geoliede plankenvloer behandelen tegen houtworm - hoe injecteren?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen

Hoe injecteer je precies een geoliede plankenvloer die door houtworm is aangetast?

Ik ben een beetje onvoorbereid te werk gegaan bij het behandelen van een plankenvloer op de bovenverdieping in het huis dat ik net kocht. De verf is eraf geschuurd en de planken zijn tot twee maal toe geolied. Ik heb de staat van de plankenvloer zo wat genegeerd. Hier en daar zie ik het werk van houtwormen, het gaat om twee kamers en in de ene kamer is het duidelijk merkbaar. Nu blijkt dat ik een onbehandelde vloer had kunnen insmeren met een product tegen houtworm, maar daarvoor is het nu te laat. Ik lees overal dat je gaten kan boren, injectiepistolen onder druk kan gebruiken, injectiepluggen kan steken, maar dan wordt er over balken gesproken. In mijn situatie gaat het om een plankenvloer; hoe moet ik hier te werk gaan?

Het klinkt misschien belachelijk, maar ik was van plan om met injectienaaldjes (zoals die van bij de dokter) te werken, maar de naald dringt totaal niet in het harde hout, of ik nu in een gaatje van de houtworm mik of niet.

Alvast bedankt voor jullie reacties.

Reacties

Je zou om te beginnen een paar dingen moeten nagaan. Zijn de houtaantastende insecten nog actief is de voornaamste. In oude vloeren kun je nog wel eens wormgaatjes of zelfs gangetjes zien maar daarom zitten er geen insecten meer in. En de aard van de aantasting is ook niet onbelangrijk: klopkevertjes (memel) of boktor, dat maakt een groot verschil. En zo mogelijk kijk je ook de staat van de draagbalken na, zeker bij een boktorbesmetting is dat aangewezen. In oudere woningen met houten vloeren zitten elektraleidingen vaak in de vloerholten. Ter hoogte van de schakelaar kun je dan een kort stukje vloerplank vinden, met een beetje geluk zelfs geschroefd in plaats van genageld. Iets gelijkaardig kun je (soms) vinden ter hoogte van het lichtpunt van de kamer eronder. Die stukjes vloerplank kun je eruit lichten en met een spiegeltje + zaklamp even in de holte kijken.

We kennen wel 1 product dat geen pesticiden of fungiciden in de samenstelling heeft: Wood Bliss of Wood Bliss High C van de firma Galtane (http://www.galtane.com). De actieve werking is gebaseerd op het wijzigen van de houtstructuur om zo het hout onaantrekkelijk te maken voor houtaantastende insecten en werkt zowel curatief als preventief.

Dit product is te verkrijgen via [[http://www.biohome.be|Biohome]], [[http://natuurverfnetwerk.be|het Natuurverfnetwerk]] of de firma's die je ook op de site van [[http://www.vibe.be/adressen_en_producten/producten_resultaten.php?p=ver…]] kunt vinden.

Het bestrijden van houtaantastende insecten is eigenlijk een werk voor specialisten. De te gebruiken producten zijn erop gericht om levende insecten te doden (en eveneens een curatief effect te hebben om een latere aantasting te vermijden). Bij uitvoering door een professional heb je ook een garantie op de uitgevoerde werken.
 
Voor het bestrijden van insecten gebruikt men curatieve producten (in tegenstelling tot preventieve producten die aantasting moeten voorkomen).
Alle producten die professionals gebruiken hebben een toelating van het Ministerie van Volksgezondheid en een ATG goedkeuring (of zouden dat toch moeten hebben).
Op de site van het Technisch Centrum der Houtnijverheid kun je die producten terugvinden maar met maar 5 producten zijn er dat niet gek veel.
http://www.ctib-tchn.be/page.php?m=10&s=11&c=11&p=22&l=NL
 
Bij elk product staat ook een link naar de technische documentatie.
 
In de meeste van die producten zit dezelfde werkzame stof, hieronder de werkzame bestanddelen even op een lijstje. Er zit overal propiconazool en cypermetrine in, in wisselende concentraties. Die concentratie zal dan ook gekoppeld zijn aan een verbruik liter / m² om een voldoende hoge concentratie te krijgen om de insecten te doden een later preventief karakter te hebben.
 
0,09% propiconazool, 0,09% tebuconazool, 0,07% IPBC en 0,16% cypermethrine
0,15% propiconazole, 0,05% tebuconazole, 0,05% IPBC et 0,07% cypermethrine
4,55% propiconazool en 0,56% cypermethrine
4,5% propiconazool en 0,5% cypermethrine
4,5% propiconazool en 0,5% cypermethrine
 
Tebuconazool, propiconazool en IPBC of Joodpropynylbutylcarbamaat (afkorting van iodopropynyl Butylcarbamate) zijn allemaal fungiciden, een actief bestanddeel tegen schimmels.
Cypermethrine is het werkzaam bestanddeel tegen insecten
 
Je kan die producten ook op Wikipedia opzoeken. Lees vooral de (Engelse) info bij cypermethrine, er kunnen wel wat bijwerkingen optreden.
Een echt drastische oplossing is het vergassen van de insecten maar dan is je huis wel een paar dagen niet betreedbaar. Bovendien is dit een dure oplossing.

Een echt ecologische oplossing is er vrees ik niet. De behandeling is er namelijk op gericht om insecten te doden en dat staat zowat lijnrecht tegen het ecologisch principe.

 

 

Dag evillevi,

Enkel behandelen wanneer de aantasting nog actief is.

Een actieve aantasting kan je onder andere herkennen aan vers boormeel (lichtgele kleur).

Meer info omtrent biologische aantasting van hout kan je in volgende publicatie van monumentenwacht vinden: http://www.monumentenwacht.be/sites/www.monumentenwacht.be/files/b82_0.pdf

mvg,

 

Dries

 

 Bedankt voor jullie reacties. Ik heb wel vergeten te zeggen dat ik al een product heb aangekocht (en heb opengedaan). 

Het is nu een kwestie van weten hoe ik het hout kan injecteren met simpele injectienaaldjes... Die naaldjes penetreren het hout in elk geval niet.

 De enige oplossing is gaatjes boren (tot ong. 2/3 van de dikte van de plank - gebruik een afstandshouder) en met een injectienaald inspuiten. Neem een boor die net iets groter is dan de diameter van de injectienaald. Neem een niet te kleine injectienaald, want het product dat je waarschijnlijk gebruikt (WB?) is heel visceus. Best is ook na het boren van de gaatjes het boorstof uit het gat te zuigen,  anders verstopt het boorstof je injectienaald en verhinderd het boorstof een goede doordringing van het hout. Vergeet ook de uitvliegopeningen niet goed te vullen met je product.

 Dag Rik. Het product dat ik zou gebruiken is heel vloeibaar, het heet Xyladecor, en ik heb een bus van 5 liter voor twee kamervloeren van elk 3 bij 4 meter. De injectienaalden die ik nu liggen heb zijn er van 5 (!) ml. Per vierkante meter zou ik 250 ml moeten injecteren, dat betekent 50 naaldjes, of 1000 in het totaal voor de twee vloeren... Zucht. Hoeveel gaten moet ik dan wel niet boren! 

Komen boorkopjes wel in zo een dun formaat? Grotere naalden, waar zou ik dat vinden...

De gaatjes en gangen van de houtworm zijn echt maar een milimeter te penetreren met een naald, dus het wordt dan inderdaad gaatjes boren...

Ik voeg een paar foto's toe. 
In de ene kamer zijn veel planken zwaar aangetast:

http://www.flickr.com/photos/74334741@N05/7655503234/in/photostream

http://www.flickr.com/photos/74334741@N05/7655514394/in/photostream

In de andere valt het nog mee, daar heb ik slechts bij een paar planken gaatjes:

http://www.flickr.com/photos/74334741@N05/7655501294/in/photostream

http://www.flickr.com/photos/74334741@N05/7655502278/in/photostream

 Update: ik heb de uitvlieggaatjes met een houtboorkop van 1mm diameter doorgeboord tot 2/3 diepte van de plank. Daarna telkens met een injectienaald willen injecteren. Ik kreeg er 1ml vloeistof in, daarna kwam het uit het gat gevloeid. Dan heb ik het duwgedeelte van de naald eruit getrokken, waardoor de vloeistof de kans kreeg om in het hout te sijpelen. Helaas, de vloeistof kwam in plasjes uit de gaatjes gelopen. Terug naar af dus. Iemand nog tips?

Je bent fout bezig!

Ik ben meubelrestaurateur en wij doen het zo:

Gebruik de spuit zonder naald!

Zet de spuit op het houtwormgaatje, stevig duwen en dan pas spuiten.  (gebruik wel een bril als je er dichtbij staat, want soms spuit het via een ander gaatje eruit)

Ga niet proberen in een houtwormgaatje te boren, want je zal weg van het gat boren, want een houtwormgat zal nooit recht naar beneden zijn. Een houtworm gaat zijlings eten, dus die gaatjes zijn alleen de eerste zoveel mm naar beneden (uitvlieggaatjes)en dan zijlings. Dus als je een gat gaat boren ga je weg van het verdere kanaal.

 

Wat je ook kan proberen is eerst met een gewone borstel de planken in te smeren (wel eerst controleren of je product niet reageert op je afwerkingsolie)

Een deel van wat je met de borstel aanbrengt gaat de gaatjes in en ook in de voegen tussen de planken.