bouwgrond 'proper' maken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste Ecobouwers,

 

Ons stuk grond ligt te wachten tot we aan het project beginnen, maar we zouden graag misschien al wat bomen planten (in het najaar).

Na wat hier en daar navraag gedaan te hebben raden sommigen ons aan om alles 'dood' te sproeien (klinkt vreselijk), even te wachten, de grond te fresen & er dan patatjes op te telen.

Misschien een wat gezondere optie, of bestaan er tegenwoordig 'groene' sproeimiddelen?

Nu vraag ik me wel af hoeveel patatjes 840 m2 oplevert en wat we daarmee gaan doen (gigantische raapactie met frietenbak eraan gekoppeld) en of dat allemaal te doen is met zo'n freesmachientje waar je achter loopt?

 

ivm de bomen, we zouden graag ondermeer knotwilgen zetten (voor het brandhout), is dit aan te raden?

 

merci voor reacties, steph

 

Reacties

Ploegen, frezen en dan planten van patatjes vergt wel wat werk. Je kan best verschillende soorten zetten, vroeg en late. De vroege papatjes (eerstelingen) kan je ook gemakkelijker verkopen. Verse patatjes zijn steeds gewild. Opgelet kijk je er niet blind op, je zal er niet rijk van worden.

Wat die knotwilgen betreft. Hou rekening met de schaduw die je hiermee zal creeren, afgeknot op 2 meter hoogte + uitwas tot op 6 m komt veel voor. Wat is wenselijk? wat zeggen de buren ervan?

 Met die 8 are zal je ook niet toekomen om zelfvoorziend te zijn. Tenzij met PH.

Het duurt ook een tijdje voordat je je eerste hout oogst binnen kan halen.

Succes.

Brr... doodsproeien, vreselijk ... een ecologisch middel om de planten dood te sproeien, vergeet het maar. Om dan  nog maar te zwijgen over het leed dat je zou berokkenen aan het dierenleven op en rond de grond... (padden, vlinders, bijen,...).

Alles hangt natuurlijk mss een beetje af van wanneer je van plan bent om te bouwen... Zelf hebben we een 3-tal jaar terug ook een bouwgrond gekocht (1200m²) en momenteel hebben we dat onderhouden zoals ik het later ook zou willen doen. I.e. de grond verschralen door regelmatig (2x per jaar) alle grassen en (on)kruiden om te doen (ik sinds vorig jaar heb ik alles gezeist ;-) ) en weg te voeren. Zo wordt de grond na verloop van tijd schraler en hebben kruiden meer kans om te groeien en trek je ook al vlug vlinders en bijen aan. Distes en netels eventueel wel proberen intomen (uitsteken of karton leggen)

Na het rooien van je aardappelen zul je er nadien ook iets moeten mee doen, als je dan ook niet binnen de kortste keren netels en distels wilt, terug sproeien mss??

Dag Steph,

Wij bevonden ons in +/- dezelfde situatie:  stukje bouwgrond gekocht en nu nog een paar jaar verder sparen totdat we ons een passiefhuis kunnen veroorloven.  Ons stuk grond was een  woestenij!  Als mijn vrouw (1,58 m) in het midden van het perceel stond, kon ik haar vanaf de straat niet zien.  Distels, bramen, brandnetels, kleefkruid... en weet ik veel wat nog allemaal.  We hebben het geluk gehad een vriend te hebben met een vrij zware bosmaaier met metaalblad.  Nu een jaar en een 5-tal maaibeurten later, is het merendeel van het onkruid veranderd in grasland.  Binnen een twee-tal weken zal ik teug met de bosmaaier aan de slag gaan, maar nu al met een kleinere exemplaar (met draad). Het vraagt idd. heel wat arbeidsuren, maar door geregeld te maaien spaar je heel wat sproeistof uit en houd je het toch onder controle. 

Maak jezelf ook eens volgende bedenking:  hoeveel van de sproeistof blijft er achter in de grond en hoeveel er van komt er in je lekkere patatjes terecht???   Niet dat het veel uitmaakt, want wij wonen op 'den boerenbuiten' en zien dat de patatjes uit de winkel ook minstens 5 keer zworden gesproeid.

Veel succes er mee!

Een goede tip: vooraleer je bomen aanplant, kijk dan zeker ook eens verschillende regelgevingen na:

- Zorgt het aantal bomen dat je plant er voor dat je een bos creeert waardoor je voortaan voor van alles en nog wat toestemming moet vragen aan Bos& Groen?

- In landbouwgebied moet je bijvoorbeeld een afstand respecteren van 6 m t.o.v. van de naastliggende akker. (Anders heeft die boer minder opbrengst door de schaduw van je bomen!?)

- Sommige gemeenten geven subsidies voor knotwilgen vanaf een bepaald aantal (lijnvormige landschapselementen)

-....

Niet om je bang te maken, maar better safe than sorry....

bedankt voor de reacties.

bij nader inzien & vooral n's goed bekeken te hebben (nu de dagen langer worden) geloven we dat de buren (of de boer) nogal wijd gegaan zijn toen ze hun perceel besproeid hebben. Het gras ligt er bij plekken nogal droog & bruinachtig bij...

Zullen het dus gewoon laten liggen (behalve distels en zo) & zien wat er gebeuren zal.