Stirling

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Vandaag wat gaan praten met architect en sprak over Stirling motor dmv gasinstallatie ?
Graag wat meer info hierover en is dit al op de markt voor particuliere bouw, meer bepaald LEW of Passief??

Reacties

Volgens mij is dat een Micro WKK (warmte kracht koppeling).

 

Om het simpel uit te leggen. Uw verwarmingsketel gebruikt de laatste restwarmte uit de rookgassen om een sterlingmotor aan te drijven. Deze motor produceert dan elektrciteit die op het net gaat. Zo gaat het rendement van uw gasinstallatie omhoog.

 

De meeste merken van gasketels zijn een Micro WKK aan het ontwikkelen of hebben het binnenkort al op de markt.

Dit is inderdaad een WKK.

 

Doch de warmte wordt eerst en vooral gebruikt om de sterling motor aan te drijven (600-700°C nodig).

De overschot wordt gebruikt gebruikt om water op te warmen, nodig voor chauffage of warm water.

Er wordt ongeveer 1KW elektriciteit geproduceerd bij 6KW verwarming.

Meer informatie te vinde op Google (onderandere bij Remaha)

 

Viessmann en Vaillant zijn bezig met proefprojecten.

Stirling motor kan gebruikt worden zowel op lage temperatuur als op hogere temperatuur. Er bestaan er zelfs die draaien met de warmte van je hand (zie wikipedia).

Maar inderdaad zelfs aardgas is te waardevol om volledig in omgevingswarmte (huiswarmte) om te zetten. Maak er eerst zoveel mogelijk arbeid (elektriciteit) van met de restwarmte verwarm je je huis. Al die arbeid wordt trouwens ook ooit warmte.

 

En wat vinden jullie van dit systeem, is dit aan te raden of staat het allemaal nog in zijn kinderschoenen ??

Of beter nog afblijven ??

 

Alvast bedankt

Als onze ketel versleten is (nog maar 3 jaar oud) komt er sowieso een micro-wkk.

Hopelijk duurt sit nog even.

Liever geen zonnepanelen.

Zoek eens op google voor de proefprojecten van Viessmann en Vaillant.

mogelijk nog te veel kinderziektes.

 

Ik denk dat het gebruik van een microWkk in lew of passiefhuis toch niet echt nuttig kan zijn omdat er sowieso maar een kleine warmtebehoefte is. Misschien dat het wel nuttig kan zijn als je de warmtebehoefte van meerdere lew of passiefhuizen kan koppelen.

maarten

'liever geen zonnepanelen'..  jou opmerking begrijp ik niet. de zon levert gratis energie om warm water te maken, waardoor je fossiele of andere hernieuwbare energie kan sparen, met je stirlingmotor zit je nog altijd vast aan fossiel, en vervuil je dus mee met de rest, zij het met een wat hogere efficiëntie.

en ik twijfel of deze technologie ooit goedkomt. deze bestaat nu al meer dan 125 jaar als ik me niet vergis, en er is nog altijd niks werkbaars uitgekomen. ik denk dat het hoog tijd wordt het over een andere boeg te gooien en in een andere richting te gaan zoeken.

hans d

Viessmann en Vaillant zijn lang niet de enigen en zeker niet de voorlopers betreffende het integereren van de Stirling generator in een gasketel voor gebruik in woningen. Baxi en Remeha zijn een stapje verder. Voorlopig is de conclusie als volgt. De ondergrens voor moduleren ligt op 6 kW ('t is te zeggen het thermische vermogen van de Stirling-brander) In een LEW of PH gaat deze ketel dus zeker gedurende meerdere maanden pendelen wat nefast is voor het rendement van de elektriciteitsopwekking. Het opstarten van de Stirling generator vergt blijkbaar 5 minuten voor hij op vol vermogen zit. Om een optimaal elektriciteitsrendement te hebben zou hij gedurende periodes van minstens 30 minuten moeten draaien. In LEW en PH zal men dus een buffer tank in de CV-kring moeten plaatsen om zodoende het kortstondig pendelen tegen te gaan. De temperatuur van deze buffertank moet bovendien ook laag genoeg zijn om condensatie in de ketel toe te laten.

De fabrikanten die meedoen aan deze race (hoewel ze hun tijd nemen) plaatsen deze HRe ketel in het segment van gebruikers die per jaarlijks warmteverbruik hebben van 20000KWh. LEW en PH liggen daaronder.

Voor een LEW of PH is het naar mijn mening beter om nog even te wachten (indien je die keuze hebt) op de volgende reeks HRe-ketels met SOFC solid oxide fuel cell. Deze werken met kleinere vermogens en een betere verhouding warmte/elektriciteit opwekking.

Stirling = 6 eenheden warmte + 1 eenheid elektriciteit = geschikt voor K55 (liefst met extra buffer in CV kring)

SOFC = 1 a 1,5 eenheid warmte + 1 eenheid elektriciteit = geschikt voor LEW en PH (en dan nog..)

Ook SOFC CHP (Combined Heat Power) is nog in fieldtest faze maar door het lage vermogen kan hij gedurende een lange periode non stop werken. (ook hier zal een buffer tank waarschijnlijk aanbevolen worden)

 

 

Hans,

Ik ben nog steeds niet overtuigd of je ooit het eco-break-even-point bereikt met zonnepanelen. Het maken van die dingen kost zeer veel energie en middelen. Economisch kost de opwekking nog veel 20-25 cent per kWh. Dit is ook gebeurd met biofuels waarvan men niet meer weet of ze nog wel een positieve milieubijdrage hebben.

Veel mensen in het milieu bekijken nooit het volledige plaatje (van wieg tot dood), dit is complex maar zeer belangrijk.

Men vergeet ook dikwijls het verschil te zien in kwaliteit van energie. Hoogwaardig aardgas omzetten naar laagwaardige omgevingswarmte is een beetje dom. Elektriciteit opwekken en de restwarmte gebruiken is veel beter.

De stirling motor heeft lagere rendementen dan een gewone motor, maar is ideaal om arbeid te halen uit laagwaardige energie stromen. Vandaar dat die nu heropleeft.

 

Maarten

 

 

 

 

Waar je ook op moet letten bij die micro WKK is dat je electra vraag vaak niet samenvalt met de electra opwek door de micro WKK. Het overschot gaat dus terug het electriciteitsnet op. En als je geen electra meter hebt die terugdraait of de teruglevering registreerd gaat het energiebedrijf daarmee lachen...

Dus (waarschijnlijk) extra gasverbruik zonder dat daar iets tegenover staat. Daarom wordt de micro WKK zo gepushed door de energiebedrijven.

maarten

ik had het over thermische zonnepanelen (warm water maken), je gaat in de zomer toch geen stirling motor laten draaien voor warm water?

wat PV betreft is er een diskussie over de milieubijdrage op korte termijn, niet op de langere termijn volgens mij. maar wat is beter, iets waar twijfel over bestaat of iets waar je zeker van bent dat de bijdrage negatief is, want dat is met fossiel altijd het geval. CO², fijn stof,...

hans d

 

Dus als ik het goed lees en bekijk is het dus zeker nog niet aan de orde voor de eerste jaren en dan ook zeker niet voor een LEW ??

 

keppie

ik denk van niet, want na meer dan 100 jaar blijft de stirlingmotor maar aanmodderen.

men zou beter veel meer moeite steken in zonne-energie en opslag van warmte en elektriciteit, want de zon is een gratis en voortdurende energiebron, toch zeker zolang er mensen op deze aardbol vertoeven.

hans d

Hans

hoe dan ook aardgas scroot wel heel goed op CO2 en roet ed.

Maar liever alle restwarmte gebruiken met de miniWKK bij E-productie dan 60% weg smijten zoals ni gebeurt met E-opwekking.

In de zomer werkt dit niet, maar dan nemen de PV het over (wat een synergie).

PV komt er bij ons misschien ook, maar dan de volgende generatie: geprint en niet gebakken (bvb nanosolar).

Ik heb ook nog mijn twijfels over het huidge net. Komt die energie van PV en miniWKK wel goed op het net. Of gaat dit niet gewoon verloren. Elektriciteit is iets heel complex.

En over die PV, velen liggen zelfs pal oost of pal west. Is dit nog eco?

 

Maarten

 

Hans Delannoye schreef: “...na meer dan 100 jaar blijft de stirlingmotor maar aanmodderen”

 

Het zijn eerder mensen die maar blijven aanmodderen.

 

De stirlingmotor is een prachtuitvinding die laagwaardige warmte kan omzetten naar arbeid en andere hoogwaardige vormen van energie.

 

Dat mensen de stirlingmotor nog maar relatief weinig toepassen is volledig aan henzelf te wijten.

 

De schuld ligt zeker niet bij de stirlingmotor.

 

Dirk Bauwens

maarten

aardgas goed scoren op CO² en roet? no way, hoe kan eender elke fossiele brandstof goed scoren op CO², moet je mij eens uitleggen. en roet, ik kom uit de verwarmingsbranche en kan je verzekeren dat gasketels behoorlijk wat roet kunnen maken, maar vooral CO, vel meer dan stookolie!

weet je waarom PV oost en west ligt? omdat de subsidiering absurd is, en met het jaar debieler. je installatie kost quasi niks meer, zeker voor diegenen die veel belasting betalen. dus komt de opbrengst er niet zo op aan. men zou beter de sunbsidiering afschaffen, en de GSC verhogen, dan wordt de efficiëntie van de installatie plots veel belangrijker, maar nee, wij doen hier het tegendeel.

hans d

Eigenlijk was de Stirling motor tot nu toe niet populair vanwege zijn eigenschappen: traag startend en best presterend op constant toerental. Bovendein waren er rendabelere alternatieven voor grote vermogens. Daarom perfect geschikt voor micro-WKK maar voor weinig andere zaken.

De proeftuin in Nederland is voorbij en Je kunt deze ketels voor veel geld laten installeren.

Maar 1 kw elektrisch is niet het laatste restje warmte uit de cv ketel.

Als je 6 kw stookt in hartje winter met een rendement van 98% blijft er nog 120 watt over.

De ketel stookt voor de stirling extra energie. Dit zal ook geen rendement leveren van 100%.

Je bent dus je eigen energieproducentje Met als toeleverancier dezelfde energiegigant. Je investeert dus veel geld in je eigen centrale en zo hoeft de energiemaatschapij zelf niet te investeren. Energiebedrijven hoeven niet te investeren in dure rapporten en aanvragen om een centrale neer te zetten.

Het gas koop je bij hen ook in voor dezelfde winstmarge wat ze verdienen aan elektra. Wie wordt er nu veel wijzer van?

In Nederland mag je als bonus ook nog extra meterkosten gaan betalen. De geleverde energie moet ook geregistreerd worden. Is het daarom waarom grote energiebedrijven deze ketel hebben gesponserd en deze met veel reklame aanbieden?

De stirlingmotor is geen echt onding of achterhaald.

Men was er te beroerd voor om het al eerder toe te passen. Olie verkoopt beter met de meest onzuinige toestellen die het in grote getalen vestoken. Dat ga je niet verpesten door een goedkope oplossing bedenken waar je met een eenmalig klein bedrag je winsten enorm ziet slinken.

Zet zo`n ding in een hybryde auto. De uitlaatgassen bevatten veel meer restenergie om veel warmte om te zetten in nuttige  energie. De auto heeft 30% rendement, een HR ketel 98%.

Nee hoor je moet uit die laatste 2 % zo`n ding plaatsen.

Vergelijkbaar met een spaarlamp. We gaan het verbieden zo kan je een half procent energie besparen op het totale energieverbruik. Wat doen we met die andere 99%?

 

Besparen doe je eerst in de grote zaken, dat zet zoden aan de dijk. Die laatste % doe je later.

Maar die 99% is voor vele partijen zeer pijnlijk.

 

Het is lang geleden Dirk, maar ik kan je hierin zeker gelijk in geven.