Vervangen oude stookolie CV ketel of niet?

Wij hebben een huis gekocht uit begin jaren 80. Nu ongeveer een jaar geleden. Er staat een oude CV ketel (stookolie) van +- 35 jaar oud. De vorige bewoners hebben hier een nieuwe brander opgezet (2 jaar geleden). 

Tot voor kort was er geen mogelijkheid om over te schakelen naar gas. Hier komt nu verandering in aangezien de gas gelegd wordt in de straat. Nu vraag ik me af of we er goed aan doen om over te schakelen of niet. Voorlopig hebben we geen enkel probleem gehad met de mazoutketel. We hebben een jaar verbruik gehad van +- 1800 liter. Wel zijn we met twee werkende waardoor de verwarming ook in de winter veel uitstond.

Als ik informatie opzoek over condensatieketels begin ik (als leek) te begrijpen dat hier vooral voordeel uit gehaald wordt door het verwarmen op lage temperatuur. De temperatuur van onze ketel staat op dit moment op 65 graden. Deze temperatuur kan eigenlijk niet lager gezet worden in de winter. We hebben dit geprobeerd maar dan hebben we problemen om de huiskamer op een aangename temperatuur te krijgen 20 a 22 graden

Zolder is geïsoleerd, schuin dak niet (hier kunnen we niet aan). Vorige zomer ook de muren laten isoleren.

De vraag is dus. Is het een goede investering om over te schakelen naar een gas condensatieketel aangezien we het hoogste rendement niet kunnen halen omdat de ketel toch op 60 a 70 (koudste dagen in de winter) graden moet staan om het warm te krijgen in de winter.

Reacties

Hoi pieter-Jan,

Bij een moderne ketel zit een buitenvoeler.
En daarmee stuur je de ketel zodat je bij iedere buitentemperatuur je woning warm krijgt.

Walter

Geeft de gasmaatschappij soms geen voordelen als ge nu op aardgas overschakelt? 35 Jaren is in elk geval een respectabele ouderdom voor een mazoutketel.

Bij een buitentemperatuurregeling hebt ge slechts bij zeer koude dagen een hoge watertemperatuur nodig. Deze temperatuur hangt wel af van de grootte van de radiatoren. Het voordeel is dat ge deze temperatuur niet meer met de hand moet instellen, want de stooklijn bepaalt aan welke temperatuur er zal worden opgewarmd. De ketel zal nog genoeg gelegenheden hebben om te condenseren.

In 1995 was ik in ons vorig huis in gelijkaardig geval. De dertigjarige stookoloieketel was aan het einde van zijn latijn, en de aanvoerleiding was niet meer volledig dicht. Ik heb altijd spijt gehad een gewone ketel, en geen condensatieketel geplaatst te hebben, ook uitgaande van de aanwezigheid van convectoren die een hogere temperatuur vereisten. Ik kon toch wel het grootste gedeelte van de winter aan 55 à 60° watertemperatuur verwarmen.

Alvast bedankt voor de reacties!

Als ik het goed begrijp kunnen we dus wel degelijk een voordeel halen door het overschakelen naar geen Gas condensatieketel. Ik blijf me toch afvragen of de percentage's die ik op internet terugvind, besparingen van meer dan 30 procent, kan halen in een ouder huis.

Is het de installateur die zal berekenen hoe hard de ketel moet opwarmen bij de overeenstemmende buitentemperatuur? Dit lijkt me dan een zeer belangrijke instelling te zijn... 

Een buitenvoeler kan hier dus goeie optie voor zijn. Wat bedoel je juist met de temperatuur hangt af van de grootte van de radiatoren? Is een buitenvoeler gevoelig duurder? Of is dit de investering meer dan waard? In mijn hoofd zit natuurlijk de terugverdientijd die de moeite waard moet zijn. 

Hoe groter de radiatoren en de oppervlakte van warmteafgifte, des te lager mag de watertemperatuur zijn. Een andere manier van regelen is de circulatiesnelheid moduleren. Die regelt men door de stand van de ventielen te veranderen: kleinere doorgang betekent minder debiet. Om de watertemperatuur te verlagen kan men dus beter de ventielen volledig opendraaien. Men moet de ventielen wel regelen om de verschillende circuits op elkaar af te stemmen: in de slaapkamer heeft men natuurlijk minder debiet nodig dan in de living waar men 's avonds zit. Wanneer een verwarmingsinstallatie wordt berekend wordt hier normaal rekening mee gehouden om de afmetingen van de radiatoren te bemeten, zodat er reeds een evenwicht gevonden wordt.

Of overschakelen naar een gas condensatie ketel rendabel is hangt natuurlijk af van je huidig verbruik en zeker met de huidige ( zeer lage) stookolieprijzen . Gas is momenteel wel degelijk duurder en je kan niet kiezen aan welke prijs je gas indoet.Met mijn verbruik ( 800 l / jaar) was het helemaal niet rendabel. Deel de prijs van een nieuwe instalatie door je verbruik x de gemiddelde stookolieprijs en je weet meer .....

als je ketel 35 jaar oud is, zal de besparing nog een stuk hoger kunnen liggen dan 30%.   want zo'n oude ketel verliest enorm veel warmte langs alle kanten, en is allicht ook veel te groot, wat ook weer extra verbruik veroorzaakt.   wat is het rendement volgens het recentste branderattest ?

Geen idee wat het rendement is. Heb het huis een jaar geleden gekocht. Onderhoud ketel heeft in het voorjaar plaatsgevonden. Over een branderattest heb ik het nooit gehad.

Ben toch geneigd om over te schakelen naar de gas. Zijn er enige voorkeuren qua merk/type? Op dit moment een gezin van 3 maar ik wil toch al op 4 rekenen. Werken met een boiler of doorstromer?

Er zijn ondertussen zoveel merken/types die elk hun voordelen hebben dat het moeilijk bepalen is wat in mijn situatie de beste oplossing is.

wel, dan ben je in overtreding met de milieuwetgeving, je moet elk jaar je ketel laden onderhouden en daar hoort verplicht een attest bij, dus dringend navragen bij de technieker, die moet dat verplicht afleveren !

ik zou zeker voor een (zonne)boiler gaan, de helft of meer van je warm water maak je makkelijk met de zon.

merk en type, belangrijk is dat je een goede condenserende ketel neemt die voldoende laag moduleert.  voor mij is belangrijk dat de ketel liefst tot minstens 25% van z'n vermogen kan moduleren, dat ie een inox warmtewisselaar heeft, en liefst dat ie met een kunststof schoorsteen mag aangesloten worden.  en natuurlijk een vermogen i.f.v. je warmteverlies.