Welk verwarmingstoestel voor klein vermogen en kleine ruimte ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Mijn pianoatelier met netto binnenoppevlakte van 46 m² vordert stilaan. Ik zoek nog een geschikte manier om de ruimte te verwarmen.
Het gebouw is zeer goed geïsoleerd, een vermogen van 2000 W is normaal gesproken ruim voldoende (mag zelfs wat minder). Het zal er goed vol staan, dus plaats is er niet veel. Er ligt gas.
Een kachel durf ik niet goed, omdat die volgens mij veel te veel "straalt" en dat kan een piano in korte tijd waardeloos maken. Zowat iedere piano specialist is het er bv. over eens dat een piano in een ruimte met vloerverwarming heel slecht is, de piano staat immers slechts enkele cm's van de "stralende" vloer.
Zo droogt het hout te veel en zie je barsten verschijnen in belangrijke onderdelen van het instrument.
Een piano mag daarom ook niet (lang) in veel te droge lucht staan.
Een (gas)kachel geeft sowieso vooral stralingswarmte, en ik denk dat vooral de temperatuur te hoog is. Vergelijk met een zuinig CV systeem met een watertemperatuur van bv. 50 graden, en bedenk dat vloerverwarming zelfs al niet mag.
Een CV ketel met (waarschijnlijk vlak ernaast) een radiator lijkt me dan weer een overdreven grote installatie voor zulk een kleine ruimte en kleine warmtevraag.
Of bestaat er misschien een ultra kleine, en liefst zuinige (condenserende, ev. modulerende) gas ketel ? Of misschien ééntje met ingebouwde (of "voorgebouwde", "naastgebouwde" ...) radiator ? Zodanig dus dat de ruimte alleen maar een warm object ziet van bv. 30 à 60 graden ?
Wat is het kleinste vermogen wat je bij gasketels vind ?
Bestaan er gaskachels die toch een lage oppervlaktetemperatuur hebben, zoals bij een radiator van een CV ?

Reacties

 O ja, elektrisch verwarmen wil ik natuurlijk vermijden wegens niet efficiënte el.centrales, en door de 2,5 x hogere energieprijs.

Of is het in dit geval mss toch een aanvaardbare keuze ?

vloer- en muurverwarming drogen de lucht in elk geval veel minder uit dan radiatoren of convectoren of kachels, in dat opzicht is dat ook voor een pianoatelier een pluspunt.  maar de directe straling is natuurlijk wel een probleem.  nu weet ik niet zeker wat jij met "atelier" bedoeld, gaat het om een werkplaats waar bv piano's hersteld worden en er dus meerdere staan, of moet ik het lezen als een studio waar een piano staat.  in het laatste geval kan je haet oplossen door de piano (in geval van vloerverwarming) op een sokkel te plaatsen en daaronder ook geen vloerverwarming leggen.  of in de buurt waar de piano staat geen muurverwarming te plaatsen en/of met reflectieschermen werken.

je hebt ook niets over je verdere situatie gezegd, staat dat atelier bv. helemaal alleen, of staat die naast je woning, want dan zou je je warmte misschien daar kunnen halen.

gaskachels die toch een lage oppervlaktetemperatuur hebben bestaan misschien wel, maar dan zit je bij convectieverwarming, en dat droogt de lucht nog veel meer uit dan radiatoren, en lijkt me dus helemaal niet de goeie oplossing.

hans d

 Het atelier staat apart (40m) van het huis, en er gaan veel piano's staan. Ondertussen veel gaskachels gevonden op het internet. Sommige met een ventilator, is dan meer convectie dan de andere ? Degene zonder zichtbare vlam hebben waarschijnlijk een lagere opp temperatuur ? Sowieso ook veel stralingswartmte denk ik bij gaskachels, maar dit is natuurlijk ook bij een radiator.

Ik ga het niet riskeren van vloer- of muurverwarming te plaatsen vanwege de herhaaldelijke boodschappen van andere pianotechnici. Voorlopig denk ik nu aan een gaskachel, al vond het rendement (meestal 82 à 85%, een enkele keer 92%) wat tegenvallen. Ik veronderstel dat een condensatieketel met +/- 107 %  met een veel te hoog vermogen niet rendabel is ? En natuurlijk veel te duur.

Ik heb nooit echt begrepen waarom vloerverwarming zo slecht is, al is het wel echt zo, er worden geregeld piano's gevonden met schade. Misschien gaat het alleen over (oude) slecht geïsoleerde woningen waar de water/stralingstemperatuur veel hoger moet zijn dan een goed geïsoleerd huis.

Waarom droogt convectie de lucht meer uit ? Kan je daar een wetenschappelijke verklaring voor geven ? Of is het alleen omdat de luchttemperatuur  bij stralingswarmte iets lager mag zijn om eenzelfde gevoelstemperatuur te bereiken ?

Te lage (relatieve) luchtvochtigheid is voor mij veel minder erg dan veel te vochtige lucht. Een luchtbevochtiger is niet duur en verbruikt niet zo gek veel elektriciteit dacht ik. Om echt veilig te zijn dacht ik er eventueel aan om +/- 50cm voor een kacheltje iets (bv. een kast voor mijn elektrisch gereedschap) te plaatsen zodat voor de rest geen enkele piano de kachel "ziet" en dus geen (rechtstreekse) straling krijgt. Dan heb je zelf, en de rest van de ruimte er natuurlijk ook minder aan, en daarom zou ik dan ev. zelf een rustig ventilatortje op de kachel richten om zo warme lucht te creëren en te verspreiden naar de rest van de ruimte. En dan mss nog een bevochtiger... . Word wat veel, maar is eigenlijk het zelfde als een kachel met ventilator, en dan de misschien de af en toe noodzakelijke bevochtiger. Wat moet ik anders ? Met muurverwarming heb ik toch ook nog een cv ketel nodig die veel geld kost en mss niet rendabel is op een veel lager vermogen dan mogelijk. Dan investeer ik liever in andere energiebesparende zaken, zoals misschien een solatube en dergelijke.

Als mijn geheugen mij niet in de steek laat geeft een vloerverwarming een 8W/m² °C af.

M.a.w. 2000W/46m² = 43,5 W/m²
geeft 43,5 W/m² / 8W/m² °C = 5,5 °C hogere temperatuur van de vloer. Als ik er vanuitga dat dit is bij -8°C buiten, zal dit wel meevallen denk ik.

Ik denk dat je niet alleen moet nadenken over je verwarming.

Hoe ga je daar ventileren ? Want dat heeft ook zijn invloed op de luchtvochtigheid.

Wat met infiltratie ? Is dat gebouwtje luchtdicht ? Of heeft het buitenklimaat vrij spel ?

Zijn er materialen gebruikt die de luchtvochtigheid wat kunnen bufferen ...?

 

 

Geert

 Het is een HSB van 50 m² met 22,5 cm muren, 25,5 (gemm.) dakbalken, opgevuld met isofloc. Muren binnen met pavaplan; plafond Intello + .Vloer 12cm PU en gepolierde betonvloer. Er komt 3 voudig glas met U=0,7. Alles goed afgeplakt. 

Verluchting: in de toekomst misschien 1 of  2 eenvoudige gaten/buizen door de muur en iets om deze tijdelijk af te sluiten (zal eigen fabrikaat worden).

Voorlopig warschijnlijk de deur op een kiertje. Ik ga er gemiddeld niet veel uren per dag of week zijn, en dan nog alleen. Er gaat normaal gesproken veel minder vocht geproduceert worden dan in een woning. Dus sowieso gemakkelijk te droge lucht !

Als je maar 2000w nodig hebt ga je met vloerverwarming nooit problemen hebben met piano's.
Wij hebben zelf een vleugel en een Walther copie, op vloerverwarming met balansventilatie met vochtuitwisseling (warmtewiel).
Ik kan je verzekeren dat de warmtestraling bij min 15 op 1 m hoogte (zangbodem) verwaarloosbaar is, zeker tegenover een zomerse zonnestraal, die al dan niet de betonvloer opwarmt ...
Ze hebben nooit zo stabiel gestaan, vorige woonst was loft met grote radiatoren, min of meer OK, daarvoor een apartement met kurkdroge lucht en tocht in de winter - ramp !

Dus wat mij betreft, goed isoleren, luchtdicht dan is vloerverwarming perfect voor een piano ! Ik ken ook die verhalen, maar dat gaat dan bijv om hotels in gebouwen uit de 18e eeuw die voor de lol vloerverwarming leggen in de bar met daarop een Erard uit 1910 - krak ...

 Beste Yannick,

Bedankt voor uw kundig antwoord. Ik kan geen vloerverwarming meer leggen omdat er al een gepolierde betonvloer ligt; en ik denk dat ik niet voor de (veel?) hogere kost t.o.v. een kleine gaskachel zou kiezen. Het gaat uiteinelijk ook maar over +/- 7 à 15 Euro per maand gas geloof ik. Dus ook sowieso nooit bijzonder veel straling. Ik lees dat het ok was in Uw vorige woonst met radiatoren.

Tenzij je er iets op tegen hebt ga ik Uw boodschap zeker overmaken bij collega's, misschien zet ik het op het forum van de Vvpn (vereniging van pianotechnici Nederland) waar ik lid van ben. Eigenlijk is wat U zegt wat ik al langer vermoedde.

Mag ik wel vermelden dat een buffetpiano dichter tegen de vloer staat dan een vleugel. Dus mss iets sneller barsten in klankbord, maar het stembalk ligt dan weer hoger. En dat is veel belangrijker. Een stembalk vervangen kost zeer veel geld (meestal niet rendabel voor buffetpiano's) en de piano moet ten allen tijde  kunnen gestemd worden. En je hebt misschien ook al piano's gezien met veel barsten in de zangbodem waar je niet direct iets van merkt.

Benny Cox, Pianoservice Cox.