Grondige isolatieaanpak rijwoning

Wij renoveren grondig een rijwoning in Kortrijk, vlakbij het centrum. Naast de goeie ligging, proberen het ecologische aspect wat verder te trekken. Isolatie lijkt ons dan het belangrijkste. Onze architecten staan hiervoor open maar hebben er niet erg veel ervaring mee. Ze hebben in hun raming verschillende ecologische alternatieven opgenomen maar die kosten ons samen een pak meer geld dan de reguliere isolatiematerialen (pur en co). We hebben Acasus (bouwadvies West-Vlaanderen) laten langskomen en zijn daar wel wijzer van geworden maar ik heb toch enkele vragen.

Vloerisolatie
Ikzelf wil liever geen gespoten pur als vloerisolatie, maar hun alternatief kurk is echt een pak duurder. Dus dachten we aan EPS of houtvezelplaten. Maar wat is dan de beste keuze? Houtvezel is een pak minder isolerend, maar wel miliuevriendelijker. EPS is misschien de gulden middenweg? 

Voorgel en spouwmuur
We hebben vooraan een spouwmuur vanaf 60cm onder het gewelf van het 1ste verdiep. Dus we kunnen isoleren, een 6-tal cm. Op zich niet zo erg veel natuurlijk. Helaas daaronder niet, omdat de muur een andere opbouw heeft en we dus ad buitenkant moeten isoleren en dus te veel naar voor moeten komen op het voetpad. Binnenisolatie lijkt dan de beste oplossing maar naar ik lees is dat erg ingewikkeld en dus een goeie aannemer is belangrijk. ZIjn er mensen met goede ervaring met aannemers in de streek Kortrijk?

Hellend dak
hier zouden we voor cellulose kiezen. Spleten tussen de aanwezige asbestplaten met tape beplakken en gat goed dichtmaken en met extra cm's de uitvulling voor cellulose maken. Cellulose houdt de warmte ook langer vast en aangezien we kamers onder het dak hebben, is dit welkom. Maar ik las dat cellulose ook boor(zouten) bevat, om brandwerend te worden. Een mens kan zoveel lezen dat iedereen wel een mening erover heeft en uiteindelijk beland je dan bij comments of artikels die besluiten dat het nog erger is dan asbest. Wat is er nu van aan en waarom zou ik toch niet kiezen voor glaswol, die ik misschien zelf kan plaatsen?

Plat dak
Daar zijn niet veel alternatieven precies. Platen van pur en dergelijke. Cellulose kan ook, zelfde vragen als hierboven dan.

Buitenisolatie bestaande gevel achterkant
Hier kan vanalles maar ik zou een extra houtskelet willen vermijden. Het is al duur genoeg. Zijn er alternatieven voor pur platen voor deze plaatsen?

Op NIBE krijgt PUR/PIR niet zo'n slechte score (jeans de beste, maar daarover is heel weinig te vinden, en wellicht ook te duur voor particulieren), terwijl kurk en schapenwol onderaan bengelen. Ik begrijp de redenering van hen maar op de duur is het toch wel moeilijk om een keuze te maken.

Bedankt! Het is echt een dik bos waardoor ik niet altijd de bomen meer zie. 

Reacties

Als je architect je al niet kan helpen ; een andere architect zoeken. Daar is toch niks mee?

- gevel: haal die gevel gewoon weg; direct cms genoeg om te isoleren. ..
- asbest platen laten steken: zeker?

Er bestaat ook boorvrije cellulose isolatie.

En inderdaad, alle asbest eerst verwijderen!

Als we de asbest onderdakplaten (die er nu al liggen) willen weghalen, moeten we ook de dakpannen wegdoen en terugleggen na verwijderen asbestplaten. Dat gaat veel werk en geld kosten. Die asbestplaten liggen er nu en doen niets verkeerd als er niet aangekomen wordt dacht ik?

Architecten hebben we al en zijn heel tevreden over wat ze met onze woning gepland hebben (voorontwerp en bouwaanvraag is ingediend). Veel meer licht en ruimte met de beperkte plaats die er is.

Een gevel weghalen, zal dat ook niet enorm veel kosten?

Een mooi plannetje tekenen kan iedereen*.
Het probleem met verbouwingen is dat die energiezuinig te krijgen niet makelijk is. En dan bedoel ik niet alleen dat het duur is.
Je moet daar naar kijken van bij het begin in het ontwerp.
Nu na de bouwaanvraag dat proberen recht te trekken is idd alleen maar duur.

Ivm onderdak : heb je idd een blazer van cellulose gevonden die dat wil doen?

Walter
*: toegegeven er een beetje over; maar een architect dit het energievraagstuk pas na de bouwaanvraag bekijkt verdient een stamp onder zijn gat.

https://www.admb.be/nl/provikmo/nieuws/asbestafbouwbeleid-vlaanderen-asbestveilig-tegen-2040

Woning ecologisch willen isoleren, maar de toekomstige generatie opzadelen met jouw asbest?

 

Het moet allemaal financieel mogelijk blijven. Ik zou liever niet hebben dat die asbest er lag natuurlijk. Soms valt niet alles in 1 keer op te lossen, dat hoeft niet te betekenen dat ik dat niet op een bepaald moment kan doen. Misschien beter geen cellulose, voor het geval we later het buitendak zouden willen vernieuwen.

Er wordt wel sowieso aan het dak gewerkt (dakkapel verbreden). Misschien kunnen we dan gewoon onderdak opnieuw leggen. Het is niet zo'n grote oppervlakte. Kan dat vlot gebeuren? Of vergt dat een andere aannemer.

Veronderstel dat je dakkapel door een dakwerker aangepast wordt? Die kan ook zonder problemen pannen afnemen, onderdak afnemen, nieuw onderdag + tengellatten + panlatten en pannen terug plaatsen.

Als je een nieuw onderdak kiest, ga je best voor een houtvezelplaat (steico, gutex, celit, ...) als je achteraf cellulose wil laten inblazen.

Folies komen bol te staan tot tegen je pannen.

Ok, ik zal dit even checken met de aannemer of dat een grote meerkost zal zijn. Maar dan is het zoals je zegt van de 1ste keer goed.

Ben je zeker dat het asbesthoudende platen zijn? Het kunnen ook vezelcementplaten zijn zonder asbest (menuiserite).

Voor de rest kan op elke vraag 2 bladzijden raad en adviezen geven... Er zijn allerlei mogelijkheden, maar zonder meer info / zonder de concrete situatie te kennen, is 2/3 naast de kwestie. Daarvoor moet je echt uitgebreid overleg plegen met je architect. Dat die vragen nog niet aan de orde zijn geweest, maar de bouwaanvraag al ingediend is... tja, voor mij eveneens onbegrijpelijk.

Ai. Dat klinkt hier toch behoorlijk negatief. :/

Goed, dan moeten we daar werk van maken.

Bedankt voor alle feedback.

Hallo

We zitten volgende week samen met de EPB verantwoordelijke en onze architecten. Omdat het steunpunt voor duurzaam bouwen (BAS/Acasus) ons had gezegd dat een Lage Energie woning zeker zou lukken, gaan we dit dus bespreken. We hebben toen niet alles kunnen vragen, want zo'n gesprek is overweldigend. 

Met dank aan jullie hierboven, hebben we beslist en ook de architecten overtuigd om het onderdak helemaal opnieuw te leggen. Ik weet nog niet goed of we kiezen voor houtwol of cellulose, de eerste kunnen we zelf steken, het andere is wellicht wat goedkoper en gaat sneller. De dakkepers zullen wel vergroot moeten worden want nu hebben we maar 18cm. Langs buiten zal moeilijk gaan omdat het dak van de buren overloopt. We hebben een paar andere aannemers voor de spouw laten komen en volgens beide is er langs de hele voorgevel 5 tot 6,5cm spouwmuur beschikbaar. Dus we gaan dit aan het einde van de werken isoleren, liefst met EPS parels.

Dan nog een vraag over isolatie langs buiten aan de achterkant. Houtwol of houtplaten zullen een structuur nodig hebben aan de buitenkant denk ik? Of bestaan er platen die net zoals PUR platen tegen de muur kunnen bevestigd worden over elkaar heen? 

Ons plat dak zal klassiek geïsoleerd worden, ook de persoon van BAS/Acasus zei dat hier weinig alternatieven voor zijn.

Onze dampkap zal geen uitgang naar buiten hebben, ik denk dat dit ook belangrijk is voor de EPB? 

Wat moet ik zeker nog vragen aan deze persoon? 

Bedankt!

Achtergevel: hoe wil je die afwerken? Er zijn verschillende systemen om de isolatie te bevestigen. Maar het start wel met de keuze van de afwerking (pleister, een plaatmateriaal,...).

De vraag van de dampkap snap ik niet. Je hebt in je keuken een afzuigsysteem nodig . Maar dat is niet de dampkap. Strikt genomen hebben beide niets met elkaar te maken.

Voor het plat dak heb je ook de keuze uit minerale en kunststoffen. Is het een nieuwe aanbouw of bestaande dakstructuur; welke?

Voor buitengevel isolatie mag je soms wel over het voetpad; vraag de locale regels eens.

Walter

Hey

Achteraan bouwen we een nieuwe uitbouw (we smijten de bestaande af wegens schimmel en structurele problemen. We dachten aan EPS voor de dakisolatie. Tis een plat dak (warm plat dak, denk ik).

De achtergevel wordt bekleed met leien, dus wellicht is sowieso een latjes structuur nodig? 

Dampkamp en afzuiging sla ik door elkaar dan. Ik bedoelde dat we dus geen uitgang naar buiten hebben voor het afzuigingssysteem, dus dat moet een dampkap met recirculatie worden dus.

Bregt

Het aanzuig/afzuigsysteem (of de ventilatie) dient om in je ganse huis continu buitenlucht binnen te brengen en af te zuigen en dus heeft die sowieso een verbinding met buiten nodig. Een dampkap staat los daarvan en dus ook of die wel of niet met recirculatie is. Je dampkap heeft ook geen directe invloed op de EPB (staat zelf niet eens in de EPB-software) en maar indirect via de luchtdichtheid.

Het gesprek was verhelderend. 

Onze voorkant is zuid-oostelijk en we dachten om daar 4 seizoensglas te steken ipv zonweringen. Ik denk dat dit voldoende is?

Ik lees op Ecobouwers ook vaak over Fakro dakramen. Is dat een beter alternatief voor Velux. Wat met de prijzen?