Is speksteenkachel goede investering in nieuwbouwwoning?

Besten,

Wij gaan bouwen.

Het huis zal rond 35 e- peil zitten. We zullen ook 12 zonnepanelen hebben.

Wij dachten aan een speksteenkachel als hoofdverwarming.

Er zou ook een buffervat en warmtewisselaar aanwezig zijn.

In de badkamer boven zouden wij een radiator plaatsen.

In de kamers boven geen verwarming omdat het goed geïsoleerd is.

Wie heeft er ervaring in een nieuwbouwhuis met een speksteenkachel?

Reacties

Om te begrijpen of er idd goed geïsoleerd is/wordt moet je de k-waarde geven. E35 en zonnepanelen is potentieel gewoon slecht geïsoleerd.
Zelf geloof ik dat de herverkoopwaarde van de woning meer daalt door geen verwarming te voorzien in de slaapkamers dan de mogelijke besparing. Dus geen verwarming voorzien is voor mij een zeer slechte investering. Tenzij in een passiefhuis. Maar een passiefhuis met 12 pv panelen zal ongeveer E0 zijn .

Ivm de speksteenkachel. Met een passief huis heb je een 200euro verwarmingskost. Hoe verhoudt zich dat tov de kost voor de kachel?

Heb je een serieuze warmteverliesberekening? Dat geeft je een eerste idee naar welke kachel je moet gaan kijken.
Als investering financieel denk ik niet dat de kachel interessant zal zijn. Hij kan je wel een gevoel van onafhankelijkheid geven omdat je niet afhankelijk bent van buitenlandse energiebronnen.

Op het forum zijn er zeker met ervaring. Misschien kan je heb direct contacteren.

Walter

In een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning gaat dit zowiezo overkill zijn.

De warmteafgifte gaat veel te groot zijn, en ook niet regelbaar, dus niet wenselijk in een nieuwbouw woning.

Als jullie graag toch een kachel willen, moet je op zoek naar een kleine kachel, die het grootste deel van zijn warmte afgeeft aan een watercircuit, dat gekoppeld is aan een buffer/boiler.

Limerick,
Er zijn zeker grote kachels met een klein vermogens afgifte. Maar zonder dat topic starter info geeft is het allemaal maar raden...

Niet in een nieuwbouwhuis, maar wel enige ervaring met een speksteenkachel. Nu, daar betreft het alleen de speksteenkachel en geen buffervaten en warmtewisselaars dus misschien/hopelijk geeft dat het verschil. Maar tesamen met dat huis, dat in essentie ruim 100 jaar oud is, is het onvoldoende. Ik ken de prijs niet, maar ik weet dat het een enorme investering was en als hoofsverwarming is het daar onvoldoende. Als je stookt, heb je als je er tegen staat wel een gezellige warmte, maar dat duurt ook niet overdreven lang. Doe je dat 'savonds, dan heb je 'smorgens nog wel warmte. Maar vergeet je dan te stoken, dan heb je 'savonds geen warmte.

Dus het k-peil kennen om te weten hoe goed de woning geïsoleerd is, is echt wel een must.

Even een kleine bedenking dat ik altijd had bij speksteen kachel met buffervat en warmtewisselaar:

De speksteen fungeert als buffer om de korte hoge energieafgifte van een stookbeurt op te vangen en gelijdelijk aan af te geven. Een warmtewisselaar om warm water naar een buffervat te pompen heeft de zelfde functie, namelijk de warmte van u kachel opvangen en stockeren om gelijdelijk aan terug af te geven. De twee systemen tegelijk lijkt mij niet efficiënt/overkill. Door de warmte in een buffervat te steken zal u speksteen minder opwarmen of, omgekeerd, de warmte wordt in de speksteen opgeslagen en veel minder aan buffervat afgegeven. Je zal waarschijnlijk geen optimaal rendement van de buffersystemen bekomen (slecht opgewarmde speksteen of buffervat dat niet op temperatuur geraakt). Tenzij je natuurlijk héél lang en héél hard stookt.

Ben ik de enige met die bedenking of zijn er mensen met ervaring die dit kunnen weerleggen?

 

Is volgens mij een correcte bedenking Jef.

Met een buffervat, heb je helemaal geen speksteen meer nodig, maar gewoon een kachel die het grootste deel van zijn warmte waterzijdig afgeeft.

Maar de theorie van een speksteenkachel dat het de warmte opneemt, en langzaam afgeeft is ook maar deels waar. Op moment dat er gestookt wordt is het merkelijk warmer dan echt nodig, en 's morgens is ze nog wel warm, maar ook niet meer in die mate.

Dus heel constant is de temperatuursafgifte van zo'n speksteenkachel allerminst, en daardoor volgens mij in een moderne, goed geïsoleerde woning, te weinig regelbaar/stuurbaar en dus minder geschikt.

Kachels is vooral iets wat gecombineerd kan worden met oudere, slecht geïsoleerde woningen.

wat mij betreft nog een opmerking, speksteenkachels, toch wat ik tot nog toe gezien heb, geven veel te veel warmte af voor een goed geïsoleerd huis.  maar met een goede finoven is dat een heel andere zaak, die kan je zover isoleren dat ie zelfs geen warmte meer afgeeft in de ruimte en dan kan je alles naar de buffer sturen.  't is dus een kwestie deze voldoende te isoleren, zodat de wanden niet warmer worden dan een 30°, en dan is dat best aangenaam en leefbaar.