Inox schouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

kan iemand mij helpen met het volgende want ik krijg tegenstrijdige informatie van zogenaamde experten.
Ik moet een inox schouw plaatsen in mijn huis van 3m in huis, dan door mijn onderdak en nog 1,6m daarboven.
Volgens de ene expert moet ik een dubbelwandige inox buis steken zowel binnen als buiten mijn huis en volgens de 2de expert is een enkelwandige buis voldoende voor binnen om deze dan aan te sluiten op een dubbelwandige voor ze door mijn onderdak gaat.
In huis is er wel een gemetste behuizing voorzien voor de buis.
By the way, het gaat hier over een houtvuur dat er op zal aangesloten worden.
Thx

Reacties

Ik zou ook graag een schouw voorzien in onze nog te bouwen
woning.
Omdat we zeer goed willen isoleren ben ik bang dat de schouw een te grote koudebrug gaat zijn.Je kan de wanden van de schouw wel isoleren maar de koude lucht kan toch langs boven helemaal tot in de living naar beneden komen??
Is dit te verwaarlozen of is hier een oplossing voor?

marc vh

Ik zou voor het gedeelte binnenshuis een enkelwandige nemen en de losse isolatiekoker errond. Dat hebben wij ook gedaan. Dat spaart die 2e dure inox mantel uit.
Buitenshuis verdergaan met dubbelwandig dat zowieso de isolatie erin heeft.
Die isolatiekokers van drukvaste Rockwool (ik dacht 80kg/m³) zijn practisch, en vormen een perfecte schil rond de inox schouw.
Onze schouw passeert de slaapkamer, en rond de inox buis met losse Rockwool mantel, zit nog vele resten Rockwool 431 van de spouw, binnenin de gyproc omkasting.

Johan VH

Dit zijn de isolatiekokers die Johan bedoelt:
http://belgie.rockwool-rti.com/graphics/Product-Datasheet/NL/RTI%20PDS%20ROCKWOOL%20810%20BELNED_nl.pdf
Werkt wel fijn, behalve voor bochten: snij en paswerk ;-(
De alu-folie die errond zit heeft een zelfklevende overlap om de koker te verzegelen. Bij mij loste die op veel plaatsen. Een paar rollen alu-tape lonen dus wel.
Ook uitkijken welke diameter van buis je hebt. Ik zit hier met 13 cm inox buis, en willen ze die afmetingen nou net niet (op stock/in hun gamma) hebben. "Heel simpel. Ge snijdt gewoon ... (de een overdragen, afronden na de komma ...) een goei 3 cm weg en da past." Ja, maar ook aan de vouwnaad aan de achterkant een driehoekige strip wegsnijden. Informeer dus eerst effe welke binnendiameters je kan krijgen, en - als het mogelijk is - pas daar dan eventueel je buisdiameter op aan. Tenzij je geen problemen hebt met pas en snij werk.
Verder heel tevreden over. En, ik heb de prijzen wel niet bij de hand maar, een stuk goedkoper dan dubbelwandige, geïsoleerde inox buis. Zeker als ge een aantal bochten hebt.

Groetjes,
Frank

Ik verbouw momenteel een oud huis. In de gemetste schouw van ca. 12 m wilde ik een inox pijp te steken met een diameter van 15 cm om er een pelletkachel of een tegelkachel op aan te sluiten. De pijp wilde ik dan isoleren door er vermiculietkorrels rond te storten. Nu verneem ik dat dit niet meer zou toegelaten zijn, kan iemand dat bevestigen en kent iemand een alternatief? Ik ga die schouw echt niet van onder tot boven open kappen!

Wiwi, dacht onlangs gelezen te hebben dat vermiculietkorrels asbest bevatten, vandaar logischerwijs het verbod.
Groeten, Danny

Heeft hier iemand de ruimte tussen de bestaande gemetselde schouw en inox rookgaskanaal geïsoleerd en waarmee? Vermiculiet, perliet, argex, SLS 20, steenwol(vlokken) of bestaat er ook een hittebestendige variant van cellulosevlokken?

Wat is er nu eigenlijk van aan van dat asbest en vermiculiet ?
Een stadslegende gecreeerd door fabrikanten van dubelwandige inoxbuizen ???

Gevonden op de webite De stadswinkel vh brussels hoofdstedelijk gewest:
Vermiculiet is een glimmerachtig gesteente dat, onder invloed van hevige warmte, een hevige reactie ondergaat waardoor het zwelt in de vorm van schilfers; perliet is een kiezelhoudend vulkanisch gesteente dat op dezelfde wijze reageert om parels te vormen. Deze materialen bevatten geen asbest en worden als alternatief voor asbest voorgesteld voor toepassingen waar de volledige onbrandbaarheid prioritair is (bijvoorbeeld voor de isolatie van schoorstenen )

Dit is dan weer heel andere koek, gevonden bij Tanslab (erkend doorde belgische overheid)
Studie (2003)
ASBESTOS -studie over de aanwezigheid van asbest in VERMICULIET.

Besluit;
VERMICULIET is een grondstof die per definitie vanuit haar oorsprong
meer dan waarschijnlijk altijd "minstens" sporen van asbest bevat !

Belangrijke nota;
Grote voorzichtigheid dient in acht genomen, daar indien er asbest
aangetroffen wordt in Vermiculiet het vrijwel altijd Actinoliet asbest,
hetzij Tremoliet Asbest is, van beide is geweten dat zij door de aard
van de vezels zeer gevaarlijk zijn, zelfs in zeer kleine hoeveelheid, daar
zij beiden behoren tot de groep de AMFIBOOL ASBESTEN