de warmtewisselaar) is ongeveer 0,5 graden. Dat kan inderdaad op het toestel afgelezen worden.

Ik zou maar niet beginnen aan de berekening van het rendement van de warmtewisselaar. Er zijn verschillende definities: op temperatuur of op warmte- inhoud waarbij men rekening houdt met de warmte-inhoud van de waterdamp in de lucht. Over welk debiet spreekt men? Normaal wordt er gerekend in kg droge lucht, met de waterdamp apart geteld. Maar de ventilatoren van een wtw werken met constant debiet. Eén kubieke meter koude lucht bevat meer kilogram droge lucht danwel één kubieke meter warme lucht. Bij koud weer komt er dus, bij gelijk debiet, meer lucht (in kg) binnen dan er uitgeblazen wordt. En gezien er, tenzij bij een warmtewiel, geen gebruik kan gemaakt worden van de entalpie van de waterdamp, werd er vroeger steeds aangenomen enkel rekening te houden met de droge temperatuur, waarbij de vochtigheidsgraad slechts een geringe rol speelt op de densiteit. Maar de regel is de laatste jaren veranderd, niet noodzakelijk ten goede.

De factor die het rendement van de wtw het meest naar beneden haalt is de ongelijkheid van het aangezogen en afgeblazen luchtdebiet. Dit gaat immers gepaard met een grotere in- of exfiltratie, die niet langs de warmtewisselaar gaat. 

Praktisch gezien: een verschil van een half graad tussen ingeblazen lucht en afgeblazen lucht zegt niets wanneer men geen rekening houdt met de buitentemperatuur.