Mazout CV + voorverwarming op palettenhout?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We zijn bezig met verbouwingen en gaan onze oude mazoutketel vervangen door een meer efficient model. Elk jaar heb ik wel een 4m³ of 5m³ snoeihout en aan palettenhout geen gebrek. Spijtig dat palettenhout moeilijk bruikbaar is in een kachel wegens gevaar op schouwbrand. Onlangs heb ik wat eigen bomen geveld en dit leverde 20m³ houtblokken van goede kwaliteit op. Dit staat nu te drogen. Ik weet niet of ik voldoende houtblokken van goede kwaliteit ga kunnen bekomen om blijvend gebruik te kunnen maken van een CV op houtblokken. Maar misschien bestaan er kleinere modellen die het water van de mazout-CV kunnen voorverwarmen? Groeten, Bart

Reacties

" Spijtig dat palettenhout moeilijk bruikbaar is in een kachel wegens gevaar op schouwbrand."

 

 Dat zal dan wel aan de kachel en manier van stoken liggen denk ik...waarom zouden paletten de kans op schouwbrand verhogen?

Tiens, een kachelverkoper drukte me op het hart om vooral geen harshoudend hout te gebruiken.
Dit zou de kans op schouwbrand danig verhogen.
Ook sprak hij van nieuwe europese veiligheidsnormen waardoor nieuwe kachels enkel nog toegespitst zijn op fruitbomenhout, eik, beuk en dergelijke.
 

Het probleem van naaldhout en dergelijke is dat het vrij licht hout is en dus zeer kort en hevig brand. Je moet dan ook snel gaan bij gooien en dan heeft men de neiging om te veel hout in de kachel te steken. Als je daarbij nog eens een kachel hebt staan die te groot is in vermogen t.o.v de te verwarmen ruimte gaan de mensen aan het smoren slaan met alle gevolgen vandien. Met gewoon hout is dit al een probleem maar als je dit dan doet met naaldhout is het dubbel zo erg mede door die hars.

 

Als uw kachel voldoende hoge temperatuur kan halen kan het hars voor een groot stuk (na)verbrand worden. Een goede kachel is dus een must (altijd), en deze moet dan ook goed gedimensioneerd zijn. Als je uw kachel natuurlijk afgeladen vol steekt met naaldhout en dan vollenbak gaat smoren omdat het te fel brand dan maak je natuurlijk een situatie dat je grote hoeveelheden roet, teer en andere onverbrande delen naar buiten stuurt. Deze slaan dan uiteraard neer in de schouw.

 

Daarnaast kan je bijvoorbeeld harshoudend hout eerst een jaar buiten laten liggen in de regen, onbeschermd. Dan is het grootste deel van het hars er uit. Daarna laten drogen zoals elke houtsoort.

 

Ik laat anderen me hierin tegenspreken of bevestigen, er zitten hier wel enkele houtstook specialisten.

Dankjewel Bert, dit was verhelderend.

Het pallettenhout kan dan toch nog voor iets dienen.

Bedankt! 

misschien weet die kachelverkoper dat hij rommel verkoopt  en dan kan je beter oppassen met harshoudend hout.   een goede houtkachel brandt net beter met harshoudend hout.  en er is geen enkele bestaande, geplande of toekomstige norm die harshoudend hout zou verbieden, integendeel, 99% van de pelletsproductie is naaldhout.  het is voor mij duidelijk dat die man niet weet waarover ie praat.

waar je wel moet mee oppassen is de herkomst van de paletten.  paletten van overzee zijn meestal zwaar chemisch vervuild, daar kan je dus beter met je pollen afblijven.  een met meerwegpaletten is het oppassen geblazen.

hans d

 

bert

absoluut gelijk, en daarom hou ik ook niet zo van houtkachels.  ik ben voorstander van koppeling aan de cv, zulke haarden geven veel minder warmte in de woonruimte (je kan dus lekker doorstoken) en er moet dus niet gesmoord worden.

 

Hoi,

Als je gemakkelijk aan gratis hout kan geraken is centraal verwarmen met hout een zeer goede optie.

Je hebt verschillende mogelijkheden:

  • Houtkachel in de woonkamer: gezellig, maar wel veel rommel met assen, minder efficiënte verbranding, de warmte blijft vooral in de kamer waar de kachel staat en als je echt doorstookt heb je al een zeer goede (=duur) kachel nodig omdat je ze kan kapotbranden.
  • Houtketel: deze ketels hebben de laatste jaren een ware revolutie doorgemaakt en kunnen dankzij pyrolyse (omgekeerde houtvergassing en -verbranding) zeer efficient en lang werken. Ze kunnen ook perfect in combinatie worden geplaatst met een bestaande ketel die dan bv. aangaat wanneer er niet met hout wordt verwarmd.

Zelfs als je stukhout (professioneel thuisgeleverd, op maat gekliefd, etc..) zou kopen betaal nog altijd maar 1/5e tot 1/10e van de mazoutprijs voor gelijke energie.

 

Nog een paar korte tips voor de hout perfect te laten drogen (want elke % vocht in je hout is energie die je verliest)

  • Het eerste jaar laat je je hout natregenen (deze stap mag en wordt meestal overgeslagen; dit wordt gedaan om de sappen er al uit te krijgen, waarbij het regenwater in de plaats komt, dat dan gemakkelijker kan uitdrogen)
  • Stapel je hout op een plaats waar de wind er bij kan en de zon.
  • Na 3 maand plaats je een plaat bovenop de houtstapel om de regen tegen te houden, maar wel de wind nog door te laten.

Dat zijn waardevolle tips. Die neem ik in acht.

Bedankt Bert, Hans en Fre!