Celit 4D voor plat dak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Voor de opbouw van mijn dakterras stelt mijn architect volgende opbouw voor

epdm
OSB 18
Celit 4D 22
houten balken van 21
glaswol tussen de houten balken
dampscherm
plafondbedekking

Nu stel ik me toch vragen bij deze opbouw.
1. Nergens zie ik het gebruik van Celit 4D voor een plat dak.
2. Isoleren tussen de balken, is dit wel een goed idee

Reacties

Hoi klenne,

 

Beter lijkt mij:

- epdm

- massief houten planken 18 (beter vocht regulerend dan osb)

- stroken CELIT 4D op de balken, het heeft enkel nut om de houten planken en de balken thermisch te onderbreken. Door stroken te gebruiken zal je kost verminderen.

- celulose tussen de balken (beter vocht regulerend, en betere warmte capaciteit).

- Zeker een intello dampscherm. Zorgt ervoor dat als de dampdruk tussen de balken te groot wordt, de damp terug wordt afgegeven naar binnen.

- En dan plafond bedekking. Alhoewel ik zelf niet goed weet of je hier gewone gipsplaat kan gebruiken, omdat ik de dampweerstand van een gipsplaat niet ken.

 

Roeland

 

 Roland

Celulose heb ik idd ook bekeken, maar om de kosten een beetje te drukken zou ik toch liever voor glaswol gaan.

Vooral omdat ik dit zelf kan aanbrengen.  Zijn er andere nadelen om glaswol te gebruiken ipv celulose?

er zijn natuurlijk ook cellulosematten die je ook zelf tussen de balken kan stoppen.

is het echt een wezenlijk prijsverschil tussen de cellulose laten spuiten (wel zelf meehelpen door helpen inblazen drukt ook de kosten) en glaswol ?

Hoi Klenne,

Als je glaswol zelf gaat aanbrengen raad ik je aan om voor zeer goede beschermende kleding te zorgen. Het is niet zo'n aangename job.

Als je in aanmerking komt voor Isolatie premie (40 % belastingsvermindering)  is cellulose niet duurder dan glaswol. (+/- 75 Euro /m3) Zelfs goedkoper denk ik.

Roeland

 

Alle bovenstaande opbouwen vormen een zogenaamd 'koud dak'. Dit is een topic wat op meerdere fora, ik vermoed ook zeker op dit besproken is en de nodige discussie over bestaat.

Tot voor enkele maanden behoorde een koud dak niet tot de mogelijke oplossingen die WTCB voorstelde voor een platdak opbouw. of dit ondertussen veranderd is weet ik niet. Ook een aantal isolatie bedrijven hebben hier zelf onderzoek naar gedaan en de conclusies hiervan zijn niet eenduidig positief. Meestal is het resultaat dat een koud dak mogelijk is onder bepaalde voorwaarden. Die voorwaarden bevatten meestal het aantal uren direct zonlicht op het dak, de vochtigheid van het materiaal tijdens plaatsing, soms ook de kleur dakbedekking en ALLEMAAL EEN INTELIGENT DAMPSCHERM PERFECTgeplaatst. Dat laatste woordje "perfect" halen veel sceptisi aan om de hele opbouw af te keuren.

Zelf gaan wij voor een tussenoplossing waarbij we zowel boven als onder de dampdichte laag gaan isoleren. Dit betekent een opbouw zoals jullie, maar ipv epdm komt er een roofinglaag met daarboven nog isolatie, spijtig genoeg niet ecologisch, en daarboven epdm.

 

 

Even de voorwaarden 1 voor 1 aanstippen:

"Die voorwaarden bevatten meestal het aantal uren direct zonlicht op het dak"

=> heeft betrekking op de warmteopslagcapaciteit van materiaal. Het is geweten dat bv. glaswol of rotswol een veel lagere opslagcapaciteit hebben dan cellulose. Bij warme zomerzon kan je dan bv. in de namiddag reeds de warmte doorvoelen komen bij glas/rotswol daar waar bij gelijke dikke cellulose die warmte pas veel later zou doorbreken

 

"de vochtigheid van het materiaal tijdens plaatsing"

=> cellulose wordt doorgeblazen

 

"soms ook de kleur dakbedekking"

=> een zwart gepekt dak of zwarte roofing zal natuurlijk sneller opwarming dan een wit geverft plat dak.

 

"en ALLEMAAL EEN INTELIGENT DAMPSCHERM PERFECTgeplaatst. Dat laatste woordje "perfect" halen veel sceptisi aan om de hele opbouw af te keuren."

=> het perfect plaatsen van intelligent dampscherm is iets waar de goede HSB'er met ervaring met cellulose nu toch geen probleem mee mag hebben...

 

Nu is het zo dat onze architecte ook aangaf dat momenteel betere resultaten zijn door tussen de EPDM en OSB nog een plaat PUR te leggen. Op die manier krijgt de OSB niet de doorstralende zonnehitte van (toch meestal zwarte) EPDM te verwerken.

Hoewel meestal toch nog ballast wordt gelegd waardoor de roofing of EPDM niet rechtstreeks de zonnestralen krijgt te verwerken.

Niet helemaal mee eens. Zonneschijn op het dak en zwarte kleur hebben weliswaar invloed op de warmtedoorslag, maar de primaire reden voor de goede afloop van een koud dak met zo'n opzet, is dat die zonneschijn -en dus opwarming van de isolatie- noodzakelijk is om water in de isolatie te laten verdampen (een hoge dampdruk dus). Het is pas bij een hoge dampdruk dat de inteligente dampremmers dampopen worden en de constructie doen uitdrogen.

Kris en Evelien,

Dat rapport uit Leuven wat hier ook al is genoemd is al wel in 2003 gemaakt.

Dus twee waterdichte lagen waarom zou je zoiets maken. 

Kris en Evelien,

 

We hebben een koud dak als het isolatiemateriaal onder (of gedeeltelijk onder / onderaan) de dakconstructie zit.

 

Als het isolatiemateriaal volledig tussen de dakconstructie zit, dan spreken we van een compact dak.

 

Dirk

mag ik vragen wat opmerkingen zijn op deze :

 

- epdm
- 4 tot 6 cm PUR of andere isolatie
- dampscherm
- osb; hier is toch geen vochtregulering nodig?
- celulose tussen de balken (beter vocht regulerend, en betere warmte capaciteit).
- Zeker een intello dampscherm. Zorgt ervoor dat als de dampdruk tussen de balken te groot wordt, de damp terug wordt afgegeven naar binnen.
- fermacell

 

MVG
Stefan

 

1ste laag dient niet als waterdichting van buitenuit, maar is dampdichting van binnen naar buiten toe. zo kan de damp van binnen niet voorbij dit punt

 

ik volg jullie mening, bij ons ook de bedoeling om boven houtstructuur nog isolatie te plaatsen (koud dak en mogelijks conflict met architect tov WTCB vermijden)

 

dus een warm dak : isolatie boven de dragende structuur, onder de dichting (boven de dichting zoals hierboven vermeld = omkeer dak)

 

 

 Als je isolatie plaatst onder (tussen de balken) én boven het dampscherm (roofing) spreken we van een duo-dak. Opletten hiermee! Slechts een beperkt deel van de isolatiewaarde (zowat 30-40%) mag voor het dampscherm (onder de roofing dus) geplaatst worden. Er moet een berekening gemaakt worden. Kan jullie architect dat wel?  Met architecten is het zoals met de rest van de mensheid: de helft is helaas dommer dan gemiddeld.

 Bij de meeste cellulose blazers kun je ook veel zelf doen enkel het voor het blazen moet je betalen. De  cellulozeblazers zullen je de nodige adviezen geven. Celluloze laten blazen kost  rond de 75 à 85 €/m3 plus waarschijnlijk de verplaatsingskosten.

 

 

 

 Stefan,

Bij mijn weten is PUR niet zo gezond, verouderd, niet herbruikbaar, heel brandbaar , slechte warmte capaciteit.

Dus PUR is voor ecobouwers  uit den boze. 

 

MVG