Hoe kun je onafhankelijk worden van de energiebedrijven met zonne-energie?

Hoi allemaal,

Ik wil graag onafhankelijk worden van de energiebedrijven, om meerdere redenen:

- De afhankelijkheid bevalt me niet, want je hebt geen invloed op de prijzen voor vastrecht, btw en gas- en elektriciteitsprijs.

- Het lijkt me zinvol om alle energie die mijn gezin gebruikt, zelf op een duurzame (groene) manier op te wekken.

Ik heb allerlei sites bekeken voor wat betreft zonnepanelen, zonnecollectoren en warmtepompen. Ik wil graag alle benodigde energie uit zonne-energie halen, maar ik wil niet terug leveren aan het energiebedrijf bij overcapaciteit. Dus geen saldering! Bij saldering lever je elektriciteit tegen een vergoeding terug aan het net, maar vaak is het net daar niet op berekend en kun je niet eens terug leveren. Maar je betaalt echter wel vastrecht (om gebruik te mogen maken van de infrastructuur). Bovendien willen ze in Nederland de salderingsregeling afbouwen en uiteindelijk afschaffen. Ik wil afgekoppeld worden van de energiebedrijven, dus ook geen vastrecht meer betalen.

We wonen in een vrijstaande woning met zadeldak met genoeg ruimte voor zonnecollectoren. Op de vliering hebben we de ruimte voor een groot opslagvat (zonneboiler). We hebben een grote tuin met rondom ruimte genoeg voor een groot opslagvat onder de grond, of een warmtepomp. Gezinsgrootte is 4 personen.

Nu heb ik gelezen dat zonnecollectoren met vacuümbuizen een hoger rendement hebben dan zonnepanelen, vooral in de wintermaanden, als de zonne-energie schaars wordt. Zelf zat ik te denken aan een behoorlijke overdimensionering van de installatie, om ook 's winters er warmpjes bij te zitten. Maar ik heb ook gezien dat je dan te maken kunt krijgen met "stagnatie" in de zonnecollectoren bij een te klein opslagvat ten opzichte van een te groot oppervlak aan zonnecollectoren. Dit moet goed op elkaar afgestemd worden.

Is het mogelijk om met zonne-energie een groot goed geïsoleerd opslagvat onder de grond op te warmen in de zomer, zodat je in de winter daar weer energie uit kunt halen, als de zonnecollectoren het op dat moment niet volledig kunnen leveren? Ik zou dat opslagvat als een "overloop" willen gebruiken van de zonneboiler. Het liefst zou ik een dusdanig grote zonnecollector met zonneboiler willen hebben, dat die 's winters ook voldoende capaciteit heeft om de woning te verwarmen en voldoende warm water levert voor sanitair gebruik. Dus behoorlijk overdimensioneren! Geld speelt daarbij een wat minder belangrijke rol, want als je een zelfvoorzienend huis hebt, krijg je dat geld wel weer terug bij de verkoop van de woning door de waardevermeerdering van de woning door die installatie.

Wie kan me daarin adviseren? Alvast bedankt!

Reacties

Drie delen in mijn antwoord; 

- kijk een bij https://www.sonnenhaus-institut.de/das-sonnenhaus/solarenergie-vorteile… .  Je vindt er ook voorbeeldwoningen die met een buffer van 20-30.000 liter (veelal tot 90%) hun verwarmingsbehoefte afdekken.  

- In je hele verhaal mis ik hoeveel energie je nodig hebt; kan je dat benoemen?

- En voorgaande op de vorige vraag: als je niet eens benoemt hoeveel energie je nodig hebt, ben je wel heel naïef.   Je gaat er snel achterkomen dat er gewoon geen technische oplossing is voor wat je wil bereiken met je huidige woning zonder zelf milieuvervuilender (en duurder) te zijn dan je huidige energieleveranciers.  Het dichts wat bij jouw idee van zelfstandigheid komt is deel gaan uitmaken van een energiecoöperatieve waar je mede-eigenaar wordt en als je actief bent mee een beleid kan bepalen.  

@walter-8

1. Dank je voor je respons! Ik heb even vluchtig op de genoemde Duitse site gekeken. Ik zal dit binnenkort eens grondig doen als ik meer tijd heb.

2. Uiteraard kan ik benoemen hoeveel energie ik nodig heb.

In totaal 24000 kWh per jaar.

Gemiddeld 12 kWh/dag aan elektriciteit en 54 kWh/dag aan gas. (± 2000 m³ gas/jaar)

3. Naïef vind ik een beetje te snel door de bocht! Te weinig kennis op dit moment, oké. Daarom zit ik op dit forum, om meer kennis op te doen. Jouw opmerking voelt een beetje als verwijt richting mijn persoon. En waarom zou dit technisch niet mogelijk zijn? Waar een wil (lees: motivatie) is, is een weg!

Ik ben ervan overtuigd, dat het wel mogelijk moet zijn om als particulier woningbezitter duurzaam en dus milieuvriendelijk onafhankelijk van de energiebedrijven te kunnen worden. Slimme ideeën combineren en het moet lukken. Ik vraag hier mensen die meer kennis van dit gebied hebben, om deze kennis te delen.

 

Hallokes!  Ik deel mijn mening met Walter.

Eerst en vooral zou ik het energie verbruik beperken.  Want je niet verbruikt moet je ook nier opwekken.  En is dus de groenste energie, onafhankelijk van de leverancier.

2000m³ gas per jaar is gewoon veel te hoog verbruik.  Ik vermoed dat je een "dodelijk" gasrekening gaat hebben deze dagen. 

In plaats van geld te steken in technieken (wat ten slotte ook niet heel lang mee gaat en je nadien telkens moer vervangen), zou ik de isolatie graad van uw woning serieus verbeteren, om zo uw gasverbruik met 60 tot 75% te verminderen (waarom zelfs niet verder gaan en voor Passief kiezen).  Hierdoor gaat uw onafhankelijkheid van de leveranciers ook verbeteren.  Daar zou ik mijn geld in steken.  En kiezen voor alleen vloerverwarming om uw woning te verwarmen.  Als dat gedaan is, kan je deze draad terug oppikken.

 

wrote: Eerst en vooral zou ik het energie verbruik beperken.  Want je niet verbruikt moet je ook niet opwekken. 

Dat is het eerste waar ik zelf ook aan gedacht heb en daarom heb ik eerst geïsoleerd. Omdat het al een redelijk oude woning is, is deze niet meer passief te krijgen, of je moet al bijna de gehele woning vernieuwen. Het enige dat nog geïsoleerd moet worden is het dak. Na een mislukte poging (zie ander topic) gaat dit ook nog (weer) gebeuren! Dan is alles wat maar geïsoleerd kan worden, ook geïsoleerd, inclusief de tussenvloeren tussen de verdiepingen. En we hebben vloerverwarming.

En wat de "dodelijke" gasrekening betreft, we hebben een vast contract dat nog 2 jaar loopt tegen een redelijk tarief. Dus we hebben nog 2 jaar de tijd om selfsupporting te worden en daarin te investeren.

Kijk eens verder naar de zonnehuizen; huizen die rond 90% eigen dekking voor verwarming halen hebben zo een 4-10 keer kleiner verbruik dan jouw woning (waarvan we nog de verwarmde opp missen) hebben 20-30.000 liter buffer; en vooral een vrij kort  verwarmingsseizoen (en een helpend landklimaat met meer zon in de winter).  

Jouw 20.000kwh zou dan een vat vragen van 100.000-150.000l; en 100 ton zal je niet op de zolder kwijt geraken.  Een extrapolatie van de nodige opp zonnepanelen durf ik niet maken (of hoeveel isolatie je buffer nodig heeft op de winter door te komen). 

Herrekenen naar een gemiddeld dagverbruik is weinig zinvol.  De moeilijkheid zit in de winter wanneer je veel energie nodig hebt en weinig zon.  

Zelf geloof ik ook niet dat dit soort technieken zijn investeringswaarde houdt.  Ik geloof idd dat je beter de buitenschil verwijdert, naar passiefhuis isoleert met een nieuwe buitenschil (als geld idd geen probleem is).

Maar het is een uitdaging.  Als je idd een aannemer zoekt voor je dakisolatie zal je zien hoe moeilijk het is iemand te vinden die je dak wil isoleren naar passiefhuisniveau (bv een eerste stap in een goede richting). 

Kijk zelf ook eens na wat hoe je elektrisch onafhankelijk kan worden (of vooral, hoe het niet kan). 

Walter

 

wrote: 3. Naïef vind ik een beetje te snel door de bocht!

Wat je zoekt is iedereens heilige graal. En niemand heeft ze; te denken dat het even op te lossen is, is naïef.   Maar een reden te meer om erover te discussiëren. 

Maar het hele verhaal begint met weinig energie nodig te hebben.  En jij hebt nu eenmaal een energiehongerige woning.  Je bouwt met 10% extra een woning op passiefhuisniveau; met 1/5-1/10 van je verwarmingsbehoefte.  Met waar jij aan denkt schat ik een kost  van 50% van de waarde van je woning.  En dan zal het nog wel eens stuk gaan ook...  beter dus die woning te strippen en energiezuinig op te bouwen en je energie te halen uit de coöperatie waar je mede-eigenaar bent.

Ik snap ook niet die onafhankelijkheid van energie maatschappijen.  En die investeringen in die batterijen.  België heeft een van de beste en betrouwbaarste eletriciteits- en gasnetwerken.  Heel weinig uitval.  Nergens in europa zijn we zo verwend als hier!  En uiteraard dat heeft wel zijn prijs!

Als de woekerwinsten van de maatschappijen een probleem voor je is, kies dan voor een coöperatieve vernnootschap zoals hierboven al is aangegeven.

Verder inderdaad uw huis beter isoleren (indien geld geen issue is, --> renovatie richting passief huis is dan binnen handbereik).  Dan kan je die gasconsumptie verlagen.

 

Beste, ik deel jouw droom en heb al vaak met hetzelfde idee gespeeld. Ik heb dat idee echter ook al even vaak moeten vergeten.

De ingrepen die jij in gedachten hebt zouden misschien kunnen werken als je er tegen kunt dat je regelmatig eens energie tekort gaat komen. Je stelt je hoop op natuurkrachten waarvan we weten dat die soms moeilijk voorspelbaar en niet te sturen zijn.

Je zegt dat geld een wat mindere rol speelt maar ik heb het sterke vermoeden dat je met het geld dat jouw idee zou kosten met gemak van eender welke woning een passiefwoning of nog sterker een nul energiewoning kunt bekomen.

Sowieso zou ik daar dan eerst mijn geld in steken.

Een nulenergiewoning is redelijk gemakkelijk te bekomen, zelf woon ik in zo'n woning. Ik wek ter plaatse meer energie op dan ik er gebruik. Ik heb geen gasaansluiting nodig maar hoewel ik netto geen electriciteit nodig heb kan ik niet zonder een aansluiting op het openbare elektriciteitsnet.

Je schrijft dat je na het isoleren van het dak alles zult hebben geisoleerd inclusief de tussenvloeren. Maar het isoleren van tussenvloeren heeft energetisch geen enkele zin, je moet enkel daar isoleren waar de binnenomgeving grenst aan de buitenomgeving en niet in wanden of vloeren tussen binnenruimtes.

Beste, wij hebben 20 cm cellulose in de muren gestoken, 30 cm in het dak, de vloer geïsoleerd en driedubbel glas geplaatst. Na het isoleren van muren en dak (incluis vervangen van het glas) gingen we van 1200 m³ gas naar 300 m³ per jaar, nu verbruiken we nog 160 m³. We hebben ondertussen immers niet alleen de vloer geïsoleerd, we hebben ook een houtfornuis - Pertinger 100 - geplaatst (en een warmtewand gemetseld) en nu stoken we hoofdzakelijk met kloofhout. Helemaal onafhankelijk van de gasbedrijven zijn we dus niet, maar als we overdag thuis zijn, lukt het om de temperatuur in de keuken en woonkamer op peil te houden, ook als het buiten vriest.
Tip: abonneer je op de Koevoet en vraag ook enkele oudere nummers aan, daar zal ook nog wat in staan dat kan dienen om je vragen te beantwoorden.

Ik ben daar niet naar op zoek; ik denk dat eigen energie verzorgen altijd duurder en vervuilender en minder bedrijfszeker zal zijn dan wanneer ik mijn energievoorziening oplos samen  grote groepen uit onze gemeenschap.  

Geen idee waarom ik dat op een individuele basis zou moeten oplossen.  

Mijn opmerking was naar iedereen die energie nodig heeft en het alleen wil oplossen ;-).