Saint-Roch pelletketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Gisteren zag ik op batibouw dat Saint-Roch een pelletketel aanbiedt. Op de stand van Selfmatic stond die ook. De ketel wordt compleet met brander en voorraadvat geleverd. Het vermogen gaat van 15Kw tot 50 dacht ik. Een versie met een boiler van 100 liter is ook mogelijk, maar dan begint het gamma vanaf 25Kw. Heeft iemand al ervaring met deze ketel?
Een bijkomende vraag, is die 10 extra Kw nodig (25 Kw tov 15 Kw) om een boiler van 100 liter te verwarmen?
Ik heb gezocht op de website van Saint-Roch maar daar staat de ketel niet op! Het gaat om de Nova CK ketel (staat onder de sectie "staal en hout", maar geen info over pelletsysteem).

Reacties

tis dus echt heel sterk aan het opkomen!
als je huis ECHT goed is geisoleerd moet die 15kW voldoende zijn om ook je boiler te voeden, maar dat weet je pas zeker na warmteverliesberekening door een gespecialiseerd buro.

groeten,
naamgenoot.

Je moet een kelder hebben die volledig aangepast is
Ontploffingsvrij , en alle elektriciteit vonkvrij met speciale schakelaars

Doe je dit niet , bij een brand , zal de verzekering alle uitbetalingen weigeren.

Dit is hetgeen dat mij bij Viessmann vertelt werd , ook Viessmann biedt deze pelletketels aan...

Thomas

Thomas,

Fout, indien je ruimte waar de ketel staat explosievrij gemaakt wordt is dit voldoende. Wel afschermen met een branddeur.
En deze regel geldt niet voor alle pelletketels, wel voor viessmann

Christoph,

Als je een grott buffervat neemt, dan hoef je geen extra kw te nemen. Maar zoals uw naamgenoot reeds aanhaalde, warmteverliesberekening zal bepalen wat het zal worden.

heb mijn polis eens door genomen en vind daar niets van terug
welke maatschappijen eisen dat

Daar ik verrast was deze bij Saint-Roch te vinden, heb ik ook even prijs gevraagd en dit bleek 5160 euro te zijn (excl BTW) voor een 25-30kw (CK30P) in de opstelling zoals gepresenteerd.
Dus enkele eig uit hun boekje :
100l waterinhoud, afvoer 160mm, hoogte rookgasafvoer 865mm, h x b x d : 120 x 57,6 x 105,5cm, nodige tek 0,28mbar, gewicht 267kg, type brander SPL 25.
Dus nu nog afwachten tot er ergens een rendement bekend raakt.

Bedankt voor je specificaties van de saint-roch pelletketel. Ik heb eens gebeld en ze wisten me te zeggen dat een ketel zonder boiler, 15-20 Kw op 5000 euro kwam (excl. btw).

Graag had ik jullie ervaringen geweten ivm andere pelletketels. Via dit forum (http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1133032915&first=&last=) kwam ik te weten dat er nog andere pelletketels aangeboden worden.

Via de respectievelijke internetsites heb ik wel wat (technische) gegevens gevonden. Maar graag had ik geweten hoeveel de ketels kosten (vermogen ca. 15KW). En, vooral niet onbelangrijk, zijn er leveranciers in België en installateurs die ermee overweg kunnen? Zijn er al dergelijke ketels in België geplaatst?

Solarfocus
KWB
Viessmann
Buderus
Windhager
Köb
Benekov

Beste,

Wij gaan in de nabije toekomst een pelletketel plaatsen in onze nieuwbouw. Ik heb ook op Batibouw rondgelopen en heb die ketel zien staan op de stand van Saint-Roch.

Het grote nadeel aan deze ketel is dat die een manuele bijvulling verreist van de pellets en dat je de pellets dus in zakken moet aankopen. (Hetgeen de kostprijs van de pellets niet bepaald ten goede komt)

Als je de aanschaf van een pelletketel overweegt, dan raad ik je aan om eens contact op te nemen met Ludwig Van Wonterghem van de firma StroomOp (http://www.stroomop.be). Hij verkoopt pelletketels van het merk Ökofen (http://www.oekofen.at) en stond ook op Batibouw, weliswaar met een iets kleinere stand

Ook Harry Cottyn van de firma 2E (http://www.ecoenergy.be), verkoopt en installeert pelletketels van het merk KWB (http://www.kwb.at)

Zowel van KWB als van Ökofen zouden er een 20-tal installaties gebeurd zijn in België. (In het buitenland is dit natuurlijk veel meer).

KWB, Ökofen en Fröling zijn de pioniers/marktleiders wat betreft volautomatische pelletketels en vormen in mijn ogen ook een écht alternatief voor mazout- of aardgasverwarming, zeker met het oog op gebruiksgemak. Fröling is, voor zover ik weet, momenteel nog geen speler op de Belgische markt.

Natuurlijk zijn er nog andere merken, maar dan betreft het meestal pelletkachels. Van Viessmann weet ik ook dat ze een pelletketel op de markt hebben gebracht sinds kort, maar deze is gewoon TE kostelijk en is niet meer of minder dan een Viessmann-carosserie rond een ander merk dat ze waarschijnlijk hebben overgekocht. Van Viessmann zijn er ook nog geen referenties of installaties in België gebeurd.

Hopelijk heb ik u hiermee wat op weg gezet ...

Nog een opmerking wat de brandveiligheid betreft. Pellets = hout, dus is er altijd een mogelijk brandgevaar. Alleen bestaat in België bij mijn weten hierrond geen enkele wetgeving.

In landen zoals Oostenrijk en Duitsland ben je wél verplicht om bepaalde richtlijnen in acht te nemen, maar die richtlijnen heb je daar evenzeer voor een verwarming op mazout of aardgas.

Om u een voorbeeld te geven: In België is het perfect toegestaan om uw gasbrander in de garage te plaatsen, daar waar je ook een ontsteking hebt wanneer je uw wagen start. Zoiets is in een land als Oostenrijk ondenkbaar.

In iedere brochure van pelletketels staan de richtlijnen beschreven waaraan je u het beste houdt. Als je een beetje uw gezond verstand gebruikt is er geen enkel gevaar voor ontploffing of brand.

David,

Ooit gehoord van een STOFexplosie ? Bij het inblazen van pellets kan er zoveel (hout)stof in de ruimte zweven dat dit met de aanwezige lucht een ontplofbaar mengsel vormt. Je plaatst in de pelletsopslagruimte best geen verlichting en zeker geen elektrische schakelaars.

vr gr

Pluto

Bedankt David voor de info ...

Dat die Saint-Roch pelletketel manueel moet bijgevuld worden vormt voor mij niet echt een drempel hoor ... heb nu al een pelletkachel en die moet ik ook om de x-dagen bijvullen. Wat mij ook aanspreekt is het feit dat in de prijs (ca. 5000 euro voor een systeem van 15-20 Kw) de ketel, de brander, de pelletschroef en de voorraadbak zitten.

Het huis dat we bewonen is een oude fermette (open bebouwing), dat we in de mate van het mogelijke zo goed mogelijk (zullen) proberen te isoleren. Maar daar het om een verbouwing gaat, zullen we altijd 15KW nodig hebben. Bij Ökofen zit je dan al een een prijs die enkele duizenden euro's hoger ligt. En bij KWB (ecoenergy) zag ik dat die ketels maar tot 12 Kw gaan.

Het is dus een beetje noodzaak dat we de mening van anderen vragen over de Saint-Roch pelletketel. Ik heb ook informatie gevraagd aan Buderus over hun ketel, maar die reageren niet...

Ja, ik heb al gehoord van een stofexplosie. Ik heb ook al gehoord dat door de wrijving van de pellets statische electriciteit kan ontstaan en dat een vonk ervoor kan zorgen dat heel uw kot in vlammen op gaat.

Ik heb zelfs ooit al eens video-opname gezien waarbij iemand gaat tanken en de boel in brand vliegt omwille van een vonk statische electriciteit tussen de wagen en de pomp.

In principe mag je ook niet roken of uw GSM gebruiken in de buurt van een benzinepomp. Maar wees a.u.b. eens realistisch. Hoeveel gevallen zijn er wereldwijd bekend waarbij aan een benzinestation een brand is ontstaan omdat er iemand aan het GSM'en of aan het roken was?

Zoals gezegd: Gebruik uw gezond verstand en hou u aan de richtlijnen die beschreven staan in de brochures. Dan bestaat er zeker niet meer of minder gevaar voor ontploffing dan bij aardgas of mazout het geval is.

Christophe, die informatie dat die pellethketel van KWB maar tot 12 kW zou gaan klopt niet. Die ketels hebben een vermogen tussen 10 en 30 kW. Maar prijsklasse ligt ook wel wat hoger dan de ketel van Saint-Roch.

David,

Wat is "wat" hoger, voor een KWB pelletketel van ca. 15Kw? Is dat trouwens met aanvoersysteem een voorraadbak of -zak?

't is inderdaad duurder om met zakken te werken heb ik gemerkt!! Maar misschien is er wel een mogelijkheid om die voorraadbak van Saint-Roch zelf wat uit te bouwen?

al een pelletbrander van 20 kw gevonden voor 1700 euro, een van 30 kw voor 2400 euro. Is best te doen.

Hans,

heb je hierover meer info??
goed en goedkoop altijd welkom.

Vincent

Mensen zoeken graag miserie op ,

ik vindt dit best intressant , de beste klant is ene die in de miserie zit ! daar kan je eens aan verkopen zonder te discussieren

Saint Roch ! maar jongens toch ! wakker worden !!
ze kunnen nog geen gewone deftige branders maken , laat staan pelletbranders...

Als het maar goedkoop is

Ik volg dit forum nu bijna een jaar.

Wellicht zijn er mensen die al veel langer dit forum afschuimen. Vandaar mijn vraag aan hen: storen jullie je ook zo aan die Thomas?
Heeft hij al ooit op een constructieve manier deelgenomen aan dit forum?
Wat doet hij eigenlijk op een forum met "groene" bedoelingen?

moest dit even kwijt,
teizman

Ik volg dit forum nu bijna een jaar.

Wellicht zijn er mensen die al veel langer dit forum afschuimen. Vandaar mijn vraag aan hen: storen jullie je ook zo aan die Thomas?
Heeft hij al ooit op een constructieve manier deelgenomen aan dit forum?
Wat doet hij eigenlijk op een forum met "groene" bedoelingen?

moest dit even kwijt,
teizman

Mogelijk naargelang hoe snel je die wenst op te warmen natuurlijk:

warmte-hoeveelheid = massa x soortelijke warmte x temperatuursverschil

dus 100 liter = 100 kg

warmtehoeveelheid = 100 kg x 4,186 kJ/kg.K x (50-10) K
= 16.744 kJ

doe je dat op 30 minuten dan is dat:

(16.744 kJ) / (0,5 x 3.600) s = 9,30 kJ/s of kW

Christophe,

Zowel de ketel van KWB als van Ökofen werken op een vergelijkbare manier. Ze vereisen, in tegenstelling tot de ketel van Saint-Roch, geen manuele bijvulling. Voor de aanvoer van pellets zijn diverse mogelijkheden beschikbaar:

- Ofwel werk je met een grote silozak waarin tot 5 ton pellets kunnen opgeslagen worden.
- Ofwel werk je met een ingerichte opslagruimte in je kelder. (Capaciteit afhankelijk van je beschikbare kelderruimte)
- Ofwel kies je voor een opslagtank in de grond.
- ...

Probleem is dat deze mogelijkheden wel zorgen voor een aanzienlijke meerkost t.o.v. die ketel van Saint-Roch. Ruwweg geschat zal je totale pellet-installatie een 9 à 10-duizend EUR bedragen. Reken 6500 EUR voor de ketel, 1500 EUR voor het aanvoersysteem (wormschroef e.d.) en 2000 EUR voor de opslagruimte. Dat zal ongeveer het budget zijn dat je voor ogen moet houden bij zowel KWB als Ökofen. Met die ketel van Saint-Roch zal je aanzienlijk goedkoper gesteld zijn, daar tijfel ik niet aan.

Voor u vormt die manuele bijvulling een minder groot probleem. Ik weet natuurlijk niet hoe oud en fit je nog bent en over hoeveel vrije tijd je beschikt, maar ik zie zo'n manuele bijvulling alvast niet zitten. Dat is natuurlijk allemaal heel persoonlijk.

Maar, buiten het feit dat je verveeld (?) zit met die manuele bijvulling, zegt mijn gut-feeling ook dat je met die ketel van Saint-Roch een kwalitatief minder goede pelletketel in huis haalt.

Ik heb die ketel op Batibouw eens open gehad en die brandkamer was toch wel opmerkelijk verschillend dan KWB of Ökofen. Mij leek het alvast minder doordacht te zijn en zeker niet onderhoudsvrij. Helaas kan ik er weinig zinnigs over vertellen want ik ben geen specialist-ter-zake

Hetgeen me ook nog wel was opgevallen was de as-lade van die Saint-Roch ketel. Ik vond die eerlijk gezegd belachelijk klein. Maar ik zeg het: als jij er geen probleem mee hebt om nu en dan uwe ketel eens een bezoekje te brengen en een hogere prijs te betalen voor pellets in zakken van 15 kg. ... dan ben je vrij in die keuze natuurlijk

Als een belangrijke speler vergeet je ook de ETA ketels te vermelden.

Deze zijn zeker zo goed of beter als KWB en Ôkofen, kijk maar eens op hun site www.eta.at, invoerder Belgie zit in Luxemburg.

V.

Beste,

Ik heb een 21-tal merken opgesomd met de nodige links erbij op: http://www.pelletinfo.net/

koen