Van aardgasketel naar warmtepomp, wat is er mogelijk?

Dag iedereen,

Naar aanleiding van een topic op dit forum over de stijgende distributiekosten van elektriciteit heb ik een vraag.

Momenteel hebben we hier een jaarlijks verbruik van elektriciteit van 1500kWh met drie personen. Maar zoals de zaken nu evolueren heeft het jammergenoeg financieel gezien niet echt veel zin meer om zuinig te doen met elektriciteit. Meer zelfs: ik denk dat we de komende jaren evolueren naar een quasi flatfee: een maandelijks abonnement voor een stabiele elektriciteitsvoorziening.

Begrijp me niet verkeerd: ik ben niet van plan om te gaan morsen met elektriciteit! Wel stel ik mij vragen bij het toekomstig nut van een aardgasaansluiting en bijhorende ketel voor verwarming en warm water. Het zou mij zelfs niet verbazen dat een aardgasaansluiting voor particulieren in de toekomst niet meer mogelijk zal zijn (of heel duur).

Onze ketel is momenteel bijna 10 jaar oud en werkt nog goed, dus er is niet echt haast bij maar ik bereid mij graag goed voor :) We hebben overal vloerverwarming en een externe boiler van 100L voor warmwater. Jaarlijks hebben we ongeveer 6000kWh nodig voor beide (500 à 600m³ aardgas, 34€/maand).

Als de ketel binnen enkele jaren aan vervanging toe is (5 jaar?) wil ik dus volgende opties afwegen: nieuwe ketel of warmtepomp lucht/water.

Klopt mijn redenering: stel dat je een warmtepomp hebt met COP van 2, is het dan correct om aan te nemen dat we dan jaarlijks 3000kWh elektriciteit extra nodig hebben om te voorzien in onze verwarming en warm water?

Iemand een idee aan welke prijs we moeten denken voor een switch naar warmtepomp? Ik veronderstel dat huidige vv-collector en externe sww-boiler kunnen blijven?

Reacties

Binnenkort gaan we met hetzelfde problem zitten. Onze huidige dubbelwoonst met twee grote appartementen staat er nu sinds 8 jaren. Condensatieketel, totaalverbruik samen 2.000 m³ gas per jaar, ongeveer 7.000 kWh elektrictteitsverbruik per jaar. Het zadeldak is tijdens de ontwerpfase van zuid-noord naar oost-west geëvolueerd, dus slecht voor zonnepanelen. En toch denk ik dat we binnen afzienbare tijd een lucht-water warmtepomp moeten installeren, gekoppeld aan zonnepanelen. De voorstudie is echter nog niet begonnen.

Dit ga ik volgen!  Ook hier nu een thision 9kw ketel van ongeveer 8j oud met een 2de hands boiler van ruim 20.  Sww voor 4 personen,overal vloerverwarming.  Bedoeling is om over 7 a 8 jaar alles te vervangen door een lucht/water wp.

Gasvererbruik +/- 750m3 per jaar.  

Zoals de situatie op de electriciteitsmarkt nu is, is het totaal ongunstig om over te schakelen naar een warmtepomp.

Toch wil ik deze vraagstelling eventjes kaderen vanuit mijn visie als energiedeskundige :

- een aardagsketel draait idd op fossiel , maar aan een zeer behoorlijk rendement (condensatie vlgs huidige rekenmethode vaak aan 106-108 % rendement) .

- aankoop , onderhoud, vervuiling en verbruikskost is minimaal voor aardagsketel (ketel : aanschafprijs een paar duizend euro, deftige warmtepomp : doe maar maal 2 of 3).

- de elek die je gaat gebruiken voor je warmtepomp (voor verwarming) zal zowieso donkergrijs/zwart zijn, daarmee bedoel ik dat je stroom op de "donkere winterdagen " , waar je dus de grootste warmtevraag hebt, vaak niet hernieuwbaar geproduceerd zal worden, omdat op dat moment (dreigend stroomtekort, zie verder) alle centrales (aardgas/steenkool/nucleair) gaan moeten bijspringen. Ook al heb je op jaarbasis een groenestroomgarantie, (= abonnement met garantie van levering van groene stroom) , dan nog zal de stroom op die moment donkergrijs zijn, en in de zomer vooral groen, waarbij men de geproduceerde zonnestroom aan de straatstenen niet kwijt kan. Toch kan de leverancier met de hand op het hart zeggen dat de stroom op jaarbasis "groen" is, iedereen gelukkig, toch ?

 

Waar ik toe wil komen is dat je de stroom die je op dat moment gebruikt ,opgewekt zal zijn aan een zeer slecht rendement (ong 65% van de primaire brandstof gaat verloren als rendementsverlies in de centrales, denk aan de grote koeltorens naast alle centrales, die warmte hadden we beter kunnen gebruiken, want jij wilt net die warmte in je huis). Het is dan nog altijd beter dat je fossiel aan een beter rendement thuis verbrand ,dan heb je tenminste nog iets aan je warmteverliezen van de ketel zelf  (hier komen WKK-ketels mogelijks om het hoekje kijken als beter alternatief).

Ook al leg je je dak vol met PV, waardoor je op jaarbasis een nulverbruik hebt, dan nog zal je in de winter zeer veel afnemen om je Wp te laten draaien, en in de zomer zeer veel terugsteken, alweer , ik heb het al in zovele posts gezet : leve de netonbalans !

Kunnen jullie dit eventueel mee laten spelen in je keuze om over te schakelen van gascondensatie naar WP.

Ik wil gerust een reserve maken voor een PH met minimale warmtevraag , maar voor een "normale" woning met een"normaal" verbuik in de duizenden KWh aan aardgas, blijf ik bij hetgeen ik hierboven gezegd heb.

 

Proficiat in ieder geval met je lage elektriciteit verbruik. 1500kwh is toch wel eindje onder het gemiddelde voor gezin van 3.

6000kwh gasverbruik ik ook best ok.

Voor de de vuist weg zal je warmtepomp van een 4kw nodig hebben voor je woning.
Nauitrusting/vervangen gas door warmtepomp: meest eenvoudige is een lucht-water warmtepomp.
De installatie is een verbinding voorzien tussen binnen en buiten eenheid van de warmtepomp en die aansluiten op bestaande vloerverwarming en boiler vat. Normaal kan je elektrische installatie het vermogen wel aan.

Moeilijkste vind ik feit dat er voor mij nog te weinig leveranciers zijn voor warmtepompen rond 4 kw.

Voor mij is er niet een reden waarom je huidige ketel niet 20 jaar kan meegaan. Waarom moet die sneller stuk?

Je mag gerust rekenen met een jaarlijks gemiddelde cop van 3. Dus je verbruik zal eerder maar een 2000kwh extra zijn.

Er is geen reden waarom groene stroom alleen in de zomer geproduceerd kan worden. Je kan perfect investeren in windmolens en/of gaan voor groene stroomleverancier (die dan maar moet zien dat hij heel het jaar groene stroom kan leveren). Voor de vuist weg levert investeren in windmolens voor dezelfde euro dubbel zoveel groene stroom als pv.

Walter

Walter,

Ik zie niet goed hoe een leverancier 100 % groene stroom kan leveren. Ook voor de leverancier is er soms geen zon en geen wind. We hebben onvoldoende waterkracht blijft over biomassa en voor mij is die niet echt groen

Zolang er geen fatsoenlijke opslagmogelijkheden van elektriciteit bestaan, is het probleem onoplosbaar. De klimaatdoelstellingen spreken van vervanging van fossiele energie door groene energie: elke ton CO2 die ergens of op gelijk welk moment uitgespaard wordt is gunstig voor het klimaat. Natuurlijk gaat er  een ogenblik komen, gelijk in Duitsland, dat er een overschot aan elektriciteit zal ontstaan wanneer er gelijktijdig veel wind staat en veel zon. Opsparen voor de winter zal niet zo snel lukken. Maar wanneer men kijkt naar de werkingstijd van PV-cellen en windmolens zal er nog veel traditionele energievoorziening nodig zijn om de tekorten aan te vullen. Voorlopig spreekt Europa nog niet over het tijdstip dat de groene energie moet opgewekt worden, wel over de hoeveelheid. Maar daarmee is het probleem voor 2030 niet opgelost. Nog afgezien van de vervanging van de nucleaire elektricteit door iets anders.

jef-14 schreef:

Walter,

Ik zie niet goed hoe een leverancier 100 % groene stroom kan leveren. Ook voor de leverancier is er soms geen zon en geen wind. We hebben onvoldoende waterkracht blijft over biomassa en voor mij is die niet echt groen


jef-14 schreef:

Walter,

Ik zie niet goed hoe een leverancier 100 % groene stroom kan leveren. Ook voor de leverancier is er soms geen zon en geen wind. We hebben onvoldoende waterkracht blijft over biomassa en voor mij is die niet echt groen

Ok: als je biomassa niet wil meerekenen. Maar voorlopig wordt dat internationaal nog wel aanvaard als hernieuwbare stroom.
Aan jou om anderen van je visie te overtuigen ;-).
Walter

Bedankt voor de reacties.

@Pierre, idd het feit dat je op elektriciteit verwarmd is een minpunt, dat vind ik ook. Ik ben dan wel aangesloten bij ecopower en zal dit waarschijnlijk ook blijven zelfs als zouden ze niet meer de goedkoopste zijn als ik meer ga verbruiken door een warmtepomp. Dan nog zal er wel een deel van de stroom door steenkook of kernenergie geproduceerd zijn.

Het liefst zou ik verwarmen op hout mbv een rocketkachel. Ik heb er al veel over nagedacht maar het is hier niet zo evident om een goede rookafvoer te plaatsen. Niets kan tippen aan een blok hout als batterij voor warmte :) 

@Walter,

Van mij mag de huidige ketel blijven zolang die zuinig en storingsvrij werkt. Ik ben gewoon wat op mijn hoede voor wat er de komende jaren gaat gebeuren op gebied van energiedistributie. Aardgas aan huis geleverd is nu eigenlijk echt wel niet duur, ik vraag me af hoelang men dit nog zal volhouden. Zeker met al dat groene stroom gedoe en gepush om zonnepanelen te plaatsen (heb ik niet en ga ik ook niet doen). Er zal wel weer een aap uit de mouw komen...

 

Ik pik even in.

Ik bouw komende tijd een Passiefhuis met Kine praktijk. Het idee was een kleine L/w warmtepomp. Echter is de kost zo hoog dat ik beter een kleine doorstromer op gas kan zetten voor alles. Dit dan nog het simpelste met 2 radiatoren IPV vloerverwamming omdat dit veel goedkoper is.

Andere mogelijke optie is om L/L pompje te zetten omdat het in de praktijk wel eens warm kan worden door intensiteit van de revalidatie. Een beetje koeling kan dan misschien wel helpen. Die pompjes kunnen wellicht alles ook warm houden en voor SWW neem ik een warmtepompboiler.

in het kort. Weegt er eigenlijk nog niet veel op tegen een kleine gasinstallatie. Hoewel ik het idee om geen gas in huis te halen wel aangenaam vind.

Met doorstromer bedoel je waarschijnlijk een klein condensatieketeltje, dat vooral je san WW zal aanmaken en een beetje bijverwarming indien nodig (mensen ontkleed in een kinépraktijk hebben nu eenmaal sneller koud dan geklede bewoners van een PH.Je comforttemperatuur voor de klanten zal wat hoger moeten zijn dan gemiddeld in een PH)

Hetgeen je hierboven zegt is hetgeen ik al zeer lang probeer duidelijk te maken, maar blijkbaar dringt het niet echt door : als je goed isoleert (en de andere voorwaarden , goede luchdichting,ventilatie type D, zonnewering) , is de meerkost voor meer "onafhankelijke" verwarmingssystemen (pelletkachel/pelletketel/warmtepompen) vaak exponentieel tov. een eenvoudig aardgascondensatieketeltje, dat een paar m3 aardgas per jaar zal verbruiken.

Als je onafhankelijkheid van nutsvoorzieningen hoog in het vaandel voert , dan kan dit , maar tegen hoge kosten. De meeste mensen zijn hiertoe niet bereid.

Een voorbeeld in mijn vorige woning, , laagenergie (18 cm cellulose in dak en wanden, systeem D) , was mijn aardgasverbruik geen 300 euro per jaar voor verwarming en san WW. Gezin met 2 pubers... . Voor dat geld kan ik echt geen zonneboiler of warmtepomp verantwoorden.

Wat je risico op opwarming in de praktijk betreft , kan je misschien toch de aankoop van een sanitaire warmtepomp overwegen : je kan dan de afgekoelde lucht , die je anders naar buiten blaast , terug in je praktijk (of het ganse huis , via je verdeelcircuit van de ventilatie) blazen : ecologische airco gratis en voor niets (want de afgekoelde lucht is het "afvalproduct" van je san. warmtepomp). Als je dan bovendien op de warmste dagen je aanzuiglucht ook nog eens in huis zelf aanzuigt, heb je een dubbel effect (nodig : enkele manuele of automatische 3-wegkleppen in je luchtbuizen van de warmtepomp.

als je het eens in de praktijk wil zien werken, neem gerust met mij contact op, ik woon in zo'n woning. Laatse dagen waren de max qua zomercomfort !

Hey Geert,

Beetje off-topic maar...

Een warmtepompboiler en gasinstallatie ga ik niet combineren. Ik snap je opzet maar dan denk ik dat ik beter een L/L warmtepomp met aparte warmtepompboiler zet. Dan heb ik zowel snelle koeling als opwarming. Alleen weet ik niet of die L/L pompjes sterk genoeg zijn zonder veel te gaan verbruiken. Oké er komen wel zonnepanelen op.

 

robin2cv schreef:

Ik pik even in.

Ik bouw komende tijd een Passiefhuis met Kine praktijk. Het idee was een kleine L/w warmtepomp. Echter is de kost zo hoog ....


Kan je eens zeggen welke l/w warmtepomp hoe duur was?
Wat denk je te betalen voor een gasketeltje

Interessante vraag waar ik ook wel het antwoord op zou willen weten...

ik kan je de prijs van een losse L/W warmtepomp oschner MINI IWP zeggen , niet geplaatst : 2300 euro zonder BTW.

opgenomen vermogen 500 W , cop 3-4, dus een 2000 W afgave

Daar moet je nog bijrekenen : buffervat (500 liter van daikin : 1800 euro zonder BTW) , aanzuig en uitblaasleiding, muurdoorvoer, plaatsing)

waarschijnlijk vindt je goedkopere toestellen op de markt, maar dat zijn de toestellen die ik aangekocht heb.

Aankoop gemiddelde condensatieketel , met sanitaire doorstromer, zonder plaatsing en BTW   :  geen 2000 euro .

Een buffervat voor een L/W-warmtepomp? Volgens mij heb je alleen een SWW-boiler nodig van n* 50 liter of n* 25 liter als je zuinig met SWW omspringt zoals in het geval van TS. De buffer is meestal al aanwezig in de massa van de vloer aangezien warmtepompen optimaal presteren bij een laag stookregime. Overdag de vloer opwarmen met gebruik van de hoogste etmaaltemperaturen en eventuele PV-stroom... Overigens is die 2 kW-warmtepomp te klein voor de benodigde 6.000 kWh warmtebehoefte. Dat zal eerder richting de 3,5-4,0 kW gaan en dus weer duurder.

Tja, ik heb dan ook nooit gezegd dat het systeem dat ik gekocht heb, geschikt is voor iemand anders zijn situatie.

Het was enkel om jullie een idee te geven van de prijs van een L/W WP.

In ieder geval zal , zoals je zelf aangeeft , zal de prijs van een warmtepomp (en het navenante elek-verbruik) alleen maar naar omhoog gaan als je meer vermogen nodig hebt, hetgeen mijn stelling benadrukt dat je met een klein condensatieketeltje vaak beter af bent , op vlak van investering en verbruik.

Waarom ik een 500 L buffervat heb ? Omdat in de zomer enkel de bovenste helft wordt opgewarmd (sensor voor sturing WP zit in het midden) , en in de winter , als het rendement van de WP naar beneden duikelt  , schakelen we ons houtfornuis (met watermantel) er op, zodat het volledig buffervat wordt opgewarmd door het houtfornuis. We halen er dan ook wat verwarmingsondersteuning uit voor een paar handdoekdrogers in de badkamers. Het buffervat heeft dan ook  4 spiralen ; eentje voor de WP, eentje voor houtstook, eentje voor san WW afname en eentje voor verwarmingondersteuning.

totale kosten voor het geheel : rond de 16000 euro , zelf geplaatst (indien laten plaatsen, reken maar een paar duizend euro bij).

Hetzelfde had ik kunnen doen met een gascondensatieketel voor een fractie van de prijs, maar we hadden nu eenmaal andere eisen aan ons systeem.

Bedankt voor de reacties.

De prijs van die Oschner is veel geld maar is wel min of meer wat ik in gedachten had. Met een beetje geluk zakt de prijs nog wat op het moment dat ik echt de beslissing moet nemen.

Het zou dan wel de bedoeling zijn om de huidige ww-boiler van 100L te behouden als die in goede staat blijft natuurlijk. Je kan daar een elektrisch element achteraf inbouwen. Ik schat het elektrisch verbruik op zo'n 1000kWh/jaar (momenteel ongeveer 100m³ aardgas/jaar)

Wat ik mij wel nog afvraag: wordt er altijd gewerkt met een binnen en buitenunit? Of bestaan er ook warmtepompen in 1 toestel waarbij de buitenlucht dmv een buis aangevoerd wordt? Dat laatste zou voor ons veel gemakkelijker uit te voeren zijn: een ventilatierooster op de voorgevel.

Ha neen, het systeem dat ik heb is enkel met een binnenunit, lucht wordt dmv een buis van 160 mm aangezogen en afgeblazen.

Het enige verschil met een klassieke WPboiler is dat de unit los staat van de boiler en dmv. 2 alpexbuizen verbonden is met de opwarmspiraal in de boiler.

Met het einde van het jaar zullen we op volgend verbruik uitkomen: 525m³ aardgas en 1350kWh elektriciteit. Ik heb wel nog eens een vraagje over het omrekenen van m³ naar kWh.

Bij mijn vorige berekening in dit topic deed ik aantal m³ x calorische waarde van het aardgas dat hier geleverd wordt, 11,5 in ons geval. Maar klopt dit wel?

Ik lees nu net dat de theoretisch maximale hoeveelheid energie dat je uit een m³ aardgas kan halen 9,8kWh is. En dat je daar bij een goede condensatieketel icm vv daar nog een 10% moet vanaf doen, klopt dit ongeveer?

Dan kom ik op volgende berekening: 525 x 9,8 x 0,9 = 4630kWh

Voor volgend jaar plan ik de aanbouw van een kleine veranda op de volledige achtergevel(18m²), vooral om comfortredenen want nu is er enkel een schuifraam tussen de living en de tuin. Daarmee zou de nodige energie om te verwarmen nu een stuk moeten dalen denk ik, iemand eigen ervaringen?

Waarom zou een veranda resulteren in minder verbruik? Ik zie meestal het tegenovergestelde!

Het is niet de bedoeling om de veranda te verwarmen! Zie het eerder als een sluis tussen living en tuin. We kunnen er wat tuinmateriaal zetten, vuile schoenen, tuin meubels, planten,...

Het huidig schuifraam blijft ook behouden.

Ik pik even in op dit onderwerp met een gerelateerde vraag. Wij zijn momenteel ook aan het uitkijken om een warmtepomp te plaatsen. Op http://www.centraleverwarmingcv.be/warmtepomp.html wordt een hybride waterpomp aangeraden bij renovatie.

Iemand die hier ervaring mee heeft? 

En waarvoor moet je warmtepomp dienen?

De waterpomp zou gebruikt worden in combinatie met vloerverwarming. Heb wel ook een en ander gelezen over de mogelijkheden om een warmtepomp aan te sluiten op bestaande radiatoren, wat voordeliger zou zijn...

 

Ik bedoelde: is het voor een bestaand huis, hoeveel vermogen heb je nodig, ...

En als je zegt "voordeliger" : voordeliger tov wat?

Als het voor een bestaande woning is en je hebt al een ketel, en je zet je warmtepomp ernaast heb je een hybride oplossing....

Die hybride warmtepomp is een kant en klare uitwerking van een warmtepomp in bivalente werking.
Warmtepomp werkt het best met lage temperatuur zoals vloerverwarming.
- Als je de radiatoren wenst te behouden voor de prijs is de WP bij een aardgasketel ook een overbodige investering. De gasketel kan het volledig autonoom aan en de WP zal aan die hogere temperaturen niet goedkoper draaien als de gasketel. Een gasketel van 10 of 20 kW maakt weinig uit in prijs.
- Als je toch vloerverwarming legt en een WP wilt is de aardgasketel een niet zo rendabele meerkost en in feite een overbodige (want extra) investering. Of de WP nu 5 of 15 kW geeft maakt niet veel uit in prijs.
- Enkel bij grootverbruikers loont zo een (duurdere) opstelling zich, één heel grote WP of een gewone WP en een gewone gasketel die beide veel werken. Hier kan de som van beiden ongeveer gelijk zijn als één heel grote en beide draaien dan wanneer zij het hoogste rendement halen of het volle vermogen moeten afgeven.
- Bivalente werking komt meer voor in Duitsland, waar sommigen niet geloven in isolatie maar in bufferen in dikke massieve muren (sic). Bijvoorbeeld een WP met houtketel in de technische ruimte of watervoerende houtkachel in de leefruimte. Meestal omdat de gas of olieverwarming toch wat duurder uitvalt als gedacht. Meestal met lucht / water warmtepompen die goedkoper zijn en dan vooral draaien als de buitenlucht warm genoeg is om een hoog rendement te geven. Ggl [bivalent wärmepumpe]

@mro
Nog een mogelijkheid is een WKK (warmtekrachtkoppeling).
Gasaansluiting blijft, elektriciteit en warmte wanneer ge thuis zijt, en een hoger totaalrendement.
Naargelang de bron is ze of enkel rendabel voor grootverbruikers, of enkel voor goed geisoleerde woningen.
Is in ieder geval een (te) hoge investering dus ik denk eerder voor grootverbruikers.

Danku voor de info! 

Ik heb al wat gelezen over WKK; interessante technologie maar naar mijn mening wat te complex (en fragiel) voor een gewone woning.

Het is steeds hetzelfde probleem: die nieuwe technieken zijn best wel ok maar niet rendabel voor kleine woningen met laag verbruik. Om veel te kunnen besparen moet je eigenlijk al best veel verbruiken :)

pierre, oost/west is helemaal niet zo slecht voor PV, integendeel.  op die manier ga je de niet gebruikte middagspits aftoppen en 's morgens en 's avonds meer binnenhalen.  en dan nog liefst de panelen stijler plaatsen, 60° of zo.  je panelen gaan ook minder warm worden, ook dat genereerd meeropbrengst !

voordeel is dat je op die manier je eigen direct gebruik beter gaat indekken, en je dus minder op het net zal moeten zetten. en op termijn, zeker met slimme metering (en vroeg of laat komt die er toch), gaat je dat ook financieel beter uitkomen.

geert devos schreef:

ik kan je de prijs van een losse L/W warmtepomp oschner MINI IWP zeggen , niet geplaatst : 2300 euro zonder BTW.

opgenomen vermogen 500 W , cop 3-4, dus een 2000 W afgave

Daar moet je nog bijrekenen : buffervat (500 liter van daikin : 1800 euro zonder BTW) , aanzuig en uitblaasleiding, muurdoorvoer, plaatsing)

waarschijnlijk vindt je goedkopere toestellen op de markt, maar dat zijn de toestellen die ik aangekocht heb.

Aankoop gemiddelde condensatieketel , met sanitaire doorstromer, zonder plaatsing en BTW   :  geen 2000 euro .

geert, dit soort toestell werkt op de binnenlucht, werkt dus een beetje als een systeem C met warmteterugwinning.  maar ik neem aan dat je in een PH of nul woning een systeem D hebt, en dan stort je COP ineen.  de COP die zij opgeven geldt bij 15° luchtt° en een minimum van 6°C,  en dat haal je dus zeker in de winter niet.  dus op je uitlaat van je systeem D zetten kan dus niet !

Dag Hans,

klopt niet, hoor Hans; het model dat ik heb gaat tot - 10 °C , is een specifiek model voor lage buitent°. Het is echt wel ontworpen om met buitenlucht te werken.

Ik weet dat de COP naar beneden duikelt als de inlaat temp daalt , dus gebruiken we de WP niet als het echt koud is , dan hebben we ons houtfornuis.

Het verschil met een klassieke WP is dat de losse unit bij veel modellen een buitenunit is, en dus buitenopgestelt staat. Bij de Oschner staat deze echter binnen. werkingsgeluid valt mee , is als een grote frigo of een koeltoog in een winkel.

ok, dat wist ik niet, van dat type vond ik geen gegevens.

Hoelang gaat een gaswandketel zoals de elco thision 9kw mee? Is dat 15j, 20j... Voorlopig nu 7j in werking zonder storingen. Werkt continu zonder stoppen tenzij overschakel naar SWW en einde stooksezien.

ik heb een aantal klanten met ketels die de 10 jaar gepasseerd zijn.  over het algemeen gaat men uit van 15 jaar voor een wandketel, maar ik heb er ook gekend die het na 10 jaar al opgeven.  maar we wijken wel af van de initiële vraag.

Nog een optie, ook geen oplossing voor de topic starter (verbruikt geen elektriciteit) maar wel een op de ruimere vraag:
"Van aardgasketel naar warmtepomp."
Een gaswarmtepomp, ook bijlange niet goedkoop maar die van V**ssm*nn bv. : van 1.8 tot 16 kW en kostprijs + 15.000 euro enkel voor de "warmtepomp". De voordelen, geen grote capaciteit van uw elektriciteitsaansluiting nodig, kan blijkbaar ook koelen en verwarmen (de deze weet ik niet maar een GWP zou het wel kunnen), kan voldoende energie halen uit zonnepanelen in plaats van een luchtunit of geothermische bron, heeft blijkbaar sowieso een hoge temperatuur afgifte.

geen grote capaciteit van uw elektriciteitsaansluiting nodig, kan blijkbaar ook koelen en verwarmen (de deze weet ik niet maar een GWP zou het wel kunnen), kan voldoende energie halen uit zonnepanelen in plaats van een luchtunit of geothermische bron, heeft blijkbaar sowieso een hoge temperatuur afgifte.

Kan je dat eerste toelichten? Ik heb zelf een L/W - L/L WP van 8kW die zorgt voor CV, SWW, kan verwarmen en koelen, al zijn energie haalt uit PV (welliswaar met terugdraaiende meter) en werkt op een standaard monofase 40A aansluiting.
Bovendien was de totale kost van de installatie geen 15.000 euro (WP, SWW vat, plaatsing, leidingen, JAGA DNB binnenunits, Sanutal DeltaSol BX sturing inbegrepen).

Kan je dat eerste toelichten?

 

Als het capaciteitstarief er door zou komen spreken ze van <= 3kVA voor de laagste schijf. (+/- 3kW maximum)

Elektrisch koken en ge zit er al boven. (4 pitten tesamen op max en ge gaat snel naar de 6kW)

8kW warmtepomp, een fornuis en een haardroger van 1kW tesamen en ge zit met > 10 kVA <= 15kVA in de 4e groep.

Uw PV compenseert (soms) op een ander moment en kunt ge dus niet in mindering brengen.

Heel vicieus systeem want iedereen wil wel wat marge, daar betaalt ge dus ook voor, ooit gebruikt of ni.

 

Ik voel mij nu verplicht om alles wat ik hier neerpen in het breed en lang uit te gaan leggen, te omkaderen, te nuanceren etc.

cos phi, power factor, ja het kan anders, nee het moet niet zo, etc.

Anders komt ook mijn partner hier nog is aan bod.

Waar kan je zien hoe groot mijn elektrische installatie is?

Ik bedoelde maar dat je met een WP L/L of W/L ook niet noodzakelijk een grotere aansluitcapaciteit nodig zou hebben. Kan gerust werken op mono 40 A en dan blijf je met het capaciteitstarief op het niveau van het huidige prosumententarief of ga je er zelfs onder als je omvormer nu groter is dan het gemiddelde (rond de 4 kVA).

Waar kan je zien hoe groot mijn elektrische installatie is?

Op je meterkast (hoofdzekering). 

monofase 40A (=> 230V)
Tenzij ik me vergis zit ge dan aan 9.2kVA
Ik was wel effe vergeten dat een WP maar 1/3 à 1/4e van zijn vermogen uit elektriciteit haalt.

Met die 9.2kVA valt ge in de door de VREG voorgestelde klasse X3

Dat klopt volledig. En met een 5 kVA omvormer zou je dus, volgens de laatste tabellen van de VREG, iets minder gaan betalen dan het huidige prosumententarief. 

IvoB,

Waarom komt die omvormer eigentlijk ter sprake?

Uw potentieel (+/- ogenblikkelijk) maximumverbruik bepaalt het ampèrage en dus uw capaciteit, (*) dacht ik.

Dit ligt meestal hoger als het vermogen van uw zonnepanelen/omvormer, denk ik (*).

Dat is ook het/een argument tegen de extra belasting/taks op zonnepanelen (bovenop de netwerkvergoeding), het aanzetten van een kookplaat,oven en droogkast heeft een grotere impact op het net als de zonnepanelen. De opbrengst van zonnepanelen is dan ook nog eens beter te voorspellen als de handelingen van eindgebruiker.(*)

(*)
@ walter-8;
Ja, het gedrag van de eindgebruiker is ook te voorspellen , vandaar de nuance "beter".
Ja, dit is een ander debat en hoort/kan, moet niet, verder elders gevoerd te worden, ik zal daar niet aan deelnemen, meestal veel te heftige discuties.
Nee, ik ben niet alwetend, die woont aan de overkant.

yannik schreef:
...

Uw potentieel (+/- ogenblikkelijk) maximumverbruik bepaalt het ampèrage en dus uw capaciteit, (*) dacht ik.

Dit ligt meestal hoger als het vermogen van uw zonnepanelen/omvormer, denk ik (*).

...


Moest de omvormer een hoger vermogen hebben dan je hoofdzekering zou je installatie regelmatig uitvallen wanneer je omvormer zijn maximum vermogen kan leveren.
(Ik moest toch op iets reageren :-).)

Point taken.

:-)

 

Waarom komt die omvormer eigentlijk ter sprake?

Het prosumententarief wordt berekend op het max. vermogen van de omvormer. 
Het (beoogde) capaciteitstarief op de aansluiting van uw huisinstallatie. 

Beide parameters zijn dus belangrijk of een on grid PV bezitter vanaf x (2019?) meer of minder zal betalen dan nu. 

De beoogde (nieuwe) belasting heeft ook niet veel te maken met de impact op het net (maar dat bekt wel beter in de media) maar alles met het veilig stellen van inkomsten onafhankelijk van het gebruik van het net of soort stroom dat men afneemt. (Mijn opinie). Cfr. waterverbruik: hoe hoger de besparingen in verbruik hoe groter de vaste kosten worden en gaan doorwegen. 

Ik heb vandaag eens mijn elektriciteitsprijs voor 2017 berekent op de site van ecopower: 487€/j voor 1300kWh! Een 37cent per kWh! De turteltaks is trouwens gestegen van 100€ naar 103,37€, waarom is dat nu weer nodig?

Ja, ik kan met een kleine investering in panelen dit compenseren. Maar wat als ik een warmtepomp plaats? Dat worden dan wel veel meer panelen.

 

+/- 850kWh jaarlijkse opbrengst per kWp voor een zonnepaneel?

1300kWh wordt +/- gedekt door 1.5kWp zonnepaneel.

+/-100 euro per kWp aan prosumententarief.

Totaal van de vaste kost : 103 euro taks en +/- 200 euro prosumententarief.

300 euro vaste kost en +/- 180 euro besparing per jaar om uw zonnepanelen terug te betalen.

Hout stoken wil de regering afraden/afbouwen, fossiele brandstoffen, aardgas inbegrepen wil ze afbouwen (CO2), de regering zegt dat we moeten evolueren naar WP en zonnepaneel (uit monde van Tommelijn), dus vullen ze daar de kas mee.

Blijft er de seizoensoverbruggende zonneboiler over, à la 40m^3  ;-)

Ik geloof dat Hans er zo eentje heeft.

Of zit ik ergens mis?

yannik

je sommetje klopt voorlopig nog, maar wat als de slimme meters komen, en die komen beslist ?  de vergoeding zal dan allicht op basis van de marktprijs zijn, ze willen duidelijk in die richting.  en wat zul je dan nog krijgen voor wat je in de volle zomer op het net zet, een paar centen ?  't is en blijft een moeilijke kwestie, omdat we niet echt weten in welke richting we zullen gaan en wanneer.

en ja, ik heb er zo eentje (36 m³), maar nog niet in werking, moet nog wat sparen alvorens ik aan de afwerking kan beginnen.