Enkelvoudige of dubbele meter aanvragen ism zonnepanelen?

Ik heb zonet een elektriciteitsaansluiting aangevraagd bij Eandis.

Ik kreeg daarbij de vraag meter met enkel of dubbel tarief?

Eandis zei om zeker een enkelvoudige meter te plaatsen in combinatie met zonnepanelen.

Mijn elektricien zei om zeker een dubbele meter te plaatsen in combinatie met zonnepanelen.

Wie heeft er gelijk?
Wat is het goedkoopste in gebruik?

Reacties

Als je denkt het grootste deel van je verbruik af te dekken met je PV, ben jet het beste af met een enkelvoudige meter.

reden : bij dubbeluurtarief zal je verbruik tijdens de piekuren onder nul zakken (je zal een overschot hebben), maar zal je nog steeds een verbruik hebben in de daluren, omdat je PV enkel overdag (en in het weekend) je teller doet terugdraaien, en niet s'nachts.

Aangezien de beide tellers niet samen gerekend worden, is het mogelijk dat je onder nul gaat op de dagteller , en een positief verbruik hebt op je dalurenteller, hetgeen je moet betalen. Het stuk onder nul ben je "kwijt" en zal je nooit gecompenseerd worden op je factuur van de daluren.

Je bent dus beter af met een enkelvoudige , dan wordt al je PV opbrengst gebruikt om je teller te verminderen, en hoef je je zeker niet af te vragen wanneer je iets aan moet zetten (wasmachine, droogkast...).

trouwens, zo veel scheelt het tarief niet tussen piek en dal, enkele eurocenten.

wat wel nuttig is om een leveringscontract af te sluiten met een leverancier die een vlakke tariefstructuur heeft , dan betaal je gewoon een vaste prijs per KWh , waar alles in zit , >>als je nul Kwh verbruikt hebt , betaal je nul euro. Bij andere leveranciers betaal je dan nog altijd een vaste vergoeding.

als je hetzelfde nog eens wil lezen op de site van Eandis zelf : zie http://www.eandis.be/nl/veelgestelde-vragen/lokale-productie

wat is trouwens de redenering van je installateur om zeker een dubbeluurtarief aan te vragen ???