Ons passiefhuis in Balen

Blog pagina

'n Avond ecobouwers,
Bij deze onze eerste post op de blog die we zullen bijhouden ivm de bouw van onze nul energiewoning in Balen. Onze plannen zijn momenteel binnen bij de gemeente, de bekendmaking voor afwijking van de voorschriften (plat dak ipv hellend) is al op onze grond geplaats, en einde van dit jaar hopen we te kunnen starten met de fundering van ons huis.
 
De oriëntatie van onze grond leent zich vrij goed tot de bouw van een passiefhuis, de achtergevel is ongeveer op het ZZO gericht. We kunnen dus ten volle genieten van gratis zon in de herfst, winter en lente, terwijl deze makkelijk buiten gehouden wordt door een oversteek boven alle ramen op het zuiden. Eén van de goedkoopste en effectiefste oplossingen tegen oververhitting.
 
Het ontwerp is bewust zeer eenvoudig gehouden, om het budget binnen de perken te houden en om geen moeilijke details te creëren die later problemen kunnen geven naar koudebruggen en luchtdichting.
 
De eerste phpp berekeningen zijn al gemaakt, en deze tonen aan dat ons huidig ontwerp het mogelijk maakt om onder de grens van 15kWh/m² per jaar uit te komen, wat één van de criteria is voor de bouw van een passiefhuis. Een ander criterium, de luchtdichting, zullen we tijdens de bouwwerken zeer nauwkeurig uitvoeren om hier niet voor verassingen te staan bij de uiteindelijke meting.
 
Ook de eerste epb berekening heb ik reeds uitgevoerd, en het resultaat zonder PV-panelen en zonneboiler is K12 en E37. Indien ik wel PV-panelen voorzie, een zonneboiler en verwarming en SWW met een lucht-water warmtepomp, daalt het E-peil naar E-12. Het grootste deel van onze primaire energie gebruiken we volgens epb voor hulpenergie (30%) en SWW (40%).
 
De bedoeling is verder om een nul energie woning te bouwen. De definitie die ik hier hanteer, is deze die de overheid gebruik om de subsidies toe te kennen. Dit houd in dat je een passiefhuis moet bouwen en er daarbij voor zorgt dat je alle nodige energie die je nodig hebt om te verwarmen en koelen lokaal opwekt op een hernieuwbare manier. Op dit moment is dit in de software enkel mogelijk met PV-panelen te plaatsen. Een houtgestookte kachel bvb komt niet in aanmerking als hernieuwbare energie. Dit willen we nochtans wel voorzien, mits we een geschikt toestel vinden: een niet te hoog uitgestraald vermogen (maximaal 1-2kW) en mogelijkheid tot aansluiten op buffervat.
 
In volgende posts zal ik iets meer vertellen over zaken waar we al over na aan het denken zijn: hoe gaan we juist verwarmen, hoe warm water maken, hoe juist de vloer/muur/dak opbouwen (houtskeletbouw), hoe gaan we de ramen exact inbouwen om een zo laag mogelijke koudebrug (mogelijks negatieve koudebrug) te bekomen,...

Thema's: