Funderingen zijn uitgezet, klaar voor de graafwerken

Blog pagina

Afbeelding 1
De opgespannen touwtjes...
De opgespannen touwtjes...
Afbeelding 2
De werfkeet, waarvoor we onze stelling al nodig hadden om ze op te bouwen
De werfkeet, waarvoor we onze stelling al nodig hadden om ze op te bouwen
Afbeelding 3
En Waf en Blaf zijn ook steeds van de partij natuurlijk...
En Waf en Blaf zijn ook steeds van de partij natuurlijk...

Het is zover, gisteren is er definitief vastgelegd waar ons huis de vele volgende jaren zal komen te staan. Om 14.00 afspraak met de aannemer, Kris Keersmaekers uit Balen. Hij was stipt op tijd, een goed begin en nochtans niet typisch voor veel bouwprofessionelen leert onze beperkte ervaring :-).
 
Met twee waren wij, Elke en ik, op post om mee te helpen bij het uitzetten van de bouwlijnen. Twee weken geleden hadden we zelf de rooilijn al aangeduid door een koord te spannen tussen de paaltjes van de landmeter, en dat spaarde ons nu al een half uurtje werk, mooi meegenomen. We hebben met Kris immers een overeenkomst dat hij alle werken in regie uitvoert, zodat wij maximaal kunnen mee helpen. Hetgeen we hier mee uitsparen, gaat volledig besteed worden aan zaken typisch aan passief- en nul energiewoningen: isolatie, luchtdichting, 3V-glas en bijhorende profielen en dergelijke meer.
 
"Toon, hoe ver moest da hier vant straat komen?" ,"Ne meter of 6 kris", *neemt zes passen*, das dan ongeveer hier. Vooruit, paaltjes in de grond slaan Toon, begin maar.
"Elke, gij kunt met ne laser werken?", "Nee, maar als ge da efkes uitlegt lukt da wel denk ik", "Ge houdt deze staaf op de juiste hoogte zodat hij continu piept, en dan trekte een streepje op deze paaltjes", "Ok, komt in orde!"
Een half uur later zaten de paaltjes in de grond en stonden er streepjes op, zodat we de planken mooi waterpas langs de streepjes konden hangen, met nagels, "want vijzen doen ze in den bouw niet Toon, alles nagelen", iedereen zijn voorkeur, ik heb toch gevezen en was daar blij mee want heb het vier keer moeten verplaatsen :-).
 
De planken hangen dus momenteel op het toekomstige vloerniveau, 60cm boven het straatniveau. Vergeleken met de andere straat (we bouwen op een hoek), zitten we maar 15cm hoger, maar nog hoger gaan zou problemen kunnen geven aangezien de buren ook maar op 60 en 70cm hoogte staan.
Tussen deze planken worden dan touwen opgespannen op de benaderende afmetingen. De twee touwen die naast de straat lopen moeten evenwijdig met de straat blijven, dus daar mochten we niet meer aankomen.
"Kris, hoe weet je nu dat je loodrecht op de rooilijn aan het meten bent?", "Toon, da noemt een metsers-oog, da is loodrecht :-)". En het bleek nog correct te zijn ook.
Eens de touwen gespannen waren, moeten we de eerste hoek zo aanpassen dat deze (ongeveer) loodrecht was, met een bouwhaak, dit is een grote winkelhaak met twee benen van ongeveer 1.5m en deze wordt dan naast de touwen gehouden ter indicatie. Vervolgens worden alle afstanden uitgezet, dit zijn overigens de maten van de toekomstige gevelsteen, grondwerkers weten dan wel hoeveel ze verder moeten graven. Maar dat stem je toch best even af hebben we al geleerd na een kort gesprekje met onze grondwerker (die mogen om 07.00 al aanwezig is, ik dus om 06.30, ik zal maar een lamp meenheen :-)).
Aangezien ons grondplan een eenvoudige rechthoek is, kon ik makkelijk de lengte van de schuine zijde berekenen (stelling van Pythagoras voor de geïnteresseerden). "Toon, hoe wete gij nu hoe lang die diagonaal moet zijn, ik weet alleen dat ze alletwee even lang moeten zijn", "Kris, op mijne telbak is dat in de plaats van "plus", "shift-plus" en dan heb ik de lengte van de schuine zijde. Een uitleg met kwadraten van zijdes en de wortel die je daarvan moet trekken kwam niet volledig tot zijn recht leek me ;-), maar hij ging toch ook eens kijken voor zo'n telbak, leek wel interessant.
Na dus enkele malen meten en corrigeren, bleef er nog een afwijking van 0.5cm op de twee diagonalen. Aangezien het nu "maar" om graafwerken gaat, hebben we dit dan zo gelaten want de kans op een "overcorrectie" is groter dan op een "correcte correctie".
Op goed anderhalf uur was dus alles gedaan, alleen onze enige steunmuur binnen. Die hebben we dan zelf uitgemeten en vastgemaakt met, jawel vijzen en geen nagels.
Na dat anderhalf uur hebben we nog een uur met Kris staan praten en heel nuttige tips gekregen:
- als uw fundering gegoten is, zoek je eerste het hoogste punt hierop en daar begin je te metsen. Als je willekeurig begint, moet je immers veel slijpen. Als je op het hoogste begint, kan je met de voegdikte alles (geen 5cm natuurlijk) opvangen.
- "Toon, welke betonblokken ga je gebruiken,", "19cm hoog kris ,en de archi heeft een voeg van 1cm genomen", "voor de eerste laag pak je 2cm voeg en mets je dus naar 21cm, voor de volgende lagen mets je naar 20.5, dan kan je hier en daar nog corrigeren indien nodig, veel beter", "Ok, zullen we doen, merci :-)"
- "Toon, wanneer ga je die beton storten", "volgend weekend dacht ik", "allez, dat moet wel wa vooruit gaan en, doe da toch dinsdag", "Geen verlof Kris, het zal zaterdag zijn", "Ook goed, dan zien we mekaar dan terug, niet te laat, want om 10.00 moet ik terug thuis zijn want we moeten nog weg..."
 
Bijgaand zie je een foto van de opgespannen touwtjes, en ook van onze werfkeet waar we al geoefend hebben om een houtskeletje te fabriceren en te plaatsen. Binnen enkele weken is het echte werk daar en beginnen we met het echte skelet te plaatsen. Maar eerst dus nog aardingslus leggen, energiebocht plaatsen, stukjes betonijzer in de uitgegraven sleuven op de juiste hoogte van de beton slaan zodat we deze makelijker op het juiste niveau kunnen plaatsen (is makkelijk dan tijdens het storten te meten vanop onze koord).
 
We laten hier zeker terug iets weten als fundering en dergelijke afgewerkt hebben, ik hoop om wat nuttige tips voor zelfbouwers te kunnen geven. Als jullie vragen hebben over bepaalde zaken, hoe we dit uitgevoerd hebben of zullen uitvoeren, laat gerust weten, we willen graag onze ervaringen delen.
 
Groetjes,
 
Toon en Elke

Thema's: