Warmtepompboiler, locatie en doorvoer naar buiten.

Ik heb al veel interessante topics gelezen op het forum, en wat gezocht naar info over warmtepompboilers, maar ik blijf met wat vragen zitten.

Dit is de situatie:

Bestaande woning, sanitair warm water met electrische boiler, staat op geisoleerde zolder (12cm glaswol, zoldervloer 5 cm) boven slaapkamer. Oppervlakte ca 30m², onder de nok, dus schuine wanden.

Deze zou ik willen vervangen door warmtepompboiler. Zonneboiler is niet mogelijk door slechte oriëntatie dak.

Ik heb enkele offertes met prijzen rond de 3000 euro voor boiler van 200-250l. Maar er is wat onduidelijkheid over de locatie.

De drie installateurs verkiezen om niet op zolder te plaatsen gezien geen overtuigend stevige vloer en de boiler op de grond dient te worden geplaatst. Alternatief is garage, waar de leidingen passeren.

Garage is ca 33 m², twee wanden buitenmuur (geïsoleerd) , 1 wand met twee houten garagepoorten zonder isolatie en 1 wand met twee  standaard binnendeuren naar de woning.

Twee installateurs zouden zeker een doorvoer naar buiten maken voor de koude lucht. Een installateur zou dat zeker niet doen gezien hierdoor onderdruk zal onstaan en warme lucht uit woning wordt gezogen of koude lucht van buiten.

Ik kan beide redeneringen volgen, maar wat denken jullie ervan?

Ik ben benieuwd ;)

En nu Italië inmaken!

 

Reacties

Zowel op de zolder als in de garage zou de boiler dan in het beschermde volume zitten en laat je best zowel inlaat als uitlaat tot buiten komen. Zoniet zal je de temperatuur in de woning beinvloeden. Dus je plaatst hem daar waar die uitgangen naar buiten toe het gemakkelijkste zijn.

Dat is ook een optie, maar gaat dan cop niet dramatisch omlaag als het koud is?

Dramatisch is een groot woord, maar sowieso gaat de warmtepompboiler minder renderen bij koud weer. Neemt hij de koude lucht van buiten dat zal de boiler meer verbruiken, neemt hij de warme lucht van binnen dan zal de verwarmigsketel meer verbruiken. Die warme lucht is ook niet gratis.

Laat je bovendien de afvoer naar binnen stromen dan koel je hiermee de woning af en moet de verwarmingsketel ook weer meer draaien.

Neen, boiler binnen het geisoleerd volume betekent: aan- en afvoer buiten.

hangt er m.i. van af.  als er geen ventilatiesysteem in de woning is, zou ik zeker lucht uit de woning aanzuigen, zo heb je tenminste wat luchtverversing.  afvoer moet dan altijd naar buiten.  mochten er geen ventilatietoevoerroosters zijn, moeten deze voorzien worden.

maar eigenlijk is er te weinig over deze woning bekend om een zinvol advies te geven.

Wat Hans zegt klopt inderdaad voor het geval de woning op dit moment niet voldoende geventileerd zou worden. Je kan dan uw warmtepompboiler als ventilatiesysteem gebruiken op voorwaarde dan wel dat de woning voorzien is van voldoende open blijvende ventilatieopeningen.

Echter zijn er meestal bij afwezigheid van een ventilatiesysteem ook geen ventilatieroosters voorzien.

Je zal inderdaad meer kans op een juist advies hebben indien je meer over de woning en zijn gebruik laat weten.