Gebruik van fotovoltaische cellen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Graag had ik geweten of zonnepanelen gebaseerd op fotovoltaische cellen werkelijk een 'zegen' zijn voor het milieu.

Is het niet zo dat de productie van fotovoltaische cellen zeer milieubelastend is en dat de 'opbrengst' achteraf nooit meer kan goedmaken wat kapot is gemaakt aan het milieu tijdens de productiefase? Of heb ik het helemaal verkeer voor?

Geert Vancompernolle
Torhout

Reacties

welke is duur in gebruik
gas doorstromer of elektrische doorstromer
graag snel reachtie aub
groetjes

welke is duur in gebruik
gas doorstromer of elektrische doorstromer
graag snel reachtie aub
groetjes

gevonden op site ecostream.nl

23. Wat is eigenlijk de energetische terugverdientijd?

Onder energetische terugverdientijd (energieterugverdientijd) verstaat men de tijd die een zonne-installatie nodig heeft om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken als bij de fabricage verbruikt is. Zonne-installaties op basis van amorf silicium hebben volgens een studie van de TU Berlijn een energieterugverdientijd van17 tot 41 maanden. Bij kristallijne panelen ligt dit in dezelfde orde van grootte; daarbij brengen monokristallen het er ietsje slechter vanaf als gevolg van het onvoordeliger kristallisatieproces. Daarentegen kunnen energiecentrales die op fossiele brandstoffen draaien de bouwenergie nooit terugverdienen, aangezien doorlopend nieuwe brandstof wordt verbruikt.

Studie: een zonnepaneel produceert de erin gestoken energie binnen drie jaar. Eén van de manieren om energiewinningsmethoden te vergelijken is - naast bekende maatstaven zoals onkosten en milieueffecten - het tijdsbestek waarbinnen men de hoeveelheid energie kan opwekken die bij de bouw van de installatie verbruikt werd. Voorbeeld: grote centrales die door fossiele brandstoffen, waterkracht of kernenergie worden aangedreven, vereisen aanzienlijke hoeveelheden energie bij de bouw. Een nieuwe studie door "Energy and Environment Economics" toont aan dat het slechts één tot drie jaar duurt voor een zonnepaneel de bij de fabricage verbruikte energie zelf heeft opgewekt. In deze studie werd de vervaardiging van twee soorten zonnepanelen in een fabriek van "Siemens Solar Industrie" onder de loep genomen. Verwacht wordt dat de panelen tijdens hun hele levensduur 9 tot 17 maal zoveel energie zullen produceren als voor de fabricage benodigd is geweest.

groeten,

rik

http://www.sunforfree.net