regenwater en was

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

mijn architekt stelt mij voor om het hemelwater te gebruiken voor 1 wc en voor de wasmachine.
Iemand hiermee ervaring ? geeft dit geen reuk of plekken ?

Reacties

As, uit jouw douche kop komt alleen waterdruppels?

Als je in de douche staat ontstaat er ook een gedeelte waterdamp, zet de douche kraan maar eens op heel warm dan zie je de waterdamp veel beter. (Hoe hoger de watertemperatuur hoe meer waterdamp)

Om legionele te doden moet de temperatuur steeds boven de 60°C blijven. DWZ zelfs ald je water aftapt mag de temperatuur niet onder 60°C zakken; Bij een elketrische boiler wordt meestal gekozen om deze op te laden op nachttarief, en kun je dus niet garanderen dat de temperatuur in de boiler steeds hoger blijft dan 60°C. De kans op besmetting blijft bestaan.Omdat het nog niet is gebeurd wil niet zeggen dat het niet kan.Verkomen is beter dan genezen.
Ten tweede een hoge boiler temperatuur is niet al te milieuvriendelijk. Ook kan er snellere slijtage, beschadiging van sommige leidingen, kranen bekomen.

As

Legionella is maar een klein probleem volgens mij, maar besmettingen allerhande via regenwater zijn dat niet. Wat ratten betreft, heb jij een rattenklep in de overloop, zodat ratten niet via de riool in jou put geraken? Want ratten zijn verzot op proper water, ook al leven ze in riolen.
Verder heb je risico's door dooie dieren op je dak. Want dat soort besmettingen is 100 keer gevaarlijker dan legionella. Toch nog even wat legionella betreft, legionella is altijd aanwezig in drinkwater, daar kan je niets aan doen. Alleen gaan ze pas uitbundig beginnnen te vermenigvuldigen bij t° boven de 20°, en kolonievorming stopt bij 60 a 65°. Maar dan zijn de beestjes nog niet dood. Sommigen overleven tot 70° en meer. En je warm waterboiler zal misschien wel 60° of meer zijn, maar teleksn nadat je warm water genomen hebt, blijft dat in de leiding achter, en koelt snel af naar 20 a 25°, en daar houden ze van.

Hans

Beste allemaal,

dode beesten (en bladeren) kun je perfect weren uit je dakgoten met kant-en-klare netjes, te koop in elke doe-het-zelf-winkel. En de ratten met de klep.

Legionella zou vooral een probleem zijn in de KOUDwaterleidingen die naast een warmwaterleiding lopen. Wanneer de warme slecht is geisoleerd en uit veiligheid boven de 60 graden staat, kan de koude lanzaam opwarmen en beestjes kweken. Deze komen via de mengkraan in de douche en zijn dan dus niet dood...
Reden te meer om goed te isoleren.
Geen enkele tekst wees mij er op dat legionella meer voor kan komen in regenwater.

Claude

Claude

Volgens mij zie je toch een paar dingen over het hoofd.

1. " dode beesten (en bladeren) kun je perfect weren uit je dakgoten met kant-en-klare netjes, te koop in elke doe-het-zelf-winkel. "
Volgnes mij heb je net zoveel kans op dode beesten met of zonder netje. En als dat beest bovenop dat netje ligt te rotten, wordt je regenwater net zo goed besmet, zo'n netje haalt daar niks uit. Kan eventueel wel efficient zijn om verstoppingen te voorkomen.

2. " Legionella zou vooral een probleem zijn in de KOUDwaterleidingen die naast een warmwaterleiding lopen. "
Dus ik je goed begrijp volstaat het om er voor te zorgen dat warme en koude leidingen voldoende ver uit elkaar liggen om Legionella te vermijden????

3. " Reden te meer om goed te isoleren. "
Ja, maar dan moet je je koudwaterleidingen isoleren om te voorkomen dat ze opwarmen.

Hans

Dag Hans,

ik beweer niet de ideale oplossing gevonden te hebben. Enkel wat weetjes:

Volgens mij zie je toch een paar dingen over het hoofd.

1. " dode beesten (en bladeren) kun je perfect weren uit je dakgoten met kant-en-klare netjes, te koop in elke doe-het-zelf-winkel. "
Volgnes mij heb je net zoveel kans op dode beesten met of zonder netje. En als dat beest bovenop dat netje ligt te rotten, wordt je regenwater net zo goed besmet, zo'n netje haalt daar niks uit. Kan eventueel wel efficient zijn om verstoppingen te voorkomen.

Zieke en stervende beesten (in dit geval vogels) zoeken een verscholen rustig plekje op. Dikwijls een dakgoot, waar ze met dat netje dus niet in kunnen. Geen 100% garantie, maar kan je nooit geven en vind ik niet noodzakelijk. Anders moet ik me met gedestileerdwater gaan wassen. Ook kraantjeswater is niet vrij van kiemen he.

2. " Legionella zou vooral een probleem zijn in de KOUDwaterleidingen die naast een warmwaterleiding lopen. "
Dus ik je goed begrijp volstaat het om er voor te zorgen dat warme en koude leidingen voldoende ver uit elkaar liggen om Legionella te vermijden????
Ik haal het gewoon aan omdat iedereen zich meestal (ik ook tot men het mij duidelijk maakte)toespitst op de warmwaterleidingen, ook om die te ontsmetten door hoge temp bv.
Hoe je dan in hemelsnaam je koudwaterleidingen moet gaan ontsmetten is mij een raadsel.
De hele hetse zal inderdaad mogelijks iets te maken hebben met economische redenen. Er sterven immers nog steeds massa's meer mensen door het verkeer...

3. " Reden te meer om goed te isoleren. "
Ja, maar dan moet je je koudwaterleidingen isoleren om te voorkomen dat ze opwarmen.
Of je warmwaterleidingen extra goed isoleren?

Goe weekend

Claude

Dag Claude

Dat van die dode beestjes weet ik ook, ik wou maar wijzen op mogelijke risico's, en dat je die niet met een netje oplost.

Wat de legionella betreft, als koudwaterleidingen door warme ruimte's lopen, zou je ze inderdaad beter ook isoleren, daarom raad ik altijd aan koude leidingen onder de isolatie te leggen. Maar de risico's bestaan net zo goed in warme leidingen, zeker als je op lage t° werkt. Om energieverlies te verkleinen worden dikwijls boilers op 45 a 50° gezet, en dat is een kritische t°, als het water dan in de leidingen nog wat verder afkoeld heb je een ideale t° voor legionella.
Je moet dus met beide opletten.

Maar het is inderdaad wel eigenaardig dat er zoveel drukte gemaakt wordt over legionella, terwijl er dit weekend weeral een dozijn mensen gedood of zwaar gewond werden in het verkeer, en daar geen drakonische maatregelen worden genomen. Commerce???

Hans

Gewoon een praktische vraag:

Stel bad en douche op regenwater (en wc's uiteraard) en 2 lavabo's en aanrecht keuken op stadswater. Dan heb je twee warmtebronnen nodig (boiler, doorstromer, bij voorkeur op gas).

Hoe los je dat het best op? Een sanitair installateur deed de suggestie om een electrische boiler te installeren voor lavabo en keuken... maar ik heb een beetje afkeur om electrisch de boiler te verwarmen... een doorstromer aan de andere zijde is nogal duur (in aankoop, extra dakdoorvoer,...)

Graag dringend een aantal ideeën (moet namelijk op korte termijn beginnen installeren)

Met vriendelijke groet

Lode

Bestaan er geen boilers die eenmaal in de x-tijd rond het kookpunt gaan om alles af te doden?

Als die dan bestaan (dacht van wel) kunnen die dan niet gebruikt worden om te douchen met regenwater?

Lode

een praktische antwoord: was en wc op regenwater, de rest op drinkwater, en 1 goeie boiler.

als je was, wc, douche en bad allemaal op regenwater wil zetten, zal je een flinke voorraad regenwater moeten aanleggen, met risico op geurhinder omdat het water niet voldoende ververst wordt.

Hoe los je dat het best op?
zie eerste paragrafe
twee gasboilers, twee schoorstenen, twee gasleidingen, twee boilers, twee volledige leidingencircuits, twee waakvlammen, twee keer warmteverliezen, twee keer onderhoud, twee keer risico op storingen....

Hans

Nog even over legionella:

De reden van de "hetze" is de nieuwe Europese wetgeving rond legionella.
Dit onder andere naar aanleiding van de "ramp" in "Bovenkarspel"(NL)
waarbij via een whirlpool die aerosols (waternevel) verspreide diverse mensen besmet raakte.
Enkele zijn hierna overleden aan de "veteranenziekte".

Legionella is dus niet ongevaarlijk.
Het komt echter weinig voor in woonhuizen.
Plaatsen waar men op moet passen voor legionella zijn sportzalen, verzorgingstehuizen e.d. dit vanwege de lange warm water leidingen.
In NL moet dit water constant rondgepompt worden. (extra omloopleiding).

Grootste boosdoener is nog altijd dode leidingen:
Leidingen die niet in gebruik zijn.
Denk hierbij ook aan de vulslang van de cv ketel!
Deze altijd losmaken indien niet in gebruik.
(Legionella verspreid zich ook tegen de stroomrichting in).

Waar loop je de grootste kans op een besmetting?
- Natte koeltorens welke water recirculeren. Deze staan ook op vele kantoorgebouwen om de airco te koelen. (ideale temp.)
-lage vijvers met donkere bodem en fonteintje (ideale temp.,weinig beweging)
En vreemd genoeg is hier geen regelgeving voor.

Ik ken koeltorens en vijvers warvan ik weet dat ze boordevol legionella zitten. Maar probeer de eigenaar maar is te overtuigen , om er iets aan te doen, als het niet moet!

Kortom: wees beducht op legionella,( koudwaterleidingen weg houden bij warmtebronnen en isoleren, dode stukken vermijden/verwijderen), maar overdrijf niet.

Hans

Ik denk dat ik ook voor de pragmatische aanpak zal gaan. 't was een piste omdat ik twee waterputten heb zitten van 10.000liter en dat water zo optimaal mogelijk wou gebruiken.

Tenslotte is de kost van water niet zo hoog (niet echt een milieuvriendelijke gedachte... maar soit) en wc en wasmachine zijn toch twee van de grootste waterverbruikers.

Groetjes

Lod

Bij gebruik van regenwaterinstallatie voor het toilet en wasmachine heb je een pomp nodig veronderstel ik.
Die pompen gebruiken ongeveer 600w telkens als je water nodig hebt uit de tank/put. Doet dat electriciteitsverbruik de winst door het gebruik van het regenwater ipv pidpa water niet teniet ?

Groeten,
Ike.

Ike

Met die 600 watt per uur of ongeveer 10ct kan je 3 a 5 m³ water oppompen, de electriciteitskost is dan 2 a 3 ct per m³, drinkwater kost zowatr 2 euro per m³.
Je houdt dus nog wel wat over.

Hans

Dat is exact hetgene dat ik wilde weten.

Hartelijk dank !

er word hier gezegt de groote van uw regen put hangt af van de grootte van het dak,ben het daar een beetje mee eens maar ik denk dat het weer de grote rol speelt veel regen dagen of harde regen buien,als het niet regent mag uw put 500liter groot zijn en uw dak 300meters zijn er komt geen water in uw put

Mijn dakoppervlak bedraagt ongeveer 250 m². Ik heb een regenwaterput van 45000 liter. Ik heb 2 wc's, het wasmachine en de tuin hierop staan. Mijn put loop genoeg per jaar over zodat ik geen probleem heb van drijvend vuil. Ik heb zelfs één keer bijna geen water meer gehad. (Toen was het wel bijzonder droog) Mijn put staat er nu al 6 jaar en heb hem nog nooit gepoetst, tot hiet toe is dit nog geen probleem geweest. De leiding die tot aan de bodem is gebracht is gebogen naar boven toe zodat er geen slib mee naar boven kan komen. De plaats waar het water binnenkomt is ver verwijderd van de plaast waar ik water van afneem. Ik heb drie putjes waar het water wordt gefilterd en de definitieve inkom is beschermd met een gaas waarvan de gaatjes ongeveer 1 cm groot zijn.

Professor Orzagh (een chemicus)van de universiteit van Mons heeft bijna zijn levenswerk van gemaakt om regenwater en al zijn toepassingen te bestuderen. Al de opmerkingen op dit forum zowel van praktische, bio-chemische en bacteriële aard heeft hij op een wetenschapelijke manier geanalyseerd. Zijn werk staat op volgende site : http://www.eautarcie.com/.

Ik zelf gebruik een citerne van 15 000 l. Hiermee douchen wij ( gezin van 5) en sinds kort drinken wij het ook.

Het regenwater van de goot loopt eerst in een putje met wat kiezel in om het grof vuil tegen te houden, daarna in mijn oude regenwaterput van 3000 l, die als voorbezinking dient en daarna in de citerne van 15000 l. Achter de pomp staat een filter van 10 µ. Deze houdt meer dan 95 % van eventuele pathogene bacteriën tegen en is geschikt voor sanitaire doeleinden.Om de drinken is er een extra filtratie van eerst 5µ en daarna over een keramische filter met poriën van enkele nanoµ. Ik heb ook geen probleem van menging met stadswater, want ik gebruik het gewoon niet. In al mijn leidingen zit regenwater.

Professor Orzagh (een chemicus)van de universiteit van Mons heeft bijna zijn levenswerk van gemaakt om regenwater en al zijn toepassingen te bestuderen. Al de opmerkingen op dit forum zowel van praktische, bio-chemische en bacteriële aard heeft hij op een wetenschapelijke manier geanalyseerd. Zijn werk staat op volgende site : http://www.eautarcie.com/.

Ik zelf gebruik een citerne van 15 000 l. Hiermee douchen wij ( gezin van 5) en sinds kort drinken wij het ook.

Het regenwater van de goot loopt eerst in een putje met wat kiezel in om het grof vuil tegen te houden, daarna in mijn oude regenwaterput van 3000 l, die als voorbezinking dient en daarna in de citerne van 15000 l. Achter de pomp staat een filter van 10 µ. Deze houdt meer dan 95 % van eventuele pathogene bacteriën tegen en is geschikt voor sanitaire doeleinden.Om de drinken is er een extra filtratie van eerst 5µ en daarna over een keramische filter met poriën van enkele nanoµ. Ik heb ook geen probleem van menging met stadswater, want ik gebruik het gewoon niet. In al mijn leidingen zit regenwater.

 

Ik liet mijn mazouttank ombouwen tot regenput. Bij de overschakeling van mazout- naar een gasketel vond ik het zonde om de tank te laten opvullen met zand of polyurethaan.

Een firma uit Menen pompte en kuiste alle vuile mazoutresten er uit. Dan volgde het zandstralen en het proper maken. De tank kreeg als laatste een duurzame kunstoflaag zoals ze die toepassen in zwembaden.

Ik gebruik de put nu al enkele maanden voor regenwateropslag en mijn vrees dat het water niet helder zou zijn, blijkt nu onterecht. Ik wou die positieve ervaring gewoon mededelen, mochten er mensen zijn die hun voorraad regenwater willen vergroten zonder grondwerken uit te voeren.

Allen spijtig dat mijn gemeente enkel subsidie (75 euro) wilt geven voor mazouttanks die opgevuld worden met een inert materiaal (zand of polyurethaan?). Opslag van regenwater komt nochtans iedereen te goede. Vandaar dat ik toch een aanvraag indiende bij het gemeentebestuur. 'k ben curieus naar haar antwoord.

gr

 

luc

Aan zulke oplossing had ik ook al gedacht. Ik heb een garagegebouw gekocht en heb geen tuin om een regenwatertank te plaatsen, alles is volgebouwd en ik heb overal gepolierde beton liggen. Enkel op de parking voor het gebouw zou ik plaats hebben maar daar liggen 3 brandstoftanks omdat hier vroeger een benzinnepomp gestaan heeft. Moest ik die kunnen gebruiken voor regenwater zou dat goed uitkomen. Maar de tanks zijn opgevuld met schuim. Hoe moet ik dat eruit krijgen want die firma van tienen wil er niet aan beginnen. Die firma uit Menen vind ik op google niet terug. Kunt U mij zeggen hoe ik die firma kan vinden. Ik gebruik nu regenwater uit bovengrondse tankjes van 1000 liter, maar ik heb daar veel probremen mee, van overlopen bij wolkbreuken, als het onweder is moeten wij hier klaarstaan met waterstofzuigers en kunnen we niet van huis gaan. Het is een dak van 1000m² en die valpijpfilters kunnen het debiet niet verwerken.

zie website van Tank-service te Krommebeekstraat 20 te 8930Menen tel 056 51 86 54

 

gr Luc