Al verschillende keuzes gemaakt, nog vele te gaan

Blog pagina

Ondertussen zijn er al verschillende dingen uitvoerig bekeken en definitief vastgelegd. Het houtskelet zullen we laten leveren door Horemans en zelf plaatsen, met een kraan die ondertussen ook al gekocht is :-). Dus eerst een paar dagen oefenen, en dan aan het echte werk beginnen, we kijken er al naar uit.
De planning is voorlopig als volgt: op 7 mei zullen we "den bouw uitzetten" met hulp van de aannemer die onze gevelsteen gaat lijmen. Voor we dit gaan doen, zijn er echter nog een paar andere zaken die we in orde moeten brengen: De kabel voor elektriciteit op de werfkast te kunnen aansluiten moeten we nog voorzien, er moeten nog drie bomen geveld worden, we gaan een tijdelijke omheining voorzien zodat onze twee trouwe viervoeters ook altijd mee kunnen en we moeten ook nog een berghok maken.
Als we eenmaal weten waar ons huis juist gaat komen, kunnen we de grondwerker alles laten uitgraven en kunnen de funderingswerken beginnen. Dan begint het echte werk voor ons, want we zullen immers de meeste werken zelf uitvoeren. Dit uit interesse, maar ook omdat we hierdoor toch wel een aardig bedrag kunnen uitsparen dat we dan weer kunnen besteden aan bvb een zonneboiler.
Eens de fundering voorzien is (inclusief riolering liefst), kunnen we de aanzet in ytong beginnen metsen en dit moet uiteraard op tijd klaar zijn zodat we na levering van het skelet zo snel mogelijk kunnen starten met de opbouw van ons skelet. Dit skelet zal bestaan uit CLS-en van 235mm met een tussenafstand van 600mm. Aan de binnenzijde zal door de leverancier OSB3 zero voorzien worden, de buitenzijde maken we dan zelf toe met steico universal of celit 3D. Om zeker ons passiefhuiscertificaat en nul-energiewoning erkenning te krijgen voorzien we ook nog 15cm rotswol isolatie in onze spouwmuur. De zoektocht naar geschikte spouwankers heeft uiteindelijk een resultaat opgeleverd: we hebben ankers gevonden met aan één zijde houtschroefdraad en aan de andere zijde een plat uiteinde om geschikt te zijn voor onze verlijmde gevelsteen... En ze zijn niet onbetaalbaar, in tegenstelling tot sommige andere voorstellen waarbij we voor 2.000€ spouwankers zouden moeten kopen.
Als het skelet volledig geplaatst is met de steico/celit en rotwol, kunnen we starten met het verlijmen van de gevelsteen. Ook hier zullen we zoveel mogelijk helpen bij onze aannemer, Kris Keersmaekers. We wachten met het opmeten en plaatsen van de ramen (van in-sight-out) tot de gevelsteen volledig geplaatst is, omdat er anders problemen kunnen optreden omdat we de gevelsteen verlijmen. Hierbij is het immers niet mogelijk om voegen enkele mm groter of kleiner te maken om mooi aan te sluiten op de ramen, zoals dit wel het geval is bij traditioneel metselwerk. De ramen zullen pal in het midden van het isolatiepakket geplaatst worden, zodat we binnen en buiten de profielen kunnen afschermen met isolatie, dit beperkt de inbouw-koudebrug van de ramen. Deze hebben een vrij grote invloed in de phpp-software en dus zeker de moeite om goed te bekijken.
Verder zijn we momenteel ook nog aan het beslissen over welke gevelsteen we zullen gebruiken (zwart mangaan, rockface, zwart briljant impression,...), moeilijke keuzes. Ook het verwarmingssysteem ligt nog niet vast, maar momenteel denken we aan een grote zonneboiler met ondersteuning van een elektrische weerstand. Dit systeem stopt dan al de warmte in één buffervat waaruit we zowel sanitair warm water als verwarming zullen betrekken. Uiteraard is een goede regeling cruciaal, zodat we zoveel mogelijk van de zon gebruik maken en zo weinig mogelijk van de elektrische weerstand. Aangezien we ook PV-panelen voorzien en onze elektrictieit 100% groen aankopen, vinden we dit een ecologisch verantwoord systeem, met een interessant prijskaartje. Onze geschatte jaarlijkse energiekost zou neerkomen op ca 500€/jaar, dit is dus gewoon elektrisch verbruik, verwarming en SWW allemaal samen. Als we dan rekening houden met GSC die we zullen ontvangen, is er zelfs een jaarlijkse netto positief resultaat van 300€/jaar merkbaar. Financieel gezien niet slecht dus denken we dan.
Foto's kan ik nog niet toevoegen, simpelweg omdat er nog geen zijn :-). Zodra we starten met echte werken gaan we foto's nemen en dan voegen we deze ook toe op deze blog.
 
Tot de volgende stap!!

Thema's:

Toon, het laten leveren van het houtskelet door Horemans maar het zelf plaatsen.... lijkt jullie dat doenbaar ?
hiervoor heeft onze architecte toch gezegd dat qua constructie en luchtdichting de ervaring met passiefbouwen door de HSB aannemer toch een heel grote plus gaat zijn !
Maakte dat voor jullie een grote kostenbesparing voor zelfmontage ?
Wijzelf zijn nu bezig met de voorbereiding van de bouwplannen en gaan ongeveer gelijkaardig bouwen... voorgevel gericht ZZO, wel veel glas in een grote partij, CLS of FJI's van 30cm met cellulose ertussen en geen bijkomende rotswol.
Onze voorlopige PHPP berekening gaf al 8 kWh/(m²a) bij 0,6 als luchtdichtheid. Qua technieken gaan we vergelijkbaar doen... ik zal ook nog een blog opstarten van zodra het verder gaat met ons project