SpanoTech (Hofatex) Hofafest UD als alternatief voor Celit?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste allen

Gisteren naar PassiveHouse '10 geweest en kwam daar de SpanoTech Hofafest UD tegen. Deze zou naar verluid en volgens de papieren ook beter zijn dan de Celit en goedkoper ook beweren zen:

Hofafest UD 18mm/22mm
Naaldhoutvezel
bindmiddel is ecologisch
densiteit 260 kg/m³
Lambda 0,049
warmtecapaciteit 2100
Waterdampdifusie weerstand 5
max. afstand balken 800 mm
minimale dakhelling: 20°
brandreactie B2
gewicht: 4,7/5,7 kg/m²

Celit 3D/4D
Naaldhoutvezel
bindmiddel is bitumen!!
densiteit 270 kg/m³
Lambda 0,05
warmtecapaciteit 2068
Waterdampdifusie weerstand 5
max. afstand balken 800 mm
minimale dakhelling: 25/18°
brandreactie B2
gewicht: 4,9/5,9 kg/m²

Ze lijken me dus redelijk identiek, behalve dan dat de hofafest geen bitumen bevat. En goedkoper zou zijn. Weet echter nog geen prijzen.

Reacties

Bindmiddel is ecologisch ... en weeet je dan ook welke stof ze gebruiken als bindmiddel ?

 

Dirk

 Nee, stond niet op de technische fiche.

Beste Robin,

het bindmiddel is lignine (houtstof) dat bij het koken van houtresten vrij komt en doet de vezels klonteren. Deze gekookte houtvezelsmassa wordt dan geperst en gedroogd, t&g afgezaagd en ready! Zelf gezien in de fabriek waar ze Hofafest maken. Hofafest ID (voor interieur) is zonder enige toevoeging en dus volledig ecologisch, want ook de zaagresten worden opneiuw gekookt. Hofafest UD is met toevoeging van parafine (Celit gebruikt bitume), en deze platen zijn voor extern gebruik. In ons klimaat kan het hellend dak bekleed enkel met deze platen 2 tot 3 (regen)maanden zonder probleem open en bloot staan - zelf ondervonden. Beide types heb ik in mijn huis gebruikt en ben zeer tevreden, wat betreft de prijs als ook afwerkgemak én vooral hun isolerende eigenschappen. Platen zijn ook goed bepleisterbaar (binnen heb ik blauwe knauf gebruikt).

Wat is uw prijs trouwens per m²..?

Ben nog op zoek naar leveranciers.

Heb nu al prijs gekregen voor GUTEX 22 mm  2.50 x 0.75 : 8,34 euro/m² + btw

Er moet een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen bindmiddel en middelen om platen regendicht te maken.

Bij Celit 4D en Celit 3D is het bindmiddel eveneens het natuurlijke lignine dat in de houtvezels zit. Door het vochtige productieproces en de hoge druk komt die lignine vrij die de vezels aan elkaar bindt. Alleen platen met een droog productieproces moeten extra bindmiddelen toevoegen, meestal is dit PU-lijm.

Dit bindmiddel heeft niets te maken met het regendicht maken van platen. Daarvoor worden parafine, bitumen of synthetische latex gebruikt. Allemaal zijn het aardoliederivaten. Het enige natuurlijke materiaal dat hiervoor zou kunnen gebruikt worden is de natuurlatex, maar dit zou de platen onbetaalbaar maken. Geen enkele houtvezelonderdakplaat is daardoor 100% ecologisch.

U zult zien dat de Hofafest UD folder van Spano aangepast is.

Zeker een volwaardig alternatief!!

Vroeger gebruikten we Celit en nu zijn we overgestapt op Hofatex UD

Prijs:

18mm: 5.3 euro excl btw

22mm: 6.3 euro excl btw

Waar halen jullie die? Heb geen leveranciers in onze regio gevonden.

Deze zijn eventueel bij ons te koop aan deze prijzen.

Ze bij ons per volle vracht vanaf de fabriek.

U kan me steeds contacteren via info@ds-houtskeletbouw.be

 

 

Goed om weten. Zelf heb ik er nu helaas geen meer nodig.

wij gebruiken deze nu ook
er zit latex in verwerkt

geen opmerkingen ivm gebruik
prijs vergelijkbaar met deze hier hoger vermeld
leverancier zit in Ronse, ik weet niet welke regio jij woont, bouwt

 Wij gaan ook Hofatex 22mm gebruiken bij onze HSB passiefhuis. Lijkt mij een volwaardig alternatief voor de celit. Niet dat celit slecht is maar de HSB producent werkt met deze op stock en gebruikt deze in hun constructie dus waarom deze niet nemen? Ik ga niet al mijn materiaal op 10 verschillende plekken halen.

 

HSB producent is Jonckheere wood in Asse, ze leveren gerust aan particulieren maar wel meer dan 5 platen natuurlijk ;-) Ga hier natuurlijk geen reclame zitten maken maar dat bespaart soms wat persoonlijke reactie in mijn mailbox als ik direct de naam er bij zeg ;-)

Heb zelf geen positieve ervaring met die firma ivm communicatie. 10x mailen en bellen geeft nog steeds belabberde resultaten. Hopelijk zijn ze bij het leveren wel correcter. Heb er uiteindelijk zelf niets willen bestellen.

Tot nu toe ging bij mij alles redelijk vlot en op gebied van communicatie geen probleem maar mss komt dat doordat ik met de juiste persoon in contact sta of dergelijke. Of...omdat ik mijn hele bouw daar bestel?