houten ramen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag allemaal,

Dit onderwerp gaat over het bio-ecologische aspect van bouwen maar dat moet toch ook kunnen vind ik.

Ik wil houten ramen (PVC wil ik zoveel mogelijk vermijden).
Liefst geen tropisch hout en liefst hout dat ofwel onbehandeld is ofwel met natuurverven en olien. Volgens een cursus van VIBE die ik gevolgd heb is vb. Noorse den (maar ook andere Europese houtsoorten) behandeld met natuurverf/olie perfect bestand tegen rot en schimmel en zeer duurzaam. Je moet ze om de 4-5 jaar opnieuw behandelen met natuurverf/olie. Zijn er mensen die me dat kunnen bevestigen ?

Gisteren op batibouw stelde ik tot mijn verbazing vast dat verschillende firma's nog niet gehoord hadden van een FSC-label !! En spijtig genoeg is het bijna allemaal tropisch hout dat ze gebruiken.

Zijn er mensen die me bepaalde firma's kunnen aanraden ?

Er was gisteren 1 firma die me wel aansprak, het was wel weer tropisch hout maar wel met FSC-label en die wist duidelijk wel waar hij over sprak.
Alleen, de ramen waren 'gedrenkt' tegen schimmelrot en geverfd met acrylaatverf (op waterbasis). Hoe milieuvriendelijk is dit ? (ik weet het niet, maar ik weet wel dat 'op waterbasis' geen uitsluitsel geeft over het feit of een verf nu milievriendelijk is of niet)

Erik

Reacties

Onze ramenmaker raadt Oregon aan als een goed (ecologisch) alternatief. t ?
Wat is de ervaring hiermee?

Oregon is een uitstekend alternatief. De meeste ingevoerde noordamerikaanse douglas fir komt uit gecontroleerde bossen. De schrijnwerker vraagt natuurlijk het best naar oregon kroon, dwz. 1e keuze, spintvrij en rechtlijnig.
Mon

Oregon pine wordt gewonnen in Oregon. Wordt gebruikt in de scheepsbouw om masten van te maken omdat het geen knopen of weren vertoont, waardoor het mooier en sterker is. Maar een raam is geen scheepsmast. Persoonlijk heb ik 10 jaar geleden een raam laten maken in inlands grenen hout en dat voldoet prima. Waarom moet hout altijd van de andere kant van de wereld komen ?
E.desmedt schreef:
> Dag allemaal,
>
> Dit onderwerp gaat over het bio-ecologische aspect van bouwen maar dat moet toch ook kunnen vind ik.
>
> Ik wil houten ramen (PVC wil ik zoveel mogelijk vermijden).
> Liefst geen tropisch hout en liefst hout dat ofwel onbehandeld is ofwel met natuurverven en olien. Volgens een cursus van VIBE die ik gevolgd heb is vb. Noorse den (maar ook andere Europese houtsoorten) behandeld met natuurverf/olie perfect bestand tegen rot en schimmel en zeer duurzaam. Je moet ze om de 4-5 jaar opnieuw behandelen met natuurverf/olie. Zijn er mensen die me dat kunnen bevestigen ?
>
> Gisteren op batibouw stelde ik tot mijn verbazing vast dat verschillende firma's nog niet gehoord hadden van een FSC-label !! En spijtig genoeg is het bijna allemaal tropisch hout dat ze gebruiken.
>
> Zijn er mensen die me bepaalde firma's kunnen aanraden ?
>
> Er was gisteren 1 firma die me wel aansprak, het was wel weer tropisch hout maar wel met FSC-label en die wist duidelijk wel waar hij over sprak.
> Alleen, de ramen waren 'gedrenkt' tegen schimmelrot en geverfd met acrylaatverf (op waterbasis). Hoe milieuvriendelijk is dit ? (ik weet het niet, maar ik weet wel dat 'op waterbasis' geen uitsluitsel geeft over het feit of een verf nu milievriendelijk is of niet)
>
> Erik

Hebben eindelijk gekozen om oregon ramen te bestellen en ze zo natuurlijk mogelijk te laten qua uitzicht. De schrijnwerker stelt voor ze eerst te impregneren. Wat kan daarna best gebeuren (voor oregon): klassieke beits gebruiken of behandelen met natuurlijke olieën? Moet deze behandeling dan voor de plaatsing van de ramen gebeuren of mogen die na ene eerste imprgenatiebeurt geplaast worden en dan pas behandeld met beits of olie?

Dank voor elke vorm van hulp.

Indien je dat wenst altijd eerst impregneren of behandelen met een houtbeits met minimale filmvorming die diep in het hout indringd
Pas daarna (indien gewenst...) met een dikker of geconcentreerder olieproduct verder afwerken.
Dit laatste bij voorkeur gepigmenteerd met (onschadelijke!) transparante ijzeroxidepigmenten dewelke als UV-filter dienen en uw hout beschermen tegen het UV licht (en dus tegen het vergrijzen).
Op die manier vertraagd de natuurlijke afbraak van de houtvezel door het UV licht aanzienlijk en verlengt u extra de levensduur van uw houtconstructie.

Uw schrijnwerker heeft door het toepassen van die Xylamon Primer zich gehouden aan hetgeen men wel eens vernoemt "de regels van het vak...".

Hij is daar vanuit vakkundig standpunt toe verplicht want ander zou u hem daar in gebreke voor kunnen stellen.

Xylamon Primer beschermt hout tegen insecten en schimmels met zogenaamde actieve producten (daar heeft die fabrikant een toelating voor van het Min. V. Volksgezondheid).

Op dit product kan u zowel een beits met minimale filmvorming toepassen (geen of bijna geen oliefilm op het hout) als een dik olieproduct (geeft meer vulling, bijna als een vernislaag).
Het allerbelangrijkste is dat die producten (naast het ademend effect van de olielaag) voldoende pigment bevatten dat als UV filter dienst doet.

Vraag dus voor je afwerking (desnoods schriftelijk) dat je afwerklaag gepigmenteerd (gekleurd) is met transparante ijzeroxiden.
Die vind je zowel bij in de sector van houtbescherming met pesticiden (wat we natuurlijk willen vermijden) maar ook in de bio-sector.

Ik zend je ook nog wel een privé-mail over alternatieve producten (zonder pesticiden) die ik zelf ga maken.

Succes,
Rudy Martens

Rudy,
Wil je eens zoeken onder de naam ''fichte'' aub.
Mon

Beter nog is fichte holzfenster.
Mon

Mon,
ja ik weet hiervan.
Sterker: In bepaalde teksten van de Nederlandse Staat staan zelf toepassing voor waterbouwkundige werken! Als je dat hier aan een geronomeerde vakmensen uit onze houtsector verteld dan schiet die gewoon in een lach en denken ze dat je ze in de maling neemt.

Vurenhout staat in ons land in duurzaamheidsklasse IV (zie links op mijn vorige repliek) daar kan niemand juridisch onder uit.

En... als je hier in Vlaanderen een schrijnwerker contacteert over de kwaliteit van vurenhout dan zul je van de bijna allen omschrijvingen voor vurenhout krijgen als: "Stoofhout", of "Konijnenkotenhout" en dergelijke.

Ik kan je hier in ons landje zo ook toepassingen van populier laten zien die tientallen jaren oud zijn. Onbehandeld, niet verrot, niet aangetast door insecten.
Maar dat zijn uitzonderingen, 999 per 1000 van de aanverwante toepassingen zijn al lang opgewreten door insecten of opgerot.
Dan krijg je ook analoog als hier met vurenhout lyrische en uforische kwaliteitsbeschrijvingen die technisch geen steek houden.

Het is niet mijn bedoeling om dwars te liggen hé, maar ik wil hardnekkig vermijden dat mensen fabeltjes geloven en nadien met hun houtconstructie dik in de miserie komen.

Blijkbaar loopt de cronologische volgorde van de replieken door elkaar.
Als je in Outlook een repliek geeft dan staat die achter de repliek van diegenen waarop je reageert.
Als je je repliek ingeeft op het forum zelf dan wordt die ingevoegd na de laatste repliek.

Daarom nog volgende reacties:
Ja Hans bij nader inzien moet ik je 100% gelijk geven met het juiste taalgebruik wat betreft "ademend", "waterdampdoorlaatbaarheid"... en ik ga jouw tip voor het juist woordgebruik zeker gebruiken in mijn eigen beroepssfeer. (De grote concerns blijken wel gretig de term "ademend" te gebruiken...).

Pesticiden:
Of we voor of tegen het gebruik ervan zijn maakt niets uit omdat we allen de EU-reglementen moeten aannemen en als het ware ook "ondergaan", of we ertegen zijn of niet. Dat is nou eenmaal wat je het ambetante of vervelende kantje van wat je een democratie kan noemen.

Maar als we dezelfde strenge criteria voor pesticiden en solventen zouden toepassen op whisky daar zou dan ook een kenteken moeten opstaan als een doodshoofd, en zinnen zoals op solventen "Kan bij verslikking longschade veroorzaken".
Op een zak cement staat ook een kanjer van een Sint-Andrieskruis dat het een schadelijk product is. Dan spreek ik nog niet over de keukenkruiden die we in huis hebben.

Reachnormen:
Ik kan men niet van de indruk ontdoen dat de Reachnormen gecreerd zijn door grote multinationals omdat zij dan de enigen zijn die overblijven om pesticiden te commercialiseren op de EU-markt. (Welke biofirma kan er 3 milioen Euro betalen om een voor de mens niet schadelijke grondstof te laten notificeren?).
Als je de Reachnormen letterlijk en effectief zou toepassen op onze natuurlijke bio-keukenkruiden dan kunnen we een flinke hoop laten vernietigen.
Die Reachnorm is oorspronkelijk vanuit bepaalde milieu en bio-organisaties de hemel ingeprijst, maar als men diezelfde Reachnormen effectief zou toepassen kan de bio-sector het gros van zijn voedingssupplementen laten vernietigen. En daar zitten suplementen bij waar een apotheker sterk van opkijkt.
Denk maar even aan de gezonde zoetstof uit de plant Stevia die men net met deze Reachnormen zonder problemen tot heden kon verbannen van de EU-markt.

Maar terug terzake want nu wijk ik af:
Begrijp men niet verkeerd hé, ik wil hier geen pleidooi houden voor Permetrine maar als het echt niet anders kan dan wel (bv. een nokbalk in je huis met beginnende aantasting door insecten).
Ik ben beroepshalve zelf bezig met de creatie en/of verdere ontwikkeling van een reek natuurolie gebaseerde houtbeitsen waarin ik pertinent weiger om actieve pesticiden (zoals Permitrine) in te gebruiken.

Een idee:
Zou het niet interessant zijn om jaarlijks eens één of twee maal een BBL-forum-dag te organiseren waarop alle leden van het forum welkom zijn.
(ik post dit seffens als een nieuw onderwerp op dit forum).

Rudy,
Het probleem zit hem in het afwerksysteem. Jaren geleden werden er ramen gemaakt in vuren, rood noords en de onderblok in eik. Er was nog geen invoer van exotische houtsoorten. De afwerking bestond uit loodhoudende dampdichte verven. Meestal werden er meer verflagen langs de buitenzijde gezet dan langs de binnenzijde, gevolg was interne condensvorming in het hout met de gekende gevolgen. Doe je hetzelfde met houtsoorten klasse Ie IIe IIIe dan heb je juist IDENTIEK resultaat. Ik heb geschilderde merantie,cedar, oregon kroon,afzelia(bipendensis)met spint!!!, aformosia, nemesu, kambala(iroko)ramen gezien met schimmel, houtrot, weggevreten stukken etc.
De laatste jaren zijn er filmvormende en niet filmvormende producten ontwikkeld die deze problemen voor een groot stuk oplossen. Alles hangt af van de kwaliteit van de houtsoort,
constructie(verbindingen), profiel, thermische condities(vocht-thermische schokken) en afwerksysteem. Dikwijls is het beter het niet te behandelen(vergrijzen) dan een verkeerd afwerksysteem te gebruiken(vochthuishouding). Ik hou hierbij geen rekening met het esthetische item.
Mon

Shell is een van de grootste eigenaren ter wereld mbt bossen.
Ik heb ergens gelezen dat men bezig is om berkenhout via milieuvriendelijke wijze om te werken naar hout die oa gebruikt kan worden voor kozijnen etc.

Mon,
100% akkoord met je laatste repliek.
en ik ga daar zelfs nog een stuk verder in, nml dat het impregnatiesysteem de kwaliteit en duurzaamheid van het afwerksysteem bepaald.
Dat is geen loos betoog want daar heb ik een volledig studie/proef van TNO van. Volledig blinde proef waarbij alle vaklui hetzelfde blik met genummerd wit etiket kregen, niemand wist dus welk merk hij aan het verwerken was.

Uit dit onderzoek bleek dat de kwaliteit en duurzaamheid van het afwerksysteem (transparant of dekkende verf) meer afhankelijk was van een al of niet gebruikt impregneermiddel dan van de ondergrond (het hout) of de aard van de afwerklaag (bv. alkyd in solventen of acrylaat in water...).

In die zin heb ik ervaring met kopernaftenaat (opgelost in aromaatvrije white spirit). (Valirol Preventief groen van Corn. Van Loocke NV uit Brugge, met goedkeuringsnummer van het Min. Van Volksgezondheid).
Giftigheid:
LD 50 oraal rat van de pure grondstof = 4,5
Ter vergelijk keukenzout = 1,5 gram!
Kopernaftenaat is niet te vergelijken met de fameuse quaternaire koperzouten die uitlogen in de natuur en zeker niet met de synthetisch groen gekleurde (gelukkig inmiddels verboden!) chroom en arsenicum vuiligheid die men vroeger gebruikte om te drenken.
Onder hoge druk geimpregneerd (of 5 dagen onderdompelen) zodat het tot in de ziel gedrengt is hier zelfs bestendigheidsklasse V (vijf) te halen (bestand tegen zeewater).

Met dit product kan je eender welk hout enorm opwaarderen omdat de levensduur van het hout minimaal verdubbeld.

Daarbovenop een high solid 2-component PU-lak gestookt op basis van herwinbare olie en je zit met een super-top-kwaliteits systeem (ik heb mijn eigen ramen zou gedaan natuurlijk). Alle zijden van het raam moeten gedaan worden (dus voor het plaatsen ook de dagkantzijden).

Grote voorwaarde voor het lukken van het systeem is dat het hout door en door droog moet zijn op het moment van de toepassing (om het hele zaakje zou nog wat sneller oprotten dan een onbehandeld systeem).

Als je dan voor "trekkende" houtsystemen het Duitse raamsysteem kan toepassen (die maken hun gewone raamprofielen door drie duimse latten opeen te lijmen) dan zit je ook voor het kromtrekken nog een stuk veiliger.

Probleem is en blijft natuurlijk dat je met zo'n alternatief systeem tegen de bestaande regels moet ingaan waarvoor de meeste vaklui ondertussen wel erg op hun hoede zijn (als er iets misloopt hebben ze juridisch geen been om op te staan).

Ik neem even de draad terug op van deze discussie met een waarschijnlijk erg naïef klinkende vraag, maar volgende week komen ze de ramen plaatsen, oregon dus met eerste drenking met xylamon primer. Als ik lees, een paar berichtjes hoger, dat xylamon primer toch niet zo gezond zou zijn, is het dan niet beter om de ramen te verven, te lakken, spijtens de esthetische en andere voordelen van de 'naturel', zodat de vuilligheid zo weinig mogelijk kan 'uitgeademd' worden. Een deksel op een vuil potje, ben ook niet gelukkig met die idee, maar denken dat mijn kinderen in de zomer giftige uiywazemingen ademen, vind ik nog minder leuk om aan te denken...

Patrick:
Het is hier helemaal niet mijn bedoeling om een pleidooi voor bepaalde pesticiden te houden maar om je angst weg te nemen:
-Azaconazol of Prepaconazol, het fungicide in Xylamon is een product dat afgeleid is van een analoog product dat men gebruikt op de huid (Dermaconazol van Janssens Pharmaceutica).
-Permetrine is afgeleid van een een natuurlijk insecticide in planten maar omdat dat maar thermisch stabiel was tot +-45 graden Celcius heeft men in dat molecule 1 atoom chloor ingebracht zodat het bij hogere temperaturen (bv. hout in de nok van een dak en in de zomer) niet thermisch gaat ontbinden. (Als ik mijn niet vergis wordt Permetrine ook op landbouwgewassen toegepast).

Hopelijk stelt dit je wat meer gerust.

En:
Zet één laag oliegedragen verf, vernis of dikke houtlasuur op je hout en het zaakje is helemaal geisoleerd.
(Het woord "primer" in die merknaam duidt er infeit op dat het letterlijk "primer" of een eeerste grondlaag is waarop nadien nog afgewerklaag toegepast gaat worden).

Wil je je Oregon niet verstoppen onder een verflaag plaats er dan twee lagen van een niet afsluitende houtlazuur op gepigmenteerd met onschadelijke transparante ijzeroxiden (dienen als UV filter).
Laat je in dit laatste geval niet foppen met kleurloos of lichte eik.
Neem bv. kastanjekleur of oregonkleur (of de nog donkerdere noten, teak of mahoniekleuren).
Hoe meer pigment in de lazuur zoveel te hoger de UV-bescherming.
Ik zend je een aparte mail met een bepaalde merknaam (omdat het niet de bedoeling is reklame te publiceren op dit forum).

Hopelijk heb je er iets aan,
Rudy

Hans, Mon,

Ik kom nog even terug op de vurenhout.
Volgens de link van Mon blijkt inderdaad dat er vurenhout "Fichte...) op de markt aangeboden wordt van bomen die traag kunnen groeien hebben.
Dan heb je natuurlijk topkwaliteit hout (zoals men ook normaal kwalitatief ook verwacht van ander witte houtsoorten uit bv Noorwegen, Zweden of Finland).

Maar het probleem is dat men ook vurenhout uit centraal Frankrijk (bv. uit de omstreken van Clairvaux-les-Lacs of de lage Jura) invoert.
Daar spreekt men dan dikwijls van "bois de chaufage" zodat het "vuren"-hout weer al eens bewijst dat het zijn naam niet gestolen heeft.
Als je in die streken meer naar de "hoge Jura" gaat (bv. streken meer in de buurt van Annecy) en je hebt daar vuren uit het hooggebergte en dan zit ook hier weer terug in een superieure kwaliteit om constructief te gaan gebruiken zoals jullie o.a. vernoemden voor ramen.

Ik woon in het middeleeuwse dorp Désaignes in De Ardèche.
In het dorp is een zeer professionel fabriekje dat van kastanje hout kozijnen en deuren maakt. Voor het dorp is de werkgelegenheid die dit biedt essentieel.
Ik zoek naar een importeur in Nederland die deze kwaliteitsproducten wil afnemen.
Met vriendelijke groet,
Anne van 't Veer

Ben op zoek naar de juiste beits voor ramen en deuren van heel het huis - binnen en buiten. Geen idee met welk soort beits er vroeger behandeld is. Zo kwam ik op dit forum gegoogled.
Allemaal erg interessant, maar dat brengt me nog niet dichter bij een merkkeuze. Ik begrijp dat dat op 't forum niet kan maar is er ergens een vergelijkende lijst te vinden ?
Dank voor tips.
pcgent

Ik zit met volgend probleem: de verf op de onderste zijde (tegen het glas) van een veluxraam schilfert af, vermoedelijk door condenswater.
Heeft iemand een oplossing om afschilferen te voorkomen?

De beste oplossing is om de oorzaak, vermoedelijk condens zoals je schrijft, aan te pakken.
Ik vrees echter dat dit constructief (alles is reeds geplaatst) niet meer mogelijk is.

Wat je echter wel zou kunnen overwegen is om de verf te verwijderen en een dunne niet tot weinig filmvormde kleurbeits op oliebasis op het hout toe te passen.

Dit soort dunne beitsen microporeus (in de volksmond noemt men het in het Ned. wel eens "ademend" of in het Fr. "respirant"). Die beitsen geven door hun dunnen laag (< 20 micron) weinig tot geen gevaar op afschilferen omdat het vocht eronder gemakkelijker naar buiten kan migreren.
Nadeel: Je moet het jaarlijks inspecteren en zo nodig (met intervallen van +- 1, 2 tot 3 jaren) een nabehadeling geven.
Voordeel: Omdat die producten waterdun zijn en men tussen de lagen bij de meeste merken niet hoeft te schuren is zo'n nabehandeling maar een paar minuten werk.

Op dit forum vraagt men om merken en reklame tot het uiterste te vermijden daarom zend ik je een aparte mail met merknamen.

En waarom wordt er geen robinia gebruikt ? De bomen groeien in België en het hout heeft een hoge duurzaamheidsklasse.

Prachtige tip van Pol!

Over Robinia kan je heel wat info vinden op onderstaande Belgische link:

http://www.bois.be/documents/pdf_description_detail/Robinia_nl.pdf

Als je de "werking" van het hout bekijkt in de vergelijkingstabel met eik dan denk ik dat het wel aangeraden is om de raamprofielen te maken als een laminaat van 3 of meer duimse planken.
Dit laatsteom extra stabiele raamprofielen te bekomen met een minimale kans op kromtrekken.

Vraag is of dit hout op de Belgische markt wat vlot te bekomen is? En de prijs (ik heb er geen idee van)???

Robinia is inderdaad een sterk ondergewaardeerde houtsoort.
Alhoewel deze boom hier zeker aanwezig is, is de
beschikbaarheid van het hout eigenlijk veel te klein.

Dit is eigenlijk de duurzaamste Europese houtsoort (klasse
I-II), maar kan inderdaad werken.
Dus best voor ramen e.d. 'gelamelleerd' werken.

Prijs? Ik heb geen exate cijfers maar heb wel weet van
ongeveer € 1000/m³ excl. BTW. Dus goedkoper dan eik e.d.

Beste iedereen,

het is niet direct een antwoord op het forumtopic, maar ik zie eerlijk gezegd door de bomen het bos niet meer.
Al die verschilende houtsoorten!

Wij willen graag onze 2 voorste ramen (aluminium, enkel glas) vervangen in houten ramen en hebben hier en daar al informatie en prijzen ingewonnen. (Riche, Belisol, Ramatec, bij Noordboom (nog niet gekregen), Del Sol (kastanje))
Ik heb al veel opgezocht wat al dan niet mag en niet mag... maar om eerlijk te zijn weet ik het nu nog minder.

Hoe zit dat nu juist met Meranti? Wij kregen van twee zaken te horen dat Meranti echt niet meer is wat het geweest is, dat vooral Afromosia wordt gebruikt.
We vonden dit een mooie houtsoort en dachten even om dit te laten vergrijzen, maar zijn daar snel weer van afgestapt, omdat we het risico niet willen lopen.
Nu hebben we beslist om het hout te drenken en af te werken met eventueel een teakbeits. Maar nu las ik ergens dat dat ook geen goed idee zou zijn, moeilijk om te herbeitsen of zo...
 

Pffff ik weet uiteindelijk niet meer wat te volgen.
Dialoog vzw spreekt in hun cursus over robinia, kastanje en eiken.

Waar moeten we nu eigenlijk op letten in onze keuze?? We kunnen ook niet blijven twijfelen want we willen niet nog een volledige winter met dat enkel glas!!

 

Groetjes,

P.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ikzelf ben meubelmaker/meubelrestaurateur (en soms restaurateur van oude ramen en deuren)

Dus geen schrijnwerker, maar ken mijn houtsoorten wel  :-)

 

Welke houtsoort wil je gaan drenken? want bij een houtsoort met duurzaamheidsklasse 1  is dat niet nodig.

Afwerken met een olie of beits is dan al genoeg en als je nog minder onderhoud wilt kan je naaldhout nemen met een verflaag op waterbasis.

 

Merantie: ik geloof dat er meer dan 200 soorten merantie bestaan, dat is dus het probleem.Vroeger had men vooral "red dark merantie" als naam voor de goede merantiesoorten die zwaar en donker roodbruin waren, maar tegenwoordig verkopen ze ook al merantiesoorten die veel lichter zijn (zowel van kleur als gewicht) en deze zijn minder goed.

Afzelia is dan beter, maar ook duurder. (veel in Nederland gebruikt)

Afromosia is zeer goed en kan men gewoon laten vergrijzen, maar is enkel nog te verkrijgen als FSC(Op zichzelf  goed, MAAR is zeldzaam aan het worden dus toch ook weer niet zo ecologisch.)

 

 

Dan de inheemse soorten :

Kastanje : (waarschijnlijk gevingerlast?) is minder goed dan eik of robinia en hou er rekening mee dat de vingerlassen kunnen uitzetten waar veel regen op valt (zoals de waterlijst e.d.)

Eik: werd vroeger veel gebruikt, MAAR robinia is nog Veel beter.

 

Wat de firma's betreft: riche en noorderboom zijn alleszins goed en je kan ook eens prijs vragen bij thermopane.

 

 

 

 

Hallo Erik,

Wat dacht je van kastanje?

Zeker ook een houtsoort die geschikt is voor verwerking in raamprofielen en geen ongekende op de markt.

Ideaal is van deze kepers een behandeling te geven met een grondeerolie en af te werken met een mooie oliebeits.