IsoFloc Platdak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hi,

Voor de nog te bouwen aanbouw met plat dak, overweeg ik van zogenaamde TJI-liggers te gebruiken voor de dakconstructie.
Deze zouden ongeveer 30cm hoog zijn. Ideaal dus om deze ruimte te isoleren met bvb isofloc. Maar ik dacht ooit eens ergens gelezen te hebben dat deze opbouw af te raden is omwille van mogelijke condensproblemen.
Maar onlangs heb ik deze dakopbouw tegengekomen op het internet. Meer bepaald op de website van http://www.rowad.de . Het is een isofloc plaatser en daar vindt je tevens nog andere dakopbouwen.

Enfin, is deze doorsnede goed van opbouw of kan ik beter een betonen dak nemen met daarop het isolatiemateriaal?

Mvg
Leo

Reacties

06-11-2003 14:59 IP: logged christophe

"hallo,

ik als architect zou het ook niet zo doen... om de simpele reden dat het hout een "koudebrug" vormt door gans het dak (met TJI is dit inderdaad al beperkt maar wel duur).

maar inderdaad, cellulose is al dampbuffer en EPDM is dampopen... moet je wel weten dat voor METALEN daken het WTCB tot over 2 jaar deze constructie VERPLICHTTE en sinds 2 jaar deze constructie VERBIED wegens te veel condensproblemen!!

groeten,
christophe"

Even deze oude staart terug ophalen...
Wat is er dan wel een goede manier om een METALEN plat dak te isoleren ?
Ik heb nl. een plat dak, de oerklassieke opbouw, nl. gewone zink, daaronder planken -los van elkaar gelegd-, op de roosters.
Heel goed voor de beluchting van de zink, ivm vorming beschermende laag, maar natuurlijk een ramp op isolatiegebied. De zink is vrij nieuw (10 jaar), dus uitbreken vind ik geen optie.

Daarom had ik gedacht de ruimte tss de roosters te vullen met platen genre Homatherm, tot op enkele cm van de bovenkant van de roosters. Op die manier blijft er een spouw waar de lucht kan circuleren, voor zowel de zink, als om ev. condensatie te laten afvoeren. De onderkant afsluiten met damprem genre pro clima.
Om warmteverlies uit de isolatie door te veel luchtcirculatie aan de bovenkant te vermijden, zou ik ook de bovenkant van de platen inpakken; misschien ook pro clima of een materiaal dat iets dampopener is (welk???).
Op die manier werk ik toch mooi van dampdicht naar dampopen, en zouden problemen ivm met condensatie vermeden kunnen worden ?

Op die manier gaat de zink natuurlijk meer blootgesteld worden aan extreme temperatuurschommelingen. Bestaat er een materiaal dat boven op de zink kan gelegd worden, om die daartegen te beschermen ?

luc,

hoe dik is je houten roostering?

als je 18cm dikke cellulose kan aanbrengen (laten inblazen tot tegen de houten beplanking) en daaronder de inthello als damprem hebt aangebracht dan zal je dak "seizoensademen": het hout zal altijd droog blijven, het overtollige condens wordt opgeslagen in de papiervlokken en bij een droog binnenklimaat wordt dat aan "hoog tempo" door de inthello naar binnen uitgeademd. dit werkt best als je binnen geen gyproc ofzo als plafond neemt, maar (geschilderde) brede houten latten met telkens enkele mm (adem)voeg tussen: dan kan je dak in de droge binnenseizoenen snel uitdrogen naar binnen.
dit is een zeer goede opbouw, die door isofloc en proclima wordt ondersteund.

groeten,
christophe

PS: voor je zink moet je geen schrik hebben als die goed is geplaatst.

Christophe,
dank je wel voor de snelle reactie.
De roosters zijn idd ongeveer 18 cm hoog. De planken erop zijn zonder tand en groef en liggen 5 mm uit elkaar. Geeft dit geen probleem bij het inblazen ? Vliegt de cellulose er dan niet los doorheen tot tegen de zink ? Of kan dit geen kwaad ? Ik heb vooral schrik dat mijn zink binnen de kortste keren gaat geperforeerd zijn. Vandaar dat ik eerder dacht aan platen zoals homatherm.
Inthello ken ik niet. Is dit een damprem zoals pro clima, of heeft het nog andere eigenschappen ?

De zink is niet zo bijster goed gelegd. Mooi gesoldeerd, daar niet van, maar op sommige plaatsen gaan de rechtopstaande randen daarna rechtstreeks onder de dekstenen, zonder "solijns", dus geen uitzetting of krimp mogelijk. Je houdt het niet voor mogelijk wat sommige "professionals" durven presteren.
Maar ik dacht vooral aan het "schrikeffect". Zomers onweer op een gloeiend hete zink.

luc,

inthello is de nog meer ademende versie van proclima: die is "zelfregulerend" en laat dus weinig vocht door van de ruimte naar de isolatie, maar wel veel vocht van de isolatie naar de ruimte. zo blijft je dak zeker droog.

in de cellulose zitten boorzouten, en dat kan eventueel bij contact met zink wel aantasting geven. dus daar kunnen we toch best voorzichtig mee zijn: een dunne plaat homatherm of een solitex die tot tegen de bebording komt kan dan geen kwaad. inblazen is veel goedkoper dan homatherm, dus misschien moet je eens van beide offerte vragen om te zien wat het beste in prijs zal zijn.

ik zou wel zoiezo vullen tot tegen de bebording, al dan niet met een folie tussen.

groeten,
christophe